Game ReviewsReviews

Balan Wonderworld Review

Τόσες πολλές προοπτικές, τόσο κακή εκτέλεση...

Το Balan Wonderworld για πολλούς αποτελεί ένα όνειρο, βλέποντας το cast του. Από την μία, στον ρόλο του Director, έχεις το Yuji Naka, ο οποίος έχει δώσει στον κόσμο το Nights into Dreams και το Sonic the Hedgehog. Από την άλλη, έχεις τον Naoto Ohshima, όπου η πένα του δημιούργησε τον αγαπημένο μας σκαντζόχοιρο.

Έχοντας αυτήν την δυναμική, θα περιμένεις κάτι μεγάλο κάτω από το τιμόνι της Square Enix, η οποία παρέα με την Arzest ανέλαβαν την ανάπτυξη και την κυκλοφορία. Αρκετοί, βλέποντας το στην αρχή, το κατονόμασαν ως τον πνευματικό διάδοχο του Dreams, όμως, το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει περισσότερο με κάτι που φτιάχτηκε σε αυτό…

Ένα ονειρικό ταξίδι στον κόσμο του Balan 

Balan Wonderworld Review

Έχοντας επιλογές μεταξύ δύο φύλων, τεσσάρων διαφορετικών επιλογών για το καθένα, το μόνο που διαφέρει στην ιστορία είναι η αρχή και το τέλος. Στο σύνολο, οι πρωταγωνιστές μας, Leo και Emma, οδηγούνται στο Wonderworld από τον ίδιο το Balan. Όμως, πριν επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή, θα πρέπει να βοηθήσουν και αυτόν.

Η σκέψη, καθώς και η ελπίδα, ότι η ιστορία θα είχε ποιότητα ήταν μεγάλη. Όσο προχωράς όμως, σε αυτές τις 12 ώρες που θα ξοδέψεις, η ιστορία παίζει, στην καλύτερη, δευτερεύον ρόλο. Απ’ ό,τι φαίνεται, πρωτεύων για την επιστροφή τους στην κανονική ζωή, είναι να επαναφέρουν πρώτα κάποια άτομα που δεν ξέρεις, δεν έχεις γνωρίσει και δεν έχουν σημασία. Μάλιστα, η ιστορία τους θα σας διαδοθεί λίγο πριν το boss fight. Ήταν αρκετά στενάχωρο, ειδικά με την σύσταση ενός ανταγωνιστή, όπου έχει επίσης όση σημασία έχει και ο Balan, ο οποίος Balan αποτελεί μόνο ένα branding

Ιδανικές διακοπές στο νησί του Tim

Balan Wonderworld Review

Όταν ο Balan σε φέρει στον κόσμο του, θα γνωρίσεις το νησί του Tim. Σε αυτό το νησί θα περάσεις ένα μεγάλο διάστημα του gameplay.

Ξεκινώντας, από εκεί θα διαλέξεις ποιο επίπεδο θα εξερευνήσεις πρώτο. Μπαίνοντας σε κάθε πίστα, θα πρέπει να “σώσεις” έναν τυχαίο κάτοικο εκείνης της περιοχής. Εκεί, θα περάσεις δύο Acts, τα οποία αυξάνονται κατά ένα όταν συμπληρώσεις το story, και ένα boss fight. Τα levels δεν ξεχωρίζουν σε μεγάλο βαθμό από ένα κλασικό platforming επίπεδο. Ένα τεράστιο θετικό τους, όμως, είναι ότι μπορείς να εξερευνήσεις ό,τι βλέπεις. Μπορείς να πατήσεις σε οποιοδήποτε asset υπάρχει, πράγμα το οποίο σε ωθούν να κάνεις και οι developers σε πολλές στιγμές του ταξιδιού σου.

Balan Wonderworld Review

Στον χειρισμό τώρα, δεν θα χρειαστεί να μάθετε πολλά, γιατί δεν έχει πολλά… Η παραπάνω εικόνα που βλέπετε δεν αποτελεί Photoshop. Όταν στο Controller, 6 κουμπιά κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα, ξέρεις ότι κάτι έχει πάει πολύ λάθος. Ειδικά στο σημείο που, με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς, ένα controller έχει 8 main buttons, γιατί τα 6 να κάνουν το ίδιο πράγμα;

Από την μία, σου δημιουργεί πολλές απορίες, από την άλλη, σκέφτεσαι πόσο καλύτερο θα μπορούσε να γίνει, ειδικά σε ένα point που θα αναλύσουμε παρακάτω στις στολές.

1, 2, BOSS FIIIIIGHT

Balan Wonderworld Review

Κάθε Stage αποτελείται, όπως αναφέραμε, από τρία levels.

Το εκάστοτε πρώτο level σου δείχνει τη βασική θεματολογία του Stage, η οποία πάντοτε είναι αρκετά ευφάνταστη και καλοσχεδιασμένη. Μάλιστα, κανένα stage δεν θα μπορούσε να μπει σε σύγκριση με προηγούμενο, ούτε από θεματική, ούτε από level design.

Το δεύτερο level συνδέεται άμεσα με το πρώτο, απλά πριν το τέλος του θα αντιμετωπίσεις ένα μικρό boss fight. Καθένα από αυτά, όσο προχωράς στο story, θα εξελίσσει τις δυνάμεις του για να προσπαθήσουν να σε κατατροπώσουν.

Φτάνοντας στο Boss Fight, έχουμε ένα level, στο οποίο θα σου εμφανιστούν κάποια από τα πιο εντυπωσιακά από θέμα εμφάνισης bosses που θα δεις. Έχοντας τα δικά τους ξεχωριστά attack patterns, είναι εκεί για να δυσκολέψουν τον δρόμο σου. Όσο εντυπωσιακά είναι, άλλο τόσο εύκολο είναι να τα νικήσεις. Κάθε ένα από αυτά δέχεται τρία χτυπήματα, τα οποία ήταν challenging μόνο σε ένα με δύο bosses. Αναλογίζοντας το γεγονός ότι υπάρχουν 12 Stages, ο βαθμός δυσκολίας είναι πιο χαμηλός και από τις πιθανότητες να ξανασχοληθείς τον τίτλο…

Τρόπαια, μόνο τρόπαια…

Balan Wonderworld Review

Να κάτι που θα πρέπει να μαντέψεις ή να έχεις παίξει το demo, για να το γνωρίζεις. Στην πρώτη σου επίσκεψη στο Tim’s Island, θα είναι διαθέσιμα μόνο δύο stages. Μέσα σε κάθε Level, υπάρχουν διάφορα collectibles όπως κρύσταλλοι, και τρόπαια. Κάθε level έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο να πάρεις τρόπαια, από τα οποία ένας τρόπος θα αναλυθεί στην ακριβώς επόμενη ενότητα. Εξαιρώντας την προηγούμενη αναφορά, θα χρειαστεί να παίξεις διάφορα “αθλήματα” όπως ποδόσφαιρο ή golf ή απλά να τα βρεις ψάχνοντας κάθε σπιθαμή του χάρτη.

Η ερώτηση που θα σου δημιουργηθεί είναι γιατί να συλλέξεις αυτά τα τρόπαια. Μιας και το Balan Wonderworld δεν θα σου εξηγήσει το λόγο που θα πρέπει να το κάνεις, σας απαντάμε εμείς. Αυτά θα τα χρειαστείς για να ξεκλειδώσεις τα επόμενα stages. Βέβαια, το μόνο που σου δείχνει το UI είναι απλά μία μπάρα στο Main Menu, όπου σου δείχνει πόσα έχει συλλέξει συνολικά.

Balan Wonderworld Review

Αφού τα συλλέξεις, θα δεις ένα cutscene, στο οποίο θα σε προσκαλέσει ο Balan στο τρένο του. Βέβαια, είχαν περικοπές στον σταθμό, οπότε το τρένο απλά κάνει μία στροφή γύρω από το νησί και ξεκλειδώνονται τα επόμενα Stages. Ελπίζω να το λατρέψετε αυτό το cutscene, γιατί δεν αλλάζει σε καμία από τις φορές που ξεκλειδώνεις stage, εκτός του final boss.

Προφανώς, στο Balan Wonderworld σου δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσεις να μαζεύεις όλα τα τρόπαια, κάτι το οποίο είναι αρκετά challenging από μόνο του, αλλά και πολύ ενδιαφέρον.

Το Balan’s Bout… Ξανά… Και ξανά…

Balan Wonderworld Review

Μιλώντας για cutscenes στο Balan Wonderworld που δεν αλλάζουν, ερχόμαστε στον λόγο που το προϊόν ονομάζεται έτσι. Το Balan’s Bout ή στα ελληνικά όπως επέλεξα σαν γλώσσα “H Μάχη του Balan”, είναι το μόνο κομμάτι που ο επονομαζόμενος εμφανίζεται για δράση. Και τι δράση…

Ο Balan αντιμετωπίζει σε κάθε μάχη είτε τον ανταγωνιστή του, είτε πέτρες… Όχι δεν διαβάστε λάθος, μάχεται πέτρες. Μάλιστα, η μάχη αυτή γίνεται μέσω Quick Time Events. Ουσιαστικά, σε συγκεκριμένες στιγμές, μία σκιά στην μορφή του Balan να φτάσει πάνω του και εσείς να πατήσετε ένα Action Button, όποιο θέλετε εσείς. Ελάχιστες φορές, ίσως χρειαστεί να πατήσετε παραπάνω από μία φορά το κουμπί, ώστε να γίνει το Event. Ανάλογα το πόσο καλά τα πήγατε, θα πολλαπλασιαστούν τα Crystals που έχετε, ενώ αν τα πετύχετε όλα on point, θα ανταμειφθείτε με ένα τρόπαιο. Ακόμα και ένα να κάνετε λάθος, υπάρχουν πολλά φυσικά καταστήματα που μπορείτε να πάρετε ένα τρόπαιο

Αυτά τα Events, όμως, είναι ίσως τα πιο εύκολα που θα συναντήσετε ποτέ. Όμως, δεν είναι εύκολα για τον λόγο που νομίζετε. Είναι, διότι, όταν φτάσει η σκιά του Balan πάνω του, μπορείτε να περιμένετε maximum 3-4 δευτερόλεπτα, και να πετύχετε ακόμα και τότε την υψηλότερη βαθμολογία σε κάθε ένα από αυτά.

Αν όμως σας ενοχλεί η ιδέα ενός “σπασμένου” Quick Time Event, ετοιμαστείτε. Εκτός από ότι τα Balan’s Bout αυξάνονται σε αριθμό όσο ξεκλειδώνετε περισσότερα stages, η μάχη είναι με την μορφή cutscenes. Ειδικά στα τελευταία επίπεδα, όπου οι μάχες αυτές είναι τρεις φορές, τα cutscenes, εκτός από το γεγονός ότι ήταν κακοκομμένα, ήταν και επαναλαμβανόμενα. Σε ένα Stage, μάλιστα, έτυχε να δω το ίδιο Cutscene 5 φορές…

Πάνω από 80 στολές, απλά ξέχασαν να ελέγξουν ποιες είναι ίδιες

Balan Wonderworld Review

Πάντα το να έχεις ποικιλία στο κομμάτι του customization είναι κάτι εντυπωσιακό.

Το Balan Wonderworld, σαν δυνατό selling point του, έχει την δυνατότητα ο παίκτης να χρησιμοποιήσει πάνω από 80 στολές. Αυτές οι στολές διασκορπίζονται σύμφωνα με την θεματική του κάθε stage, όπου και μπορείς να αποθηκεύσεις τις εκάστοτε στολές που θα βρεις στο inventory σου, με την δυνατότητα να έχεις μαζί σου μέχρι τρεις. Βέβαια, οι στολές αυτές είναι κλειδωμένες, και θα μπορείς να τις αποκτήσεις μόνο αν βρεις ένα κλειδί, το οποίο τις περισσότερες φορές, είναι σχεδόν δίπλα σε αυτήν. Κάτι που πάλι δεν θα σου πουν, είναι ότι σε κάθε Checkpoint, μπορείς να αποθηκεύσεις ή να αλλάξεις τις στολές που απέκτησες, με τις στολές που ήδη έχεις. Αυτό, αν δεν το πετύχετε κατά λάθος ή δεν το έχετε δει από κάπου, δεν θα μάθετε ότι γίνεται.

Balan Wonderworld

Κάθε στολή που θα αποκτήσεις έχει και τις δικές τις ξεχωριστές ικανότητες. Αναφερθήκαμε στον χειρισμό του ότι έχει μόνο ένα Action Button. Αυτό ισχύει και εδώ. Κάθε ability για κάθε στολή εκτελείται με ακριβώς το ίδιο κουμπί που κάνεις εσύ άλμα. Όμως, υπάρχουν δύο μεγάλα θέματα.

Το πρώτο είναι ότι πολλές στολές έχουν ακριβώς τις ίδιες ικανότητες με κάποιες άλλες. Δεν μιλάμε απαραίτητα για δύο στολές που έχουν κάποιο projectile shot, αλλά για στολές που ακόμα και το animation είναι ίδιο. Το να έχεις διαφορετικά skins ανάλογα την θεματική του stage, δεν συγχωρεί ποτέ την τεμπελιά των ίδιων ικανοτήτων, όταν έχεις μόνο ένα action button.

Το άλλο αφορά στολές με projectiles. Για κάποιο λόγο, το μεγαλύτερο πλήθος από αυτές δεν μπορεί να κάνει άλμα… Ενώ κάποιες άλλες μπορούν. Οι οποίες άλλες στολές ξεκλειδώνονται μόνο στα τελευταία stages. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Και τελικά, κάθονται βαριοί οι κρύσταλλοι αν τους φάνε τα πουλιά;

Balan Wonderworld

Κάθε φορά που τελειώνεις ένα level, αναφέραμε ότι συλλέγεις κάποιους κρυστάλλους. Αυτοί οι κρύσταλλοι χρησιμεύουν για να ταΐσεις τα Tims. Αυτά είναι κάποια πλάσματα, τα οποία όσο περισσότερο τα φροντίζεις, τόσο περισσότερα γίνονται. Μάλιστα, όσο παίζεις, μέσα στα levels θα βρίσκεις και κάποια αυγά τους.

Για να μεγαλώσουν, θα πρέπει να δίνεις κρυστάλλους, ώστε να αυξάνονται σε πλήθος όλο και περισσότερο. Ο σκοπός τους είναι να “δουλέψουν” πάνω στον πύργο του Tim, που είναι ένα θεματικό πάρκο για να διασκεδάζουν όσο εσύ βρίσκεσαι στην επόμενή σου περιπέτεια. Είναι μία ενδιαφέρουσα αιτιολόγηση για την συλλογή των κρυστάλλων, αλλά δεν αποτελεί κάτι τόσο αξιομνημόνευτο.

Μία χαμένη ευκαιρία που θα την ευχαριστηθούν λίγοι…

Η εγγύηση του Naoto Ohshima

Balan Wonderworld

Το δεύτερο όνομα που αναφέραμε στην εισαγωγή ήταν του αγαπημένου μας Naoto. Έχοντας ο ίδιος ασχοληθεί με τους προαναφερθέντες τίτλους, δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από το υπέροχο στον οπτικό τομέα. Ευτυχώς, δεν βγήκαμε λάθος. Οπτικά, αποτελεί κάτι πάρα πολύ ζεστό. Ακόμα και το γεγονός ότι μπορείς να εξερευνήσεις όλο το level, δεν εμπόδισε την ομάδα ανάπτυξης να τελειοποιήσει το level design. Πολλοί θα το βάφτιζαν ως έκπληξη σε ένα τόσο μέτριο σε όλα τα επίπεδα game, αλλά ο Naoto δεν είναι τυχαίος στο συγκεκριμένο κομμάτι και αυτό φάνηκε στο τελικό αποτέλεσμα.

Το Character Design του, επίσης, είναι αξιομνημόνευτο. Από την απλή, αλλά όμορφη εμφάνιση στις στολές, μέχρι και το εκκεντρικό αλλά υπέροχο design του Balan και των bosses.

Νότες νοσταλγίας σε μία εκμοντερνισμένη μορφή 

Balan Wonderworld

Ο ηχητικός τομέας παίρνει παράδειγμα από τον οπτικό. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα ούτε και εδώ. Μάλιστα, οι δύο τομείς αυτοί σίγουρα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως το παραπαίδι του Nights into Dreams. Το soundtrack, αλλά και τα sound effects σου προσφέρουν μία τεράστια αίσθηση νοσταλγίας. Σου φέρνει αναμνήσεις από τα platformer που είχαν βγει κοντά στο 2000. Θα ήταν κάτι πάρα πολύ θετικό, αν όλη εμπειρία δεν σου έδινε την αίσθηση ενός remastered εκείνης της εποχής…

Και δυστυχώς… Η τιμή

Σε κάθε review που υπογράφω ως Θάνος ή ως Capta1n Ner0, δεν συνηθίζω να αναφέρω αν αξίζει το προϊόν για την τιμή που αναγράφεται. Εδώ, όμως, θα ήθελα να κάνω μία εξαίρεση. Ο συγκεκριμένος αποτελεί ένα παράδειγμα μίας πολύ γνωστής εταιρείας, όπου εξαιτίας του ονόματος της και πιθανώς των χρημάτων που ξοδεύτηκαν για τους πασίγνωστους βετεράνους Ιάπωνες δημιουργούς, χρεώνει στην τιμή των 60 ευρώ κάτι απαρχαιωμένο πολυεπιπεδικά. Δεν συστήνεται σε τέτοια τιμή, και προφανώς, ακόμα και σε μία μεγάλη έκπτωση, προτιμότερο θα ήταν να μπείτε σε σκέψεις για το αν θα το αποκτήσετε, καθώς οι πιθανότητες να το απολαύσετε είναι ελάχιστες.

Εν κατακλείδι 

Balan Wonderworld

Το Balan Wonderworld αποτελεί μία χαμένη ευκαιρία. Αν το όνομα που βλέπετε παραπάνω, που έχει στην πλάτη του τόση εμπειρία, δεν ήταν αρκετό για να παρουσιάσει ένα τουλάχιστον αξιοπρεπές προϊόν, καταλαβαίνετε ότι και να έλειπε, το πλήγμα δεν θα ήταν μεγαλύτερο… και αυτό είναι πρόβλημα. Σίγουρα, ο οπτικοακουστικός τομέας είναι αξιοζήλευτος για το στυλ του, αλλά η εξωτερική ομορφιά του είναι δυσανάλογη της εσωτερικής του. Απαρχαιωμένο, θυσία ποιότητας για ποσότητα, ευκολία στα bosses, αλλά και στην γενικότερη εμπειρία. Πολλοί θα το χαρακτηρίσουν ως απλά ένα παιχνίδι με target group τα παιδιά, αλλά υπάρχουν πολλοί καλύτεροι τίτλοι για αυτήν την κατηγορία.

Το Balan Wonderworld κυκλοφόρησε στις 26 Μαρτίου 2021. Είναι διαθέσιμο για PC μέσω Steam, για Nintendo Switch, για Playstation 4 και Playstation 5, για Xbox One και για Xbox Series S|X στην τιμή των 59,99€.

Μάλιστα, υπάρχει και ένα demo διαθέσιμο, το οποίο δεν είναι και τόσο αντιπροσωπευτικό του τελικού προϊόντος. Μπορείτε να το δοκιμάσετε μέσα από τις αντίστοιχες πλατφόρμες.

Αν θέλετε να διαβάσετε για ένα καλύτερο platformer, διαβάστε το review μας για το Little Nightmares II.

Balan Wonderworld

4

4.0/10

Θετικά

 • Υπέροχο ακουστικά
 • Ευφάνταστες πίστες στο κομμάτι εξερεύνησης
 • Ο σχεδιασμός των levels και των χαρακτήρων
 • Μεγάλη δυνατότητα για replayability

Αρνητικά

 • Το πόσο εύκολα ήταν τα boss fights
 • Μόνο jump… Αλήθεια;
 • Αδιάφορη ιστορία
 • Ο Balan αποτελεί απλά ένα brand, και όχι χαρακτήρα στον τίτλο
 • Ποσότητα παρά ποιότητα στις στολές
 • Το κουραστικό Balan’s Bout…
 • Η έλλειψη αναφοράς στα τρόπαια

Thanos Psarras

Με λένε Θάνο, γεννήθηκα το 2000 και είχα τις πρώτες μου εμπειρίες στο gaming με το Gran Turismo στο Playstation και το Crazy Taxi στο PC. Αγάπησα το gaming, ειδικά αυτά με καλή ιστορία, και πάντα μου αρέσει να εξερευνώ τα διαμάντια της indie κοινότητας!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.