Game ReviewsReviews

AI: The Somnium Files Review

Οι ιστορίες μυστηρίου είχαν από πάντα ενδιαφέρον και τραβούσαν τον κόσμο. Καταπιάνουν τον εκάστοτε τηλεθεατή χρησιμοποιώντας ένα βασικό ερέθισμα του ανθρώπου.. την περιέργεια. Όταν έχουμε μπροστά μας μία ωραία ιστορία μυστηρίου θέλουμε να πάρουμε απεγνωσμένα απαντήσεις και να νοιώσουμε αυτό το υπέροχο αίσθημα ικανοποίησης στο τέλος. Η παραπάνω εισαγωγή έγινε για να σας παρουσιάσω ένα υπέροχο παιχνίδι μυστηρίου από την Spike Chunsoft με ονομασία AI: The Somnium Files. Πάμε να το αναλύσουμε μαζί και τι έχει να μας προσφέρει.

AI: The Somnium Files Review

Ένας φρικτός φόνος

Η ιστορία μας ξεκινάει στο Τόκιο, με τον ειδικό πράκτορα Kaname Date. Ο Date είναι αστυνομικός της άκρως μυστικής υπηρεσίας με ονομασία A.B.I.S. Ο πρωταγωνιστής μας λοιπόν μαζί με την ”Boss” θα βρεθούν παρόντες σε μία σκηνή εγκλήματος που θυμίζει ταινία τρόμου. Μία νεκρή γυναίκα πάνω σε ένα άλογο (λούνα παρκ) με μαχαιριές στο στήθος και της λείπει και το αριστερό μάτι.

AI: The Somnium Files Review
πτώμα

Ο Date επιλέχθηκε για την συγκεκριμένη υπόθεση επειδή γνώριζε την συγκεκριμένη γυναίκα αλλά και την οικογένεια της. Το πλασματάκι που βλέπετε στην εικόνα είναι η βοηθός του Date, αλλά και το αριστερό του μάτι (κυριολεκτικά), η AIBA. Η AIBA είναι ένα AI τελευταίας τεχνολογίας με δική της βούληση, σκέψη και αισθήματα που παραχωρήθηκε στον Date από την A.B.I.S. . Ως βοηθός του, μιλάνε μέσω τηλεπαθητικής ικανότητας και αναλύουν μαζί τις υποθέσεις. Η συγκεκριμένη υπόθεση όμως είναι ιδιαίτερη. Όπως είπαμε και πριν, ο Date γνώριζε την νεκρή γυναίκα αλλά οι ”συμπτώσεις” δε σταματάνε εκεί. Το πτώμα το ανακάλυψε η 12χρονη κόρη του θύματος, Mizuki, η οποία είναι και συγκάτοικος του Date εδώ και 4 χρόνια. Το κοριτσάκι φυσικά έπαθε σοκ όταν είδε την μητέρα της και έπαθε αφωνία οπότε δεν μπορεί να μιλήσει για όσα είδε. Στον κόσμο του AI όμως δε χρειάζεται κάποιος να μιλήσει… αλλά να κοιμηθεί.

Η αρχή της έρευνας

Το AI: The Somnium Files έχει δυο μορφές gameplay. Η πρώτη και βασική είναι εκτός του Somnium (θα μιλήσουμε αργότερα). Έχουμε ένα point and click σύστημα με κάμερα πρώτου προσώπου και φυσικά έχουμε επιλογή διαλόγου. Υπάρχουν και τα Cutscenes όπου δεν επιλέγουμε κάτι, αλλά και μερικά QTE (Quick Time Events) που υπάρχουν μόνο σε σκηνές δράσης.

Image result for ai the somnium files

Να σημειωθεί πως ό,τι κοιτάμε στο εκάστοτε περιβάλλον μπορούμε να το κάνουμε inspect και ή ο Date ή η AIBA θα σχολιάσουν το αντικείμενο ή το άτομο. Εκεί συνδυάζεται και το απίστευτο χιούμορ του παιχνιδιού που θα αναφέρουμε αργότερα. Δεν μπορούμε να κουνήσουμε τον χαρακτήρα μιας και μιλάμε για point and click, μπορούμε όμως, να διαλέξουμε την τοποθεσία που θέλουμε να ερευνήσουμε μέσω του χάρτη. Όταν βρούμε αρκετά στοιχεία και πιθανό ύποπτο, τότε έχουμε την κλασσική ανάκριση που γίνεται και στις ταινίες. Ένα δωμάτιο, μία καρέκλα και συνδυάζουμε τα στοιχεία με τις ερωτήσεις που κάνουμε στον ύποπτο για να βρούμε την αλήθεια.

AI: The Somnium Files Review
Interrogation

Εάν μετά από όλα αυτά ο ύποπτος δε δίνει πληροφορίες ή οι πληροφορίες δεν είναι σαφείς, τότε ήρθε η ώρα για την διαδικασία που ονομάζεται ”Psynch”.

Στον κόσμο των ονείρων

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την μυστική υπηρεσία A.B.I.S. (Advanced Brain Investigation Squad) και τους Psychers. Η ABIS χρησιμοποιεί μία εξελιγμένη νανοτεχνολογία που επιτρέπει στον Psycher να μπει στο μυαλό κάποιου. Με την βοήθεια ενός μηχανήματος λοιπόν, μεταφέρεται το υποσυνείδητο του ενός στο μυαλό του άλλου και μπορεί να ψάξει στοιχεία μέσα από αναμνήσεις και όνειρα. Τα όνειρα αυτά ονομάζονται ”Somniums” και ο εκάστοτε Psycher έχει χρονικό όριο 6 λεπτά να βρει στοιχεία. Ο Date μαζί με την AIBA όταν ”κολλάνε” στην ερευνά τους εισέρχονται στο μυαλό του εκάστοτε ύποπτου έτσι ώστε να βρουν απαντήσεις.

AI: The Somnium Files Review
Aiba Somnium Form

Όταν μπαίνετε σε ένα Somnium παίζετε ως AIBA. Μέσα στα Somnium το Gameplay παίρνει άλλη μορφή (όπως η AIBA). Από πρώτου προσώπου η κάμερα γυρνάει σε Third-person, αποκτάμε τον πλήρη έλεγχο της AIBA και κινούμαστε σε 3D γραφικά. Στόχος μας λοιπόν είναι να ξεκλειδώσουμε τα ”Mental locks” και να εισχωρήσουμε πιο βαθιά στο όνειρο.

AI: The Somnium Files Review
Mental Locks

Τα Mental Locks είναι ουσιαστικά τα επίπεδα του ονείρου και όσα πιο πολλά υπάρχουν, τόσο πιο δύσκολο γίνεται και το Somnium. Οι κινήσεις και τα Interactions που κάνουμε, ξεκλειδώνουν το επόμενο Lock αλλά η δυσκολία δε βρίσκεται εκεί. Η δυσκολία είναι πως όσα Locks και να υπάρχουν εμείς έχουμε μόνο 6 λεπτά και η κάθε κίνηση αλλά και βήμα της AIBA μετράει χρόνο.

Image result for ai the somnium files gameplay

Όταν είστε ακίνητοι, τότε ο χρόνος σαν να σταματάει και περνάει μόνο 1 κλάσμα δευτερολέπτου, οπότε αν θέλετε να σκεφτείτε έχετε την επιλογή. Έξτρα βοήθεια για εξοικονόμηση χρόνου έρχεται από τα Timies. Τα Timies μειώνουν, αυξάνουν ή σταθεροποιούν τον χρόνο που θα χαλάσετε για μία δραστηριότητα. Υπάρχει περίπτωση όμως να πάρετε αρνητικό Timie και να σας διπλασιάσει ή και τριπλασιάσει τον χρόνο για το επόμενο σας action, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Image result for ai the somnium files timie
Επιλογές και Timie

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως το κάθε Lock που περνάτε είναι και Checkpoint, έτσι άμα δείτε πως δε θα βγει ο χρόνος για να τελειώσετε το επίπεδο τότε γυρνάτε πίσω είτε στο Checkpoint σας.

Οι παίκτες κάνουν το παιχνίδι

Το cast του AI δεν είναι τεράστιο, έχει όμως μοναδικούς χαρακτήρες. Ο κάθε ένας με την προσωπικότητα του, τον χαρακτήρα του, αλλά και τους λόγους για τους οποίους είναι ύποπτος. Ένα από τα θετικά του παιχνιδιού είναι πως όλοι έχουν τον ρόλο τους και συμπεριφέρονται αναλόγως. Για παράδειγμα, ο μαφιόζος θα βρίζει, θα φωνάζει, θα απειλεί ή ο πολιτικός θα αποφεύγει να μιλήσει ορθά και θα λέει ψέματα με ευκολία. Όλα αυτά θεωρούνται αυτονόητα σε ένα game, όμως εντυπωσιάστηκα στο πόσο καλά δομημένοι είναι οι ρόλοι.

Image result for ai the somnium files characters
cast

Ένα παιχνίδι που παίζει με το μυαλό και τα συναισθήματα

Παράλληλος κόσμος

Το AΙ: The Somnium Files έχει διαφορετικά endings και ”δρόμους”. Όμως, για να δείτε το πραγματικό τέλος, πρέπει πρώτα να περάσετε από όλους τους άλλους δρόμους. Μία έξυπνη αιτιολόγηση που μας δίνει το παιχνίδι για να δικαιολογήσει τα διαφορετικά τέλη, είναι η θεωρία του παράλληλου σύμπαντος. Πιο συγκεκριμένα, η Iris λέει στον Date πως υπάρχουν παράλληλα σύμπαντα και ανάλογα τις επιλογές μας αλλάζουν τα δεδομένα και στο εκάστοτε σύμπαν.

Image result for ai the somnium files route map
road map

Δείτε για παράδειγμα την παραπάνω εικόνα. Για να πάμε στο πραγματικό τέλος ας πούμε ότι πάμε προς τα δεξιά. Άρα όλη η ιστορία από τα αριστερά είναι ψεύτικη… σωστά; Όχι, γιατί πρώτον θα δούμε γεγονότα που ισχύουν για τους χαρακτήρες και δε μας δείχνει στον ”αληθινό” δρόμο και δεύτερον η Iris έχει δίκιο. Πολύ πιο μετά στο παιχνίδι, ο Date θα γνωρίζει πράγματα που τα βλέπει μόνο αν πάει από άλλο δρόμο και κάθε φορά του έρχονται στο μυαλό τα λόγια της Iris. Άρα για τον κόσμο του AI αυτή η θεωρία είναι αληθινή.

Ροζ περιοδικά και…..Πικατσου

Το χιούμορ του AI είναι από τους παράγοντες που ξεχωρίζουν. Είναι ώριμο, πρόστυχο και πολλές φορές είναι ότι χρειάζεται για να σπάσει την μελαγχολία που επικρατεί.

AI: The Somnium Files Review

Ο Date είναι ανώμαλος και δεν το κρύβει. Το πιο αστείο είναι ότι η AIBA εκμεταλλεύεται το ότι είναι ανώμαλος για να τον βοηθήσει στη μάχη. Λατρεμένες σκηνές τα σχόλια του Date για το στήθος της γραμματέας ή το ότι ποτέ δε θυμάται το όνομα ενός αστυνόμου και τον ρωτάει μέχρι να εκραγεί.

AI: The Somnium Files Review
Αντιπερισπασμός
Image result for ai the somnium files references
Τι μπορεί να έχει
AI: The Somnium Files Review
Το καλύτερο αστείο στην ιστορία

Επίσης, δυνατό σημείο του παιχνιδιού είναι οι αναφορές σε άλλα games ή ταινίες. Από αναφορές Metal Gear σε αναφορές Rocky. Anime όπως Dragon Ball και Danganronpa και πολλά games που πραγματικά έχασα τον αριθμό. Η καλύτερη αναφορά όμως ήταν της Iris όταν έκανε expose τον Pikachu χρησιμοποιώντας τον ως παράδειγμα για το Mandela Effect.

AI: The Somnium Files Review
Εγώ μαύρη την θυμάμαι
AI: The Somnium Files Review

Η οικογένεια είναι το παν

Εκτός όμως από τα αστεία και τον χαβαλέ, μην ξεχνάμε πως το AI είναι ένα αστυνομικό δράμα. Θάνατος, στεναχώρια, ψυχολογικά τραύματα. Το θέμα όμως που αγγίζει περισσότερο από όλα είναι η οικογένεια. Στο AI θα δείτε μία γυναίκα να μεγαλώνει ένα ξένο παιδί που το αγαπάει σαν δικό της. Θα δείτε γονείς να θυσιάζουν την καριέρα τους και τα λιγοστά χρήματα τους για να είναι ο γιος τους ευτυχισμένος. Θα δείτε ένα κορίτσι να βλέπει σαν πατέρα έναν ”ξένο” και να μένει μαζί του γιατί οι γονείς της αδιαφορούν.

Image result for ai the somnium files sad moments

Συναισθήματα όπως μετάνοια, στεναχώρια, απώλεια, αχαριστία αλλά και αγάπη απεικονίζονται πολύ όμορφα στον κόσμο του ΑΙ. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά πάνω σε αυτόν τον τομέα όμως είναι κάτι που πρέπει να το δείτε μόνοι σας.

Αντίζηλος του Persona

Από θέμα Soundtrack είναι αυτό που λέω ”επίπεδο Persona”. Χωρίς υπερβολές, το AI The Somnium Files έχει υπέροχη μουσική που έχει χαραχτεί στο κεφάλι μου μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού. Κάθε περιοχή, κάθε Somnium και κάθε κατάσταση έχει το δικό της κομμάτι που πάντα ταιριάζει απόλυτα. Είτε μελαγχολική, είτε χαρούμενη, είτε έντονη, η μουσική απογειώνει το παιχνίδι και μας θυμίζει γιατί είναι τόσο σημαντικός παράγοντας σε ένα game. Εξίσου απίστευτα είναι και τα Voiceovers των χαρακτήρων με καθαρό και ποιοτικό ήχο. Οι ηθοποιοί έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά και φαίνεται.

Ο κόσμος του AI

Τα γραφικά του AI είναι 3D Anime-Like και έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στα πιο σκοτεινά χρώματα. Οι περιοχές είναι αρκετά όμορφες με πολλές λεπτομέρειες και πολύ καλό φωτισμό.

AI: The Somnium Files Review

Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι αρκετά προσεγμένα και με ωραίες εκφράσεις. Το μόνο αρνητικό είναι μερικές εκφράσεις του Date που θα μπορούσαν να είναι καλύτερες και το Animation των χαρακτήρων. Από τεχνικής άποψης, δε συναντήσαμε προβλήματα εκτός από ελάχιστα Frame drops ή καθυστερήσεις στο Loading.

Συμπέρασμα

Το AI: The Somnium Files είναι ένα απίστευτο παιχνίδι μυστηρίου. Συνδυάζει πολύ όμορφα το δράμα με το χιούμορ, έτσι ώστε να μη φαίνεται άκυρο και χαζό, ενώ παράλληλα έχει πολύ δυνατές ανατροπές και ενδιαφέρουσα πλοκή. Το αψεγάδιαστο soundtrack και το πολύ καλό voice acting δίνουν ένα πολύ καλό boost στις υπέροχες πίστες του παιχνιδιού. Τολμάει να ακουμπήσει ευαίσθητα θέματα όπως την ενδοοικογενειακή βία ή την λογοκρισία και καταφέρνει να περάσει όμορφα μηνύματα. Υπάρχουν μερικά μικρόFrame Drops ή καθυστέρηση στο Loading, όμως δεν επηρεάζουν καθόλου την εμπειρία. Οι λάτρεις του μυστηρίου πρέπει να το δοκιμάσουν 100%, αλλά και όσοι ψάχνουν μία όμορφη ιστορία.

Image result for ai the somnium files bye

Το AI: The Somnium Files κυκλοφορεί για PS4, PC και Switch.

AI: The Somnium Files Review

Δείτε επίσης το Review του The Medium.

AI: The Somnium Files

9

9.0/10

Θετικά

  • Ενδιαφέρον κεντρικό σενάριο με πολλαπλά Paths
  • Διαφορετικοί και καλογραμμένοι χαρακτήρες
  • Η μουσική είναι σε μυθικά επίπεδα
  • Καλοσχεδιασμένες πίστες

Αρνητικά

  • Μέτρια animations στους χαρακτήρες
  • Μερικά frame drops

senior k

Gamer απο πολύ μικρή ηλικία και με πρώτο παιχνίδι το Halo 2. Ύστερα λάτρεψα τα AC, τα Jrpg και τα απαίσια memes που μέχρι και σήμερα φτιάχνω. Λατρεύω επίσης τα Anime και το DnD, ενώ ταυτόχρονα είμαι από τους λίγους console only players.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.