Post thumbnail

Έχοντας ξαναπαίξει πρόσφατα το Amnesia: The Dark Descent, και έχοντας μπει σε αυτό το κλίμα τρόμου και μυστηρίου που προσφέρει η Frictional Games… Ήταν ώρα μου μετά από 4 χρόνια να δοκιμάσω το πολυβραβευμένο και καταξιωμένο SOMA.

Το SOMA λοιπόν προέρχεται από τα μυαλά που έχτισαν ένα από τα καλύτερα horror games όλων των εποχών, οπότε και οι προσδοκίες του κόσμου όταν κυκλοφόρησε το παιχνίδι ήταν στα ύψη, περιμένοντας κάτι που θα τους έκανε να πατήσουν alt+f4 μόνο από τους τίτλους αρχής και θα τους έκανε να φοβούνται να το ανοίξουν το βράδυ…. Όμως εδώ έχουμε μια άλλη περίπτωση από αυτό που περιμέναμε, καθώς το survival-horror στοιχείο έχει σχεδόν εξαφανιστεί και όλη η έμφαση έχει δοθεί σε μια sci-fi thriler ιστορία. Και κάπως έτσι το SOMA έγινε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα games έως σήμερα.

Πάμε λοιπόν να το αναλύσουμε λίγο… προφανώς ακολουθούν spoilers 🙂

Τα Horror games λοιπόν, έχουν δυο μεγάλα στοιχειά που τα συνθέτουν, το story και το gameplay, πολλά Horror games ενώ το story είναι μπερδεμένο, απλό ή αδιάφορο προσφέρουν συνήθως ένα ενδιαφέρον gameplay με αρκετά jumpscares, ανατριχιαστικά τέρατα να σε κυνηγούν, ή κάποιους κανόνες επιβίωσης για να την παλέψεις μέχρι το επόμενο επίπεδο.

Όμως στην περίπτωση του SOMA έχουμε το ανάποδο. Το story είναι απίστευτα ενδιαφέρον, καλογραμμένο και όμορφα δοσμένο, από τους διάλογους, το περιβάλλον που βρίσκεσαι και από τις μικροαποφάσεις που παίρνεις συναντώντας ψυχοφθόρες καταστάσεις, όπου το gameplay πιο πολύ κρατάει πίσω την ιστορία παρά βοηθάει στη εξέλιξη της… τι εννοώ…

Ότι ενώ έχει ωραίους γρίφους, αρκετές φορές δεν έχεις ιδέα τι πρέπει να κάνεις και που να πας καταλήγοντας να χάνεις πολύ ώρα να βολτάρεις άσκοπα, κάτι που σε βγάζει απ’τη φάση, και τα τέρατα που συναντάς και πρέπει να ξεφεύγεις δεν σου δημιουργούν ακριβώς αυτό που θα έλεγα τρόμο, αλλά πιο πολύ σύγχυση, γιατί είναι 8-10 διαφορετικά που δεν είναι ιδιαίτερα τρομακτικά(τουλάχιστον στα 23χρονα μάτια μου)και μόλις καταλάβεις ότι δεν σε σκοτώνουν με το πρώτο hit ή δεν χάνεις μεγάλο μέρος του progress σου, τότε απλά καθυστερούν το παιχνίδι παρά προσφέρουν στην εμπειρία κάτι.

Το συγκεκριμένο τέρας ας πούμε, αντιλαμβάνεται μόνο την κίνηση, οπότε φανταστείτε πόσο σιγά πρέπει να πηγαίνεις σε ένα δωματιάκι 30×30 ….κουραστικό!

Οπότε στα του gameplay είναι πολύ βασικά τα πράγματα, λύνω γρίφους, βρίσκω αντικείμενα και αποφεύγω τέρατα, ότι θα συναντήσετε και σε πολλά άλλα Horror games. Πάμε όμως να δούμε το story το οποίο ακόμα και σήμερα συζητιέται σε forums και θεωρείτε ένα από τα καλύτερα Sci-fi Horror σενάρια που έχει γραφτεί για videogame.

Στο παιχνίδι λοιπόν ξυπνάμε ως ο Simon Jarett, από έναν κακό εφιάλτη στο δωμάτιο μας. Μαθαίνουμε την ιστορία που είχε πριν από μερικές μέρες με ένα τροχαίο όπου ο Simon είχε βαρύ τραυματισμό στο κεφάλι, έτσι αποφασίζει να πάει στον δόκτορ David Munshi για ένα “απλό” σκανάρισμα εγκεφάλου για να δουν αν διατρέχει κάποιον κίνδυνο η ζωή του. Μόλις λοιπόν καθίσουμε στην καρέκλα και φορέσουμε το κράνος μας, μέσα σε ένα δευτερόλεπτο ανοίγουμε τα μάτια μας σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, όπου το μόνο που διακρίνεται είναι ένας φωτισμένος διακόπτης, μόλις τον πατήσουμε συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε πια σε κανένα γραφείο αλλά βρισκόμαστε σε ένα ανατριχιαστικό μέλλον, όπου κάτι φαίνεται να πήγε πολύ στραβά με την ανθρωπότητα.

Με αρκετό ψάξιμο από δω και από κει στα σκοτεινά σοκάκια του εργοστάσιου που είμαστε, ανακαλύπτουμε ότι το έτος είναι 2104, και ένας κομήτης έχει αφανίσει όλη την ανθρωπότητα, οι μόνοι επιζώντες είναι κάποιοι επιστήμονες και μηχανικοί στους διάφορους τομείς της υποθαλάσσιας βάσης PATHOS-II. Το σοκ όμως δεν σταματάει εκεί, καθώς βρίσκουμε ότι οι μόνες μορφές ζωής είναι ανθρώπινες συνειδήσεις παγιδευμένες μέσα σε ρομπότ, κάποιες τα έχουν χαμένα εντελώς, άλλες μας κυνηγούν κιόλας, και μια μόνο της Cathrine προσπαθεί να μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από αυτή την κόλαση.

Η Cathrine λοιπόν, αφού μας εξηγήσει ότι η επιστήμη ποια έχει φτάσει σε βαθμό που μπορεί αντιγράφοντας να μεταφέρει τις συνειδήσεις των ανθρώπων από μηχανή σε μηχανή, σαν μια συνέχιση της ζωής χωρίς αναμνήσεις από άλλα αντίγραφα,( ναι είναι λίγο σύνθετο). Μας εισάγει στο βασικό στόχο του παιχνιδιού όπου είναι να βρούμε το THE ARC, ένα server όπου περιεχέι μέσα τις συνειδήσεις των περισσότερων επιστημόνων που “επέζησαν” και να το στείλουμε στο διάστημα σε μια ελπίδα για δεύτερη ευκαιρία της ανθρωπότητας.

Ανακαλύπτουμε επίσης έναν ιό που έχει εξαπλωθεί σε όλες τις πτέρυγες όπου ονομάζεται WAU και προήλθε από τα επαναλαμβανόμενα πειράματα για αντιγραφή και μεταφορά συνειδήσεων, και μέσα στο ζώρε μας για το THE ARC προσπαθούμε να τον αντιμετωπίσουμε καθώς και εμείς πέφτουμε θύμα του όσο περνάει ο χρόνος. Τέλος αν αυτά δεν είναι αρκετά στοιχειά για ένα εκπληκτικό story, μαθαίνουμε ότι και εμείς είμαστε ένα ρομπότ που φέρνει τη συνείδηση του Simon από το 2015, και μπαίνουμε σε πολλά φιλοσοφικά ερωτήματα και εσωτερικό προβληματισμό για την ηθική αυτής της τεχνολογίας και αν η ζωή έχει νόημα όταν δεν μπορείς να πεθάνεις ποτέ και απλά η συνείδηση σου θα είναι για πάντα εκεί σαν ένα αρχείο υπολογιστή έτοιμο να αντιγραφεί σε οπουδήποτε μορφή ζωής η μηχανής.

Underwater exploration.. YEAH!!!

ΟΥΦ! μια ανάσα λοιπόν μετά από όλο αυτό, προφανώς δεν μπορώ να σας περιγράψω όλη την εμπειρία του SOMA ούτε να αναλύσω την ιστορία άλλο με γραπτό λόγο, καθώς είναι τεράστιος ο κόσμος που ανακαλύπτετε και είναι ένα videogame που χρειάζεται να του δώσετε χρόνο για να σας ρουφήξει μέσα στα μυστικά του. Πάμε λοιπόν στις εντυπώσεις μου.

Όπως προανέφερα λοιπόν, ενώ περίμενα να βιώσω μια παρόμοια εμπειρία με το Amnesia, το παιχνίδι μου έγνεψε από την άλλη μεριά και με ταξίδεψε με το υπέροχο story του και τον κόσμο του. Δεν με τρόμαξε σχεδόν καθόλου, ίσως μόνο στην αρχή που δεν ήξερα τη συμπεριφορά των τεράτων, αλλά μετά από 1-2 encounters έλεγα απλά “ωχ ήρθε η ώρα πάλι για διαφημίσεις“. Τα φιλοσοφικά ερωτήματα που μου προξένησε ήταν βαθιά, σε βαθμό να κάτσω και να ανοίξω συζήτηση με φίλους που το έχουν παίξει. Και γενικά ήταν μια εμπειρία που θα την πρότεινα σε όλους του gammers, βέβαια καλό να είστε πάνω από 18 ετών καθώς έχει αρκετές Gore σκηνές και διαπραγματεύεται την αυτοκτονία, την κατάθλιψη και άλλα τέτοια.

Θα βρείτε το SOMA σε PC, PS4 και XBOXONE στην τιμή των 28 ευρό, θα πρότεινα να περιμένατε εκπτώσεις καθώς το βρίσκω λίγο overpriced, αλλά αν σας ερέθισε το μυαλό μην το σκέπτεστε, τρέξτε, παίξτε, ζήστε…

https://store.steampowered.com/app/282140/SOMA/

Add comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Instagram