Post thumbnail

Αν δεν γνωρίζετε ήδη από άλλους παράγοντες ή από την εμπειρία σας εντός παιχνιδιού αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να απαντήσετε σε κάποια πολύ βασικά ερωτήματα που δημιουργούνται εντός game.

Πότε πρέπει να pushαρω ? Πότε να backαρω σωστά ώστε να μη χάσω καθόλου exp? Αξίζει να θυσιάσω farm για να αγοράσω items ώστε να νικήσω ένα ενδεχόμενο trade?

Υπάρχει και βιντεάκι στο τέλος του αναλυτικού άρθρου.

 • Tι είναι ο χειρισμός ενός wave και γιατί είναι σημαντικός?

Χειρισμός ενός wave και στην τελική ενός lane λέμε ότι έχουμε όταν εφαρμόζουμε βέλτιστα την τεχνική του απόλυτου ελέγχου ενός wave. Ξέροντας ένας παίκτης πως να ελέγξει ένα wave, μπορεί να εφαρμόσει πιέσεις σε όλο το χάρτη, να zoneάρει τους αντιπάλους του μακριά από cs και να βοηθήσει να δημιουργηθούν ευκαιρίες για στρατηγικά play και objectives.

Αυτά είναι τα τρία βασικά στυλ χειρισμού ενός wave: Freezing, Γρήγορο Push, και Αργό Push.

Είναι σημαντικό ο παίκτης να ξέρει όχι μόνο πως, αλλά κι πότε να εφαρμόσει τις τεχνικές αυτές, όπως και να ξέρει γιατί λειτουργούν!

Καταλαβαίνοντας αυτές τις βασικές ιδέες θα μπορέσεις να έχεις περισσότερες επιλογές στο wave σου, αλλά ταυτόχρονα θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πότε οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται εναντίων σου και τι να κάνει ώστε να τις σταματήσεις.

 • Χρήσιμο λεξιλόγιο

Reset : έχουμε όταν καθαρίζουμε εντελώς τα wave ώστε να αφήσουμε τα επόμενα wave να βρεθούν στη μέση του lane.(μηδενίζοντας έτσι οποιουδήποτε τύπου push ή freeze έχει γίνει.

Μέτρημα των minion : αναφερόμαστε στα πόσα minion υπάρχουν σε ένα wave.

Διαφορά των minion : το μέτρημα των δικών σου minion εναντίων του αντιπάλου το μέτρημα. π.χ. Έχοντας +2 διαφορά minion ή 2-3 minion στη δικιά σου πλευρά θα σημαίνει ότι έχεις 2 ή 3 περισσότερα minion στο wave σου απ’ ότι στο αντίθετο wave.

Σημείο συνάντησης/ Κέντρο του wave : το σημείο που δυο αντίπαλες ορδές από minion συναντούνται.

 

 • Fast Pushing

Είναι (by far οπως θα λεγε καποιος) η πιο εύκολη μέθοδος να ακολουθήσει κάποιος και να εφαρμόσει στην πράξη και η πρώτη σκέψη κάποιου όταν του λες pushαρε και έλα.

Η τεχνική περιλαμβάνει το να σκοτώσεις όλα τα αντίπαλα minion με σκοπό συνήθως να πεθάνουν στο tower- αλλά έχει και άλλες χρήσεις. Σκοπός με αυτή τη μέθοδο είναι αν την ακολουθείς για να κάνεις deny τα minion του αντιπάλου να τα φτάσεις μέχρι το αντίπαλο tower.Αν αποτύχεις να το κάνεις αυτό σωστά, όχι μόνο δεν θα αποτρέψεις τον αντίπαλο από το να πάρει cs και exp, αλλά θα του επιτρέψεις να σε freezάρει αυτός στη συνέχεια.(θα δούμε παρακάτω σχετικά με το freeze)

 

Πότε να κάνεις Fast pushing!

Αυτό το ζήτημα είναι σίγουρα το πιο δύσκολο μέρος του fast pushing πάραυτα είναι πολύ βασικό. Όπως αναφέραμε και παραπάνω το fast pushing αναφέρεται στο σκοτωμό όλων των αντίπαλων minion όσο πιο γρήγορα γίνετε. Αλλά γιατί?

Αρχικά μπορεί να θέλεις να σπρώξεις τα minion στο αντίπαλο tower. Υπάρχουν μερικοί λόγοι γιατί να πρέπει να το κάνεις αυτό. Σπάσιμο freezαρίσματος(παρακάτω), Αποτροπή exp,cs όσο ο αντίπαλος λείπει από το lane, ή φυσικά να δημιουργείς πίεση ότι θα ρίξεις το ίδιο το tower. Για τους πιο προχωριμένους παίκτες υπάρχει και 4η περίπτωση κατά την οποία pushαρεις ώστε να γίνει ένα πιο αποτελεσματικό dive στο tower των αντιπάλων.

Ένας επίσης σημαντικότατος λόγος για να κάνεις fast push είναι να πάρεις πιο γρήγορα level από τον αντίπαλο ειδικότερα στα πρώτα lvl. Αποτελεί  σχεδόν πάντα προτεραιότητα το να αποκτήσεις γρηγορότερα από τον αντίπαλο υπεροχή στα lvl, κάτι που επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο. Τα lvl 2,3 και 6 είναι power spikes από μόνα τους για όλους τους χαρακτήρες αφού δημιουργείτε περισσότερη πίεση με αυτόν τον τρόπο,αλλά το πως να ασκήσεις την πίεση αυτή είναι άλλο θέμα για αναλυτικότερο άρθρο  επί του θέματος αυτού.

Ένα μικρό μυστικό : το fast pushing είναι γενικά καλή ιδέα όταν θέλεις να φύγεις από το lane σου. Αναγκάζει τον αντίπαλο να διαλέξει αν θα σε ακολουθήσει στο χάρτη και να χάσει όλο το farm ή να σε αφήσει να roamαρεις και να πάρεις με πιο ευκολία objectives.

Παρακάτω είναι μια λίστα για το ποιες φορές είναι καλό να fast pushαρεις.

 1. Για κερδίσεις διαφορά στα level ειδικά στην αρχή
 2. Για να διεκδικήσεις objectives ( δράκους, buffs κλπ )
 3. Για να roamαρεις ή να backαρεις
 4. Για να πιέσεις τον αντίπαλο και να τον αποτρέψεις από το farm ταυτοχρόνως τραβώντας και την προσοχή του αντίπαλου jungler.
 5. Όταν ο αντίπαλος φεύγει από το lane για να χάσει exp,cs
 6. Για να αποτρέψεις ένα εχθρικό fast push

 

 • Η μέθοδος του freezαρίσματος : πως να δημιουργήσεις,διατηρήσεις και σπάσεις ένα freezάρισμα.

Η ιδέα είναι σχετικά απλή. Θα πρέπει να φέρεις το wave σε τέτοια θέση στην οποία τα minion σου προσμετρούνται 2-3 λιγότερα από του αντιπάλου το wave. Με αυτόν τον τρόπο τα minion θα pushάρουν αργά προς το δικό σου tower(slow push θα δουμε παρακάτω) και θα καταλήξεις να είσαι σε ένα σημείο όπου το freeze θα συμβαίνει περίπου στο κέντρο του lane μέχρι πίσω στο δικό σου tower. Σκοπός σου αφού έφτασες σε αυτό το σημείο είναι να διατηρήσεις τη διαφορά αυτή ώστε να διατηρήσεις εν τέλη και το ίδιο freezάρισμα!

Γενική ιδέα: Τα minion θα συναντιόνται λίγο προς τη δικιά σου πλευρά, το επόμενο minion wave θα καταφτάνει εκεί γρηγορότερα απ’ ότι του αντιπάλου, πράγμα που σημαίνει πως το αντίπαλο wave θα πεθαίνει συνήθως πιο γρήγορα(πιο πολλά minion στη δικιά σου πλευρά), αλλά επειδή έχουν μερικά περίσσια minion, όταν το wave σου φτάσει εκεί , όσο τα τελευταία minion σου από το προηγούμενο wave πεθαίνουν ο αντίπαλος σου θα έχει μερικά minion περίσσια. Το δικό σου wave θα σταματήσει να πολεμά εκείνα τα minion , καθώς το αντίπαλο wave θα προχωρά το lane μέχρι να φτάσει το σημείο που είναι το wave σου. Τότε είναι που θα δείς πως αυτό επαναλαμβάνετε.

Πως όμως το σπάς ?

Για να σπάσεις ένα φρεεζάρισμα έχει δυο επιλογές :

fast push το wave, προκαλώντας το wave σου να χτυπήσει το tower και να κάνει reset

δεύτερον να προσποιηθείς ένα recall ή roam σε μία προσπάθεια να κοροϊδέψεις τον αντίπαλο να κάνει αυτός fast push!

Λόγοι γιατί να freezάρει κάποιος 

 1. Zoning, αν έχεις το lane σου παγωμένο αυτό σημαίνει πως είτε ο αντίπαλος σου θα πρέπει να προσπεράσει τα όρια του κέντρου του lane για να φαρμάρει πράγμα που σημαίνει πως σου επιτρέπει να τον κάνει harass ή να τον σκοτώσεις, είτε να σεβαστεί τη ζώνη που έχει δημιουργήσει κοντά στο tower σου και να χάσει αναγκαστικά cs exp.
 2. Αν βρίσκεσαι πίσω αυτός είναι ένας τέλειος τρόπος να προλάβεις τον αντίπαλο (freezάρεις και κάνεις last hit όσο η ομάδα σου καθυστερεί το παιχνίδι)
 3. Κυρίως στα πλευρικά lane το να φτιάξεις ένα freeze οδηγεί τον αντίπαλο να είναι συνεχώς over-extend που τον αφήνει προσιτό σε  gang από τον junglerσου.

 

 • Ξεκινώντας ένα Slow push 

Με το να κάνεις slow push εφαρμόζεις ακριβώς το αντίθετο από ένα freezάρισμα. Θες η προσμέτρηση των minion σου να είναι λίγο μεγαλύτερη αυτή τη φορά από του αντιπάλου σου. Η διαφορά στα minion εξαρτάται από δυο πράγματα:

 1. Η θέση του wave: αν το σημείο συνάντησης είναι στη μέση του χάρτη τότε χρειαζόμαστε 2-3 minion μόνο. Όμως αν χρειαζόταν να κάνεις το ίδιο από την πλευρά του αντιπάλου σου θα έστεινες ένα freeze γι΄αυτόν, έτσι καταλήγουμε γιατί είναι καλύτερο να έχεις μία διαφορά σε minion περίπου ίση με 4.(από πλευράς σου)
 2. Η ταχύτητα του pushαρίσματος σου: Καθώς κάνεις ένα πολύ αργό slow-push το αποτέλεσμα του θα είναι ένα τεράστιο wave, μπορεί έτσι να δώσει στον αντίπαλο σου περισσότερο χρόνο να αντιδράσει με αυτό και να το σταματήσει πρν γίνει απειλή. Από την άλλη πλευρά ένα πιο γρήγορο slow-push  θα φτάσει στο tower των αντιπάλων πιο γρήγορα αλλά θα περιέχει λιγότερα minion . Όταν ετοιμάζει ένα split push αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξεις!

Αντικείμενα όπως ZZ’Rot Portals, Banner of Command και το ίδιο το κανόνι minion δημιουργούν slow-pushes χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Γιατί τελικά να ασχοληθώ με το wave management?

Η απάντηση είναι πλέον αρκετά απλή. Όπως εξηγήθηκε σκοπός στο παιχνίδι είναι να δημιουργείς ευκαιρίες και να κάνεις plays. Πριν από κάθε τέτοια ευκαιρία προσπαθείς να δώσεις προσοχή στο wave managemant, πως έχουν καταστεί τα lane, τι χρειάζεται να κάνω στο bot? fast push, slow push? Έπειτα κάνω group με το υπόλοιπο team και κυνηγάω objectives, στη διάρκεια αυτή π.χ. που θα έχω κάνει 5 v 5 fight στο mid ανεξαρτήτου αποτελέσματος ένα σωστό wave management θα καταλήξει στα minion να σπάσουν κατά τη διάρκεια του fight, ένα πύργο στο bot ή top. Μη ξεχνάτε με τα objectives νικιούνται τα παιχνίδια! Καλή τύχη σε όλους τους επικαλεστές!

 

Παρακάτω θα παρακολουθήσετε την τεχνική των μονών/ζυγών minion στην πράξη:

 

 

Add comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

YouTube
YouTube
Instagram