Game ReviewsReviews

Desperados III Review

Το Desperados III είναι ένα real time tactical παιχνίδι από την Mimimi Games και με publisher την THQ Nordic που κυκλοφόρησε στις 16 Ιουνίου του 2020. Πρόκειται για ένα story driven, hardcore strategy game στην Άγρια Δύση και αποτελεί το τρίτο κεφάλαιο στην σειρά Desperados. Πριν περάσουμε στην ιστορία του, απλά θα αναφέρω το γεγονός ότι το παιχνίδι είναι ίσως ένα από τα καλύτερα real time tactics game που έχουν βγει και δεν θα το έβρισκα ακραίο να είναι στις φετινές υποψηφιότητες για Game of the Year. Πάμε λοιπόν να δούμε την ιστορία του.

Story

Έχουμε τον John Cooper, ο οποίος ξεκινάει το ταξίδι του για εκδίκηση ενάντια στον Frank, που σκότωσε τον πατέρα του. Στην πορεία του, βρίσκει διάφορους χαρακτήρες όπως την Kate, Doc McCoy, Hector και την Isabelle, οι οποίοι είναι οι 4 επιπλέον playable χαρακτήρες. Ουσιαστικά όλο το παιχνίδι βασίζεται στην πορεία του του Cooper να βρει τον Frank και να πάρει την εκδίκηση του. Περνάμε μέσα από διάφορες περιοχές, όπως η Νέα Ορλεάνη ή οι βάλτοι του Μισισίπι, με αποστολές τύπου βρες αυτόν, σώσε τον τάδε (να αποφύγουμε και τα μικρά spoiler) ή σκότωσε, ανατίναξε και γενικά κάνε χαμό.

Gameplay

Missions

Το Desperados III αποτελείται από 3 chapters, με ένα σύνολο 16 mission περίπου μίας ώρας το καθένα πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Κάθε mission έχει κρυφά challenges, τα οποία αποκαλύπτονται στο τέλος της. Τα challenges αν και δεν τα ξέρεις μπορεί να τα κάνεις π.χ. να σκοτώσεις 10 τυπάδες με δυναμίτη ή να έχεις επιλέξει την δεξιά μεριά για να κάνεις progress στο mission αντί της αριστερής. Το difficulty μπορεί να αλλάξει πριν το mission με τις επιλογές να είναι: Beginner, Normal, Hard, Desperado.

Ανάλογα την δυσκολία αλλάζουν και κάποιοι παράμετροι του παιχνιδιού όπως, ο αριθμός των εχθρών, το πόσο γρήγορα σε βρίσκουν, το health των χαρακτήρων, το ammo, τα κουτιά με προμήθειες και το showdown mode. Στο beginner δεν υπάρχουν challenges, οπότε για να κάνει κάποιος 100% το παιχνίδι θα πρέπει να επιλέξει Normal και πάνω. Επίσης, στο Desperado δεν υπάρχει το showdown mode για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω για αυτό. Εκτός από τα challenges, στο τέλος σου δείχνει και ένα replay με τις διαδρομές που πήρες στο mission.

Controls

Το Desperados III το έπαιξα σε PS4 και είχα μεγάλη περιέργεια να δω πως ακριβώς αλλάζει και προσαρμόζεται ο χειρισμός και ιδιαίτερα η κίνηση των χαρακτήρων σε controller. Αντί να κάνεις κλικ όπως στην PC έκδοση απλά κουνάς τον αριστερό μοχλό κάνοντας το μία πολύ καλύτερη εμπειρία για εμένα από το να κάνω σπαμ τα κλικς. Η επιλογή των χαρακτήρων γίνεται με το R1, όπου διαλέγεις με τον μοχλό τον χαρακτήρα που θες ή εάν θες περισσότερους πατάς το Χ ενώ κρατάς το R1 και τους επιλέγεις ώστε να τους κουνήσεις όλους μαζί.

Κάθε αποστολή έχει συγκεκριμένους χαρακτήρες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις οπότε μπορεί για παράδειγμα σε μία να έχεις τον Cooper, την Kate και τον Hector, ενώ σε άλλη όλους μαζί. Η επιλογή για τα abilities του κάθε χαρακτήρα γίνεται με το L1 και επιλέγεις τι θες να κάνεις. Κάθε χαρακτήρας έχει κάποια abilities, τα οποία όμως δεν έχουν απεριόριστη χρήση. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να βρείτε στα maps διάφορα supply boxes, ώστε να γεμίσετε ξανά. Για να δούμε όμως παρακάτω τα abilities τους και πως αυτά χρησιμοποιούνται.

Abilities

Cooper:

 • Revolver: Μπορεί να ρίξει μέχρι και σε 3 enemies στην σειρά.
 • Knife: Μπορεί να το πετάξει σε κάποιον και εάν δεν το σηκώσει από κάτω τότε δεν μπορεί να κάνει melee kill.
 • Coin: Μπορεί να πετάξει ένα νόμισμα και να κάνει τους αντιπάλους να κοιτάξουν προς αυτήν την μεριά.

Kate

 • Pocket pistol: Ένα μικρό οπλάκι το οποίο δεν κάνει πολύ θόρυβο.
 • Flirt: Η Kate μπορεί να πάει μερικούς συγκεκριμένους φρουρούς και να φλερτάρει μαζί τους τραβώντας τους την προσοχή. Μπορεί επίσης να τους κάνει lure για ένα διάστημα ώστε να τους ξεφορτωθείς πιο εύκολα.
 • Disguise: Για να δουλέψει το παραπάνω skill, θα πρέπει η Kate να έχει και μία στολή ώστε να είναι πιο όμορφη και να μην την αναγνωρίζουν. Οι Long Coats και τα σκυλιά δεν επηρεάζονται από αυτό το ability οπότε προσοχή!
 • Perfume Vial: Μπορεί να πετάξει ένα μπουκάλι με άρωμα και να τυφλώσει τους φρουρούς για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
 • Kick: Η Kate δεν μπορεί να σκοτώσει κάποιον εχθρό, οπότε τον κλωτσάς και μετά είτε τον κρύβεις είτε φέρνεις κάποιον άλλον να τελειώσει την δουλειά.

Doc

 • Syringe and Chloroform: Ο Doc με μία σύριγγα με χλωροφόρμιο μπορεί να σκοτώσει απευθείας σε melee απόσταση. Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις μόνο το χλωροφόρμιο εάν δεν θες να τον σκοτώσεις.
 • Colt with scope: Ένα πιστόλι που λειτουργεί ως sniper το οποίο είναι κάνει πολύ λίγο θόρυβο και είναι ιδανικό για να ξεφορτωθείς snipers.
 • Doctor’s bag: Μία τσάντα την οποία την πετάς και εάν την κάνει spot ο φρουρός κινείται προς τα εκείνη. Εάν την ανοίξει γίνεται blind για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
 • Swamp Gas Vial: Ένα μπουκάλι με αέριο το οποίο κάνει stun στην περιοχή την οποία το πετάς.
 • Bandages: Το healing item του McCoy το οποίο δίνει 2 health points.

Οι προσωπικά αγαπημένοι μου χαρακτήρες

Hector:

 • Axe: Με το τσεκούρι μπορεί να σκοτώσει σε melee απόσταση. Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι ο μοναδικός που μπορεί να σκοτώσεις απευθείας τους Long Coats.
 • Bear Trap/Bianca: Ο Εκτοράκος για κάποιον λόγο έχει ονομάσει την παγίδα του Bianca. Την τοποθετείς κάτω και εάν κάποιος εχθρός την πατήσει πεθαίνει απευθείας.
 • Whistle: Για να συνδυάσεις το παραπάνω skill χρησιμοποιείς ένα σφύριγμα, το οποίο κάνει τους εχθρούς να έρθουν προς το μέρος σου. Σφύρα πάνω από την παγίδα και απλά θα έρθουν να την πατήσουν. Δεν λειτουργεί σε όλα τα είδη φρουρών όμως!
 • Sawed-off Shotgun: Ένα shotgun το οποίο μπορεί να σκοτώσει όλους όσοι είναι μέσα στον κώνο του.
 • The good stuff: Το healing item του Εκτοράκου το οποίο τον γεμίζει full στο health.

Isabelle:

 • Sickle: Με ένα δρεπανάκι μπορεί να σκοτώσει κάποιον σε melee απόσταση ή να του σκάσει ένα μπουνίδι να τον ξαπλώσει.
 • Connect: Ουσιαστικά με αυτό ενώνεις τις ψυχές 2 εχθρών και ό,τι πάθει ο ένας θα το πάθει και ο άλλος. Two birds with one stone και τα σχετικά δηλαδή.
 • Stella: Η γατούλα της Isabelle την οποία την στέλνεις στον φρουρό και αυτός ασχολείται για λίγο μαζί της.
 • Mind control: Με αυτό το υπερβολικά σπασμένο skill δίνοντας ένα health point παίρνεις τον έλεγχο κάποιου αντιπάλου, που δεν είναι elite όμως, και τον κάνεις ό,τι θέλεις. Μπορείς να ρίξεις με το όπλο του σε κάποιον άλλον (εάν τον δουν τον σκοτώνουν απευθείας) ή να πάρεις items και να κάνεις την ζωή σου πιο εύκολη από το να ψάχνεις για κλειδιά, γράμματα και ιστορίες. Μόλις τον αφήσεις χρειάζεται λίγο χρόνο για να συνέλθει, οπότε ξεφορτώσου τον γρήγορα!
 • Jimson Weed: Κάνει cure και restore σε ένα health point. Αρκετά καλό εάν παίζεις πολύ με mind control (που θα παίξεις!).

Enemy types

Στο Desperados III υπάρχουν οι απλοί guards που μπορείς να φλερτάρεις με την Kate μαζί τους, να τους κάνεις mind control και τα σχετικά, αλλά υπάρχουν και οι Long coats όπου είναι οι elite και εάν δεν έχεις τον Hector να τους σκοτώσει απευθείας, είναι λίγο πονοκέφαλος. Δεν καταλαβαίνουν τίποτα από φλερτ, δεν μπορείς να μπεις στο μυαλό τους και αν θες να τους σκοτώσεις χωρίς τον Εκτοράκο-Amigo-Ντούκι, τότε θα πρέπει να του σκάσεις μία σφαίρα για παράδειγμα, να φάει stun και μετά να του κάνεις backstab. Ακούγεται παλούκι? Ναι, είναι! Έχω βγάλει πολύ μίσος στο συγκεκριμένο είδος εχθρού, γιατί τα παλικάρια είναι για σφαλιάρες που λέμε!

Από την άλλη έχεις τους ponchos, οι οποίοι δεν κουνιούνται για κανέναν λόγο από την θέση τους ακόμα και για να κοιτάξουν. Πέτα τσάντες, λεφτά, σφύρα και γενικά κάνε ό,τι θέλεις αλλά αυτοί πιστοί φρουροί. Βέβαια, έχουμε και τις γυναίκες αντιπάλους όπου δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το flirt γιατί είναι immune και δεν ψήνονται ιδιαίτερα για περιπέτειες. Α ναι, έχουμε και τα σκυλάκια, όπου όσο σπαστικά και να ήταν κάθε φορά που τα σκότωνα ζητούσα συγγνώμη και ένιωθα άσχημα.

Κάθε enemy type έχει διαφορετική ακτίνα εμβέλειας, στο πόσο μακριά και πλατιά βλέπει. Στα σημεία όπου η ακτίνα είναι φουλ πράσινη σημαίνει ότι η μπάρα θα ξεκινήσει να γεμίζει μέχρι να σε κάνουν detect ή να φύγεις. Εάν είναι με γραμμές τότε σημαίνει πως όταν ο χαρακτήρας σου είναι crouched δεν θα τον βλέπουν. Φυσικά, δεν μπορούν να δουν πίσω από μερικά έπιπλα ή εμπόδια γενικά αν και μερικές φορές έχουν οπτική γωνία πίσω από καρότσια.

Combat

Το combat του Desperados III μερικές φορές είναι περίπλοκο και χρειάζεται σκέψη. Το παιχνίδι κινείται σε real time, οπότε οι φρουροί πηγαινοέρχονται συνέχεια και θέλει καλή οργάνωση. Σε αυτό έρχεται να βοηθήσει το Showdown Mode. Χρησιμοποιώντας το, παγώνεις τον χρόνο και μπορείς να δώσεις ταυτόχρονες εντολές σε κάθε χαρακτήρα. Δεν σου αρέσει κάτι? Το κάνεις reset. Σου αρέσει? Κάνεις execute το σχέδιο και γίνονται όλες οι κινήσεις μαζί. Το μόνο δύσκολο είναι πως θα πρέπει να πειραματιστείς λίγο με τα timings, γιατί ο κάθε χαρακτήρας έχει διαφορετικά cooldowns στα skills και τα εκτελεί πιο γρήγορα ή πιο αργά.

Σκότωσες κάποιον εχθρό και δεν ξέρεις τι να κάνεις? Κουβάλα τον σε έναν θάμνο, πέτα τον σε ένα πηγάδι ή γιατί όχι στον γκρεμό! Όταν κάνεις hide κάποιο πτώμα, τότε αυτό εξαφανίζεται και δεν μπορούν να το βρουν. Εάν τον δουν τότε γίνονται alert απευθείας. Σε κάποια σημεία στα map θα υπάρχουν κτήρια με καμπανάκια που σημαίνει πως στην περίπτωση που γίνει alert, τότε βγαίνουν και άλλο φρουροί. Δεν θες να τον σκοτώσεις? Σκάσε του ένα μπουκέτο στην μάπα και μετά δέσε του τα χέρια. Μπορείς και πάλι να τον κρύψεις και να εξαφανιστεί χωρίς όμως να θεωρηθεί σαν kill. Αυτό βοηθάει ιδιαίτερα εάν πρέπει να κάνεις κάτι κακό σε κάποιον πολίτη.

Showdown Mode

Πέρα από το Showdown Mode, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να ξεφορτωθείς τους εχθρούς σου. Σε μερικά missions υπάρχουν βράχοι,ταμπέλες και άλλα πολλά που μπορείς να πετάξεις πάνω στους φρουρούς και να το κάνεις να φανεί σαν ατύχημα. Βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία του map και για να γίνουν χρειάζονται ένα μικρό activation time. Κάθε φορά που γίνεται ένα τέτοιο “ατύχημα” οι γύρω φρουροί νιώθουν την δόνηση και τρέχουν προς εκείνο το μέρος να δουν τι παίχτηκε. Γενικά, το παιχνίδι χρησιμοποιεί πολύ τις αποστάσεις και τα radius για abilities και άλλα mechanics, οπότε είναι μέχρι να καταλάβεις τι παίζει γενικά. Επίσης, έχει διάφορα vines, ladders και ποτάμια για να κρυφτείς ή να πάρεις ένα καλύτερο position. Οι Hector, Doc και Kate δεν μπορούν να κολυμπήσουν ή να ανέβουν σε vines.

Save και βοήθεια

Το save system του Desperados III είναι καταπληκτικό. Μπορείς να πατήσεις το pad και να κάνεις quicksave ώστε σε περίπτωση λάθους να γυρίσεις γρήγορα πίσω. Το χρειάστηκα αμέτρητες φορές και το έκανα σχεδόν κάθε φορά που σκότωνα κάποιον και όλα συνέχιζαν κανονικά. Το ίδιο το παιχνίδι σου βγάζει ειδοποίηση, όταν ξεπεράσεις το ένα λεπτό και δεν έχεις κάνει save. Όσο περισσότερο περνάει ο χρόνος, τόσο πιο ευδιάκριτο γίνεται ώστε να το πατήσεις το ρημάδι!

Επίσης, το παιχνίδι προσφέρει πάρα πολλά tips με βοήθειες σε κάθε καινούργιο ability και χαρακτήρα. Πραγματικά, υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσεις μία κατάσταση και ανοίγει κατά έναν βαθμό την φαντασία και την δημιουργικότητα του παίκτη. Οπότε, καλό είναι να τσεκάρεις όλα τα τιπς για να πάρεις κάποιες ιδέες και να τις αναπτύξεις.

Γραφικά

Τα γραφικά του Desperados III είναι πολύ όμορφα για το είδος του και σου γεμίζουν το μάτι με χρώματα και ωραία εφέ. Η απόδοση του παιχνιδιού σε PS4 ήταν σχετικά μέτρια καθώς σε μερικές περιπτώσεις, ένιωθες πως το παιχνίδι έτρεχε σε 30 fps και πως σε συγκεκριμένες φάσεις και στα 20. Δεν ξέρω εάν δικαιολογείται η απόδοση του στην κονσόλα, καθώς πιστεύω πως κάποιος θα το ευχαριστηθεί περισσότερο σε δυνατότερη πλατφόρμα.

Ήχος

Ο τομέας του ήχου στο Desperados III για εμένα ήταν πολύ καλός, τόσο στα ηχητικά εφέ όσο και στο voice acting. Αυτό που μου άρεσε πάρα πολύ ήταν πως ανάλογα τον χαρακτήρα που μιλούσε άλλαζε και το χρώμα στο dualshock. Ήταν μία μικρή λεπτομέρεια που μου κίνησε πολύ το ενδιαφέρον. Ειδικά το να ακούω τον Εκτοράκο να λέει amigo, με έβαζε λίγο στην φάση του καουμπόι.

Παράπονα

Δεν ξέρω εάν μπορώ να πω σαν παράπονο την διάρκεια των αποστολών, αλλά μερικές φορές με κούραζε πολύ το πόση ώρα ήθελαν. Άλλες φορές ένιωθα πως βασιζόμουν στην τύχη για να βγάλω κάποιες τακτικές σωστά. Η απόδοση στο PS4 θα ήθελα να είναι καλύτερη γιατί ήταν σπαστικό να παίζω κάτω από 30 fps. Γενικά, με το παιχνίδι είχα μία σχέση αγάπης-μίσους γιατί με εκνεύριζαν οι Long coats με τις θέσεις τους και με το πόσοι guards υπήρχαν σε μερικά σημεία και φαινόταν σαν να μην μπορούσες να περάσεις ποτέ. Το θέμα είναι ότι όσο πιο πολύ μου έσπαγαν τα νεύρα, τόσο περισσότερο ήθελα να τα περάσω, γιατί έβλεπα το πόσο έξυπνα σχεδιασμένο είναι το παιχνίδι ώστε να σε κάνει να σκεφτείς και να βρεις τρόπους να ξεπεράσεις τα εμπόδια.

Συμπέρασμα

Το Desperados III αποτελεί ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς και σε εντυπωσιάζει με τις επιλογές του και την δημιουργικότητα του. Πραγματικά πιστεύω πως οι φανς του συγκεκριμένου είδους, πρέπει να το πάρετε με κλειστά τα μάτια. Όπως είπα δεν θα μου φαινόταν ως θαύμα να το δούμε στις υποψηφιότητες για Game of the Year και γιατί όχι και σαν νικητή! Μπορείτε να το βρείτε σε PC, PS4 και Xbox One στην τιμή των 59,99€.

Σου αρέσουν τα ψυχεδελικά παιχνίδια και θες κάτι να καείς? Διάβασε το review για το Post Void.

Desperados III

9

9.0/10

Θετικά

 • Πολλές επιλογές στην προσέγγιση μίας αποστολής
 • Ωραίοι χαρακτήρες και gameplay
 • Πολύ ωραίο map design
 • Ενθαρρύνει την δημιουργικότητα

Αρνητικά

 • Η απόδοση στο PS4, το απλό τουλάχιστον
 • Ίσως να κουράσει λίγο στην διάρκεια της μία αποστολή

FrostBubbleZ

Ονομάζομαι Σωτήρης και αν με ψάχνεις λογικά θα είμαι στο PC ψάχνοντας να αγοράσω ένα παιχνίδι. Θα το παίξω για λίγο και θα το αφήσω στο ράφι μαζί με τα υπόλοιπα εκατοντάδες παιχνίδια που έχω. Μου αρέσει να ανακαλύπτω νέους κόσμους και να σπαταλάω τα λεφτά μου σε παιχνίδια που μεγαλώνουν την κόρη του ματιού μου. Ως κάτοχος PS4, PC και Switch προσπαθώ να θρέψω και τις 3 κονσόλες για να μην είναι με το παράπονο. Εκτός από τα παιχνίδια λατρεύω τα anime με μερικά αγαπημένα να είναι το Attack on Titan, Re:Zero και Grand blue. Από παιχνίδια σίγουρα στην λίστα αγαπημένων είναι το Persona 5, Sly Cooper, Dark Souls και το Link's Awakening στην gameboy color εποχή. Μέσω του Gamesenpai μπορώ να ζω αυτούς τους νέους κόσμους παρέα με καλούς φίλους. Σας αφήνω, παώ να δω αν έχει καμία καλή έκπτωση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.