Reviews

Dynasty Warriors 9 Empires Review

Η σειρά Dynasty Warriors έχει βγάλει 9 κύρια παιχνίδια και πάνω από 15 Spin-offs. Έως και σήμερα, είναι η πιο γνωστή σειρά Warriors παιχνιδιών τόσο στην Ασία όσο και στον υπόλοιπό κόσμο. Από το 2004, ξεκίνησε μία νέα σειρά spin off παιχνιδιών με ονομασία Empires. O συγκεκριμένος τίτλος, συνδύαζε το Hack n Slash με την στρατηγική. Αρκετά γρήγορα, απέκτησε το δικό του Fanbase και σήμερα μιλάμε για το DW 9 Empires. Παρόλο που προέρχεται από το αρκετά μέτριο και κάπως απογοητευτικό Dynasty Warriors 9, το Empires είναι κάπως καλύτερο, όμως και αυτό δυστυχώς, απογοητεύει σε αρκετά σημεία. Πάμε να το δούμε λοιπόν μαζί αναλυτικά στο παρακάτω κείμενο.

Dynasty Warriors 9 Empires Review

Μπορεί να υπάρξει μονάχα ένας

Το Dynasty Warriors 9 Empires λαμβάνει χώρα μέσα στο γνωστό setting των παιχνιδιών, τη δυναστεία του Han στην αρχαία Κίνα. Ευτυχώς, δε θα κλιθούμε να ζήσουμε την ίδια ιστορία για ακόμη μία φορά, καθώς στο Empires κοιτάμε κυριολεκτικά την προσωπική μας πορεία. Στην αρχή του τίτλου, διαλέγουμε κάποιον από τους 94 χαρακτήρες και μοναδικός μας στόχος είναι η απόλυτη κυριαρχία. Ξεκινώντας από τα χαμηλά, θα κάνουμε τα πάντα για να καθίσουμε στον θρόνο και να στεφτούμε ο απόλυτος αυτοκράτορας των 3 βασιλείων.

Dynasty Warriors 9 Empires Review

Φυσικά, αν πάρουμε φτωχές αποφάσεις και το μόνο που μας νοιάζει είναι η επίθεση, τότε αντί να ανεβαίνουμε κατηγορίες θα πέφτουμε, με αποτέλεσμα να διαβρώνουμε την φήμη μας. Ο στόχος μας είναι απλός και συνολικά θα πάρει 10 ώρες για τον πρώτο τερματισμό.

Σωστή στρατηγική

Το gameplay του Empires είναι φυσικά το κλασσικό Hack ‘n’ Slash που όλοι γνωρίζουμε, όσον αφορά το στοιχείο της μάχης. Εκτός combat όμως, παίρνουμε αποφάσεις για το πως θα κινηθεί το βασίλειο μας, ανάλογα τους πόρους και την θέση του χαρακτήρα μας. Αν είμαστε ένας απλός αξιωματικός, τότε οι μόνες αποφάσεις που μπορούμε να πάρουμε αφορούν την συγκομιδή, την εκπαίδευση και την αύξηση άμυνας. Όταν πάρουμε τον τίτλο του στρατηγού, τότε έχουμε παραπάνω εξουσία και μπορούμε μέχρι και να συμβουλέψουμε τον βασιλιά. Όσο ανεβαίνουμε βαθμίδες, εμφανίζονται περισσότερες επιλογές για εμάς, είτε καλές, είτε κακές.

Dynasty Warriors 9 Empires Review

Τέλος, όλες οι πράξεις μας βαθμολογούνται με ένα σύστημα από πόντους που χωρίζεται σε 6 κατηγορίες (Good, Evil, Brave, Ingenious, Command και Eloquent). Η φήμη του παίκτη μας βασίζεται πάνω σε αυτούς τους πόντους και ξεκλειδώνουμε αντίστοιχους τίτλους, που μας προσφέρουν σημαντικά buffs κατά την διάρκεια του Combat και όχι μόνο.

Επιπλέον προσπάθειες

Τώρα όσον αφορά την μάχη, πρέπει να υπάρχει και το σωστό κίνητρο. Είτε κάνετε εσείς επιδρομή κάπου, είτε αμύνεστε από μία ανερχόμενη επίθεση, πρέπει να έχετε πάντα τον κατάλληλο αριθμό προμηθειών για να είναι ίση η μάχη. Αν δεν έχετε πολλές προμήθειες, τότε θα αναγκαστείτε να στείλετε λίγους στρατιώτες στη μάχη, κάνοντας τη νίκη να μοιάζει βουνό. Μετά από κάθε μάχη, επιβραβεύεστε με XP, Artifacts, Gems και Secret Plans. Ξεκινώντας από τα Secret Plans, είναι κάρτες που ενεργοποιούνται εν ώρα μάχης για να κάνουν μία επίθεση ή να δώσουν κάποιο Buff. Οι κάρτες, έχουν διαφορετικό Rarity και εκτός από τις μάχες, ανταμείβονται και μετά την απόκτηση καινούργιων τίτλων.

Dynasty Warriors 9 Empires Review

Τα Artifacts, καθορίζουν το Rarity του όπλου σας και σας δίνουν σημαντικά Boost. Κάθε Artifact δίνει και κάποια Gem Slots όπου και τοποθετείτε το Gem που θέλετε. Τα Gems δίνουν μόνιμα Buffs είτε Elemental είτε στα γενικά στατιστικά του παίκτη. Όσο κερδίζετε μεγάλες μάχες, αυξάνονται και οι πιθανότητες να λάβετε κάποιο σπάνιο Gem που αναβαθμίζει σημαντικά τον παίκτη σας.

Ένα αρκετά προβληματικό αλλά διασκεδαστικό παιχνίδι

Selling point

Ένα από τα μεγαλύτερα θετικά των Empires, ήταν και είναι η δημιουργία χαρακτήρα. Από το Edit Mode, έχετε την δυνατότητα να φτιάξετε τον χαρακτήρα σας όπως εσείς επιθυμείτε, μέσα από μία τεράστια ποικιλία όπλων και χαρακτηριστικών. Στο Empires 9 έχει βελτιωθεί μάλιστα, με νέες προσθήκες στο customization που σίγουρα θα σας ικανοποιήσουν. Ύστερα, μπορείτε να ξεκινήσετε το Conquest Mode με τον δικό σας χαρακτήρα και να γίνετε ο νέος βασιλιάς.

Dynasty Warriors 9 Empires Review

Λάθος επικοινωνία

Σιγά σιγά μπαίνουμε στα αρνητικά του DW 9 Empires, τα οποία δυστυχώς είναι αρκετά. Στον τίτλο, έχετε την δυνατότητα να παντρευτείτε κάποιον άλλον χαρακτήρα, ακόμη και να ορκιστείτε ως αδέρφια. Κ(, κ)άτι που φαντάζει μοναδικό, όμως παρουσιάζεται με ρηχό και άδειο τρόπο, σε σημείο που δεν έχει σημασία. Τι αλλάζει λοιπόν αφού παντρευτείτε; Πλέον θα βλέπετε αραιά και πού 3 διαφορετικά Cutscenes των 3 δευτερολέπτων κακοφτιαγμένα και γεμάτα Frame Drops, για να σας δείξει το παιχνίδι πόσο ”δεμένοι” είστε με το άλλο σας μισό. Αντίστοιχα, ο καλύτερος σας φίλος απλά σας δίνει από ένα δωράκι κάθε 5 μήνες και μετά αντίο.

Dynasty Warriors 9 Empires Review

Η επικοινωνία των χαρακτήρων παρουσιάζεται με άσχημο τρόπο ακόμα και σε πιο απλά πράγματα. Για κάθε μοναδικό πράγμα υπάρχει πάντα μονάχα 1 Cutscene που απλά αλλάζει τους χαρακτήρες και τίποτε άλλο.

Η επιστροφή που απογοήτευσε

Άλλη μία άσχημα δοσμένη πτυχή του παιχνιδιού είναι το Level Design. Ενώ το DW 9 Empires επέστρεψε σε sandbox πίστες που και αυτό θέλαμε, μας απογοήτευσε με το αποτέλεσμα. Πρόχειρο Level Design με άσχημα γραφικά, τρομερά Glitches και Framedrops. Δοκιμάσαμε την PS5 έκδοση και τα γραφικά πολλές φορές απλά δε φόρτωναν, πράγμα που γινόταν ακόμη και στα Cutscenes με αρκετά γελοίο τρόπο.

Είναι πράγματι γελοίο, διότι η Omega Force έχει αποδείξει πως μπορεί να φτιάξει πανέμορφα παιχνίδια με αξιοζήλευτους κόσμους, επομένως, δε γίνεται να δώσει βάση σε Spin-Offs όπως το (αντίστοιχο) Fire Emblem και να ”ξεπετάξει” το βασικό της παιχνίδι. Πραγματικά απαράδεχτος τεχνικός τομέας, που όσα update και να γίνουν, δύσκολα ανεβαίνει κατηγορία.

No place like home

Άλλη μία απογοήτευση του DW 9 Empires είναι η πόλη. Μπορεί να μην ακούγεται τόσο σημαντικό, όμως για έναν ηγέτη είναι σίγουρα. Στον προηγούμενο τίτλο (Empires 8), η πόλη ήταν σχετικά μικρή όμως είχε λεπτομέρειες και πανέμορφα μέρη. Μπορούσατε να αναβαθμίσετε κυριολεκτικά κάθε σπίτι και να την βλέπετε να μεγαλώνει. Ε στο DW 9 Empires, απλά έχετε μερικά άκυρα δωμάτια όπου βάζετε διακοσμητικά.

Dynasty Warriors 9 Empires Review
Η επιτομή της ξενέρας

Πλαστικά μοντέλα

Περνώντας στο κομμάτι του Animation, ευτυχώς που υπάρχει το Copy Paste. Το Combat λειτουργεί ομαλά και όμορφα, επειδή δεν αλλάζει εδώ και τόσα χρόνια. Τώρα, στα καινούργια Animated κομμάτια, γίνεται πανηγύρι. Οι χαρακτήρες μοιάζουν με ανέκφραστα κομμάτια ξύλο και οι κινήσεις τους τόσο απαξιωτικές, σα να παίζουμε με lego. Στα επαναλαμβανόμενα βιντεάκια που αναφέραμε παραπάνω, πραγματοποιούν πάντα κινήσεις που δε βγάζουν νόημα και απλά μας χαλάνε την συνολική εμπειρία.

Μια από τα ίδια

Στο κομμάτι του ήχου έχουμε ανάμεικτα συναισθήματα. Το θετικό είναι πως για ακόμη μία φορά, οι αποστολές μας είναι επικές λόγω της θρυλικής μουσικής των Dynasty Warriors. Το αρνητικό είναι πως δε βλέπουμε το επόμενο βήμα. Τίποτα καινούργιο, παρά τα ίδια τραγούδια, ίδια voice lines και ίδια εφέ. Το αποτέλεσμα μας αφήνει με μία ουδέτερη στάση και δε δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να σχολιάσουμε.

Μήνυμα για τους φανς

Όσοι ασχολείστε με τα Empires και γενικά με την σειρά Dynasty Warriors, τότε δε θα έχετε πρόβλημα στο να διασκεδάσετε με το Dynasty Warriors 9 Empires. Όμως καθόλη τη διάρκεια της εμπειρίας, θα υπάρχει ένα ελαφρό παράπονο και μία ελπίδα για το μέλλον. Η Omega Force, έχει αποδείξει πως μπορεί να φτιάξει όμορφα και τεχνικά σωστά παιχνίδια, οπότε είναι ζήτημα χρόνου να επιστρέψει στο Franchise που της έχει δώσει πάνω από 21 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως.

Dynasty Warriors 9 Empires Review

Συμπεράσματα

Το Dynasty Warriors 9 Empires είναι ακόμη ένα Musou παιχνίδι με έλλειψη ταυτότητας. Προσπαθεί να διορθώσει τον χαμό του DW 9 με την επιστροφή του Sandbox Combat και την όμορφη δημιουργία χαρακτήρα, όμως τα ελαττώματα του το επισκιάζουν εντελώς. Άψυχοι χαρακτήρες, φτωχό Level Design, ανακυκλωμένοι ήχοι και μηδενική επικοινωνία μεταξύ των χαρακτήρων. Το κερασάκι στο βουνό προβλημάτων, είναι τα αμέτρητα Frame Drops, Bugs, Glitches και φυσικά το υπερβολικά αργό Loading των γραφικών. Είναι σίγουρα μία διασκεδαστική επιστροφή στον κόσμο για τους φανατικούς της σειράς, όμως όσο η αρχική τιμή βρίσκεται στα 69,99€, σας προτείνουμε να παίξετε καλύτερα το Dynasty Warriors 8 Empires.

Dynasty Warriors 9 Empires Review

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΗΝ CD MEDIA ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ REVIEW KEY

H Aloy επιστρέφει πιο δυνατή από ποτέ. Ένα εξαιρετικό sequel και ένα από τα δυνατά παιχνίδια της χρονιάς. Διαβάστε την άποψη μας για το Horizon Forbidden West πατώντας εδώ.

Πως σας φάνηκε; Πείτε μας στο Social Media της σελίδας μας.

 • Γίνετε μέλη στο πιο ενεργό Gaming Community και γνωρίστε και άλλους gamers.
 • Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook.
 • Ακολουθήστε μας στο Instagram.
 • Κάντε μία εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube.
 • Βρείτε μας στο Spotify για να απολαύσετε Ένα Βαζάκι Ελιές.
 • Και για τους πιο σοβαρούς βρείτε μας και στο Twitter.

Dynasry Warriors 9 Empires

6

6.0/10

Θετικά

 • Αρκετές νέες προσθήκες στην δημιουργία χαρακτήρα
 • Επιστροφή στις Sandbox πίστες

Αρνητικά

 • Αδύναμο level Design
 • Μικρά ανούσια επαναλαμβανόμενα Cutscenes
 • Μηδενική χημεία μεταξύ των χαρακτήρων
 • Πολλά bugs, Framedrops, Glitches και αργό Loading των γραφικών
 • Ανακυκλωμένοι ήχοι και Soundtrack

senior k

Gamer απο πολύ μικρή ηλικία και με πρώτο παιχνίδι το Halo 2. Ύστερα λάτρεψα τα AC, τα Jrpg και τα απαίσια memes που μέχρι και σήμερα φτιάχνω. Λατρεύω επίσης τα Anime και το DnD, ενώ ταυτόχρονα είμαι από τους λίγους console only players.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
el Greek
X

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.