Το GOROGOA κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2017 για τα κινητά, αποτελώντας μια κομψή εξέλιξη του είδους παζλ games, και λέγοντας την ιστορία του μέσα από τα πανέμορφα και χειροποίητα σκίτσα του Jason Roberts. Η παραγωγή έγινε από την Annapurna Interactive και έχει κερδίσει  βραβεία όπως  “Winner of Debut Game at the 2018 BAFTA Games Awards”– “Best Mobile Game” και “Innovation Award at the GDC 2018 Choice Awards“.  

Πάμε όμως να δούμε γιατί είναι τόσο καταξιωμένο game και αν όντως το αξίζει…

 

Να πούμε την αλήθεια, αυτό που κάνει το GOROGOA να ξεχωρίζει από τα άλλα puzzle games είναι το gameplay του, το οποίο είναι γνήσιο και πρωτοπόρο καθώς δεν θα βρείτε κάτι αντίστοιχο στον χώρο του είδους.

Καθώς ξεκινάτε την ιστορία σας βρίσκεστε μπροστά σε 4ις κορνίζες, οι οποίες μπορεί να αποτελούν μέρος της ίδιας εικόνας ή και όχι, και το ιδιαίτερο είναι ότι θα πρέπει να τις μετακινείτε πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά,να ζουμάρετε, να ξεζουμάρετε ώστε η μια να ταιριάξει με κάποιο τρόπο με τις υπόλοιπες και να σας δώσει την απάντηση στον γρίφο σας. Ο κόσμος είναι δισδιάστατος αλλά με μια πολύ καλή αίσθηση της προοπτικής, και θα πρέπει να είστε αρκετά παρατηρητικοί σε κάθε λεπτομέρεια που βρίσκεται μέσα στις κορνίζες.

Στα του στόρι τώρα, ακολουθούμε την πορεία ενός παιδιού στο οποίο εμφανίζεται μπροστά ένας μεγάλος πολύχρωμος δράκος, ο οποίος φαίνεται να είναι από κάποια προφητεία και εμείς χρειάζεται να μαζέψουμε 5 μήλα για μια τελετή τιμής προς αυτόν. Όμως όλο αυτό καταλήγει αλληγορικό, καθώς ταξιδεύουμε σε διάφορα πιθανά μέλλοντα του κόσμου και της ζωής μας και ξανά πίσω στο σήμερα και πάμε πάλι απ την αρχή, καταλήγοντας το παιχνίδι να δίνει ένα ασαφές τέλος. Μιλώντας όμως για τη ζωή, το θάνατο και τον εσωτερικό προβληματισμό του κάθε ανθρώπου με πολλές απλές αλλά δυνατές εικόνες.

Το παιχνίδι λοιπόν είναι από αυτά που εσείς πλάθεται την πλοκή του, το νόημα του και την εξήγηση του τέλους. Όμως αυτό που θα σας μείνει θα είναι το ταξίδι που θα έχετε κάνει μέσο των φανταστικών γρίφων και εικόνων που ενσαρκώνουν μια ιερότητα και ένα μυστήριο σε αυτό που λέγεται  ζωή του ανθρώπου και αναζήτηση του νοήματος της. 

Πολύ γλυκομίλητος έγινα όμως, καθώς πάμε στον μοναδικό πράγμα που δεν μου άρεσε στο παιχνίδι, το οποίο είναι η διάρκεια του σε σχέση με την τιμή του.

Το παιχνίδι κοστίζει 15 ευρώ σε PC και 4 ευρώ σε κινητά, και η διάρκεια του  είναι γύρο στη 1 με 2 ώρες. Για την τιμή στα κινητά το καταλαβαίνω γιατί λίγα είναι τα καλά Mobile games και καλά κάνουν και είναι σε αυτή την τιμή για τον κόπο που έχουν, αλλά 15 ευρώ στο PC γιατί??? που ακόμα και σε προσφορά δύσκολα να πέσει κάτω από 7 ευρώ. Θεωρώ ότι ή θα έπρεπε να είχε γίνει πιο μεγάλο όταν βγήκε για PC ή η τιμή του να είχε παραμείνει ίδια με των κινητών όπως άλλα πολύ επιτυχημένα games που έρχονται από κινητά.

Παρόλα αυτά θα σας πω ότι είναι ένα παιχνίδι για όλους και όλες τις ηλικίες που πιστεύω θα βρείτε ευχαρίστηση, και δεν θα είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων γιατί ο δημιουργούς του τα αξίζει, και εσείς θα λύσετε γρίφους που θα σας εντυπωσιάσουν ακόμα και αν είναι αρκετά σύντομοι. 

Θα βρείτε το GOROGOA στις τιμές που αναφέραμε, σε όλες τις σύγχρονες κονσόλες και κινητά όπως και σε Mac υπολογιστές, στα παρακάτω λίνκ. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο review σε μια σειρά puzzle games που κυκλοφόρησαν σε κινητά και έκαναν θραύση…

https://play.google.com/store/apps/details?id=unity.Annapurna.Gorogoa&hl=en_US

https://store.steampowered.com/app/557600/Gorogoa/

https://store.playstation.com/en-us/product/UP2470-CUSA11634_00-GOROGOASIEA00000

https://www.microsoft.com/el-gr/p/gorogoa/c41m2f4nwb2s?activetab=pivot:overviewtab

https://www.nintendo.com/games/detail/gorogoa-switch/