Genshin Impact (v1.1) Review

Το Genshin Impact αποτελεί ένα από τα νέα hit παιχνίδια της χρονιάς και πρόκειται για ένα f2p acton RPG. Το game αναπτύχθηκε από τις miHoYo και Shanghai Miha Touring Film Technology Co, με τον ρόλο του publisher να τον έχει η ίδια η miHoYo. Κυκλοφόρησε στις 28 Σεπτεμβρίου του 2020, δίνοντας έναν νέο αέρα στο gacha genre και φέρνοντας μία καινούργια οπτική. Ας δούμε γιατί η κυκλοφορία αυτού του παιχνιδιού, είναι τόσο σημαντική για το γενικό σύνολο των f2p παιχνιδιών.

Story

Δύο αδέρφια που ταξιδεύουν στα αστέρια και μέσα σε κόσμους, ξαφνικά φτάνουν στο Teyvat. Εκεί, βλέπουν πως ο κόσμος υποφέρει από τον πόλεμο και στην προσπάθεια τους να φύγουν, κάτι πάει λάθος. Ένας άγνωστος Θεός φυλακίζει τον έναν από αυτούς και διώχνει τον άλλον. Ανάλογα με την επιλογή που θα κάνετε στο παιχνίδι ανάμεσα στον male ή female character, αυτός που δεν θα επιλέξετε θα φυλακιστεί ενώ ο άλλος θα ξυπνήσει σε μία παραλία. Εκεί, θα δει την Paimon, ένα πλασματάκι που μοιάζει με νεράιδα. Το δίδυμο θα φτάσει στην Mondstadt, όπου ο χαρακτήρας σας με όνομα Traveler, θα ψάχνει το χαμένο του αδερφάκι.

Η ιστορία βασίζεται σε αυτό, αλλά ξετυλίγεται ακόμα περισσότερο στην συνέχεια. Ο κόσμος του Genshin Impact είναι γεμάτος με Θεούς, μυστήρια και καλογραμμένα quests. Μερικά μπορεί να είναι πολύ απλά, αλλά κάποια άλλα θα τα ζήλευαν ακόμα και πιο οι πιο γνωστοί AAA τίτλοι. Ο λόγος είναι το βάθος που δίνουν στον κάθε χαρακτήρα και το lore που δίνει έμφαση στον κόσμο. Η miHoYo έχει δουλέψει πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι και αυτό φαίνεται. Από τις πιο αστείες ιστορίες και διαλόγους, μέχρι τα πιο σκοτεινά μονοπάτια που επιλέγει ο κάθε χαρακτήρας.

Gameplay

Βασικά στοιχεία του gameplay

Το Genshin Impact είναι ένα open world action rpg, στο οποίο οι παίκτες χειρίζονται 4 χαρακτήρες σε ένα party. Τα βασικά πράγματα που θα κάνεις είναι quests και εξερεύνηση. Τα quest θα στα προσφέρουν διάφορα NPC και διαχωρίζονται σε story quests και World Quests, με τα δεύτερα να είναι optional και να μην συμμετέχουν στο main story. Το exploration έχει έναν τεράστιο χάρτη για να εξερευνήσει ο παίκτης και πολλές δραστηριότητες για να κάνει. Κατά την πορεία σου στο παιχνίδι, θα πολεμάς διάφορα τέρατα και με τους 4 χαρακτήρες σου. Η εναλλαγή τους μπορεί να γίνει απευθείας με ένα πολύ μικρό cooldown και ο καθένας τους έχει τα δικά του weapons και abilities.

Το ζουμί στο gameplay του combat είναι τα elemental effects. Ο κάθε χαρακτήρας βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο της φύσης, όπως η φωτιά και το νερό. Αυτά μεταξύ τους κάνουν αντιδράσεις για επιπλέον damage. Κάθε στοιχείο κάνει μία διαφορετική αντίδραση με κάποιο άλλο, για παράδειγμα η φωτιά με το νερό θα κάνουν διαφορετική αντίδραση από το νερό με τον ηλεκτρισμό. Όταν κάποιο τέρας που είναι επηρεασμένο από νερό δεχθεί μία επίθεση πάγου, τότε παγώνει. Κάθε ένα στοιχείο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Ο κάθε χαρακτήρας έχει έναν συγκεκριμένο τύπο όπλου που παίρνει και δικά του abilites. Κάποια είναι πιο defensive και βοηθάνε στο heal και στην προστασία της ομάδας και κάποια άλλα είναι καθαρό damage. Το παιχνίδι προσφέρει έναν πάρα πολύ καλό αριθμό από tutorial, κάθε φορά που γίνεται κάτι καινούργιο στην οθόνη σας. Οι επεξηγήσεις του είναι καλές και σε βάζουν στο νόημα.

Μπορείς να σκαρφαλώσεις λόφους και να κάνεις glide με μοναδικό κόστος το stamina στους χαρακτήρες. Το stamina ξαναγεμίζει όταν περπατάς ή κάθεσαι ακίνητος και μπορείς να το αναβαθμίσεις σε συγκεκριμένα αγάλματα. Αυτά τα αγάλματα λειτουργούν ως teleporters, μαζί με ξεχωριστά teleporters. Σε αυτά μπορείς να ανεβάσεις το stamina μαζεύοντας συγκεκριμένα πράγματα και να κάνεις heal και revive τους χαρακτήρες σου.

Χαρακτήρες και upgrades

Οι χαρακτήρες, όπως είπαμε, βασίζονται σε διαφορετικά στοιχεία ο καθένας με διαφορετικό moveset και ικανότητες. Η αναβάθμιση τους γίνεται μέσω upgrades στα level και στα abilities τους ή μέσω των artifacts. Ανάλογα τον χαρακτήρα, θα είναι και διαφορετικά τα materials που θα χρειάζεται για να αναβαθμιστεί. Τα artifacts είναι το gear του κάθε χαρακτήρα και προσφέρουν επιπλέον στατιστικά. Χωρίζονται σε sets, με το κάθε ένα να προσφέρει διαφορετικά πράγματα στα 2 και στα 4 set pieces.

Από την άλλη μεριά έχουμε τα όπλα όπου χωρίζονται σε swords, claymores, catalysts και bows. Αυτά μαζί με τα artifacts μπορούν να γίνουν level up και να δώσουν επιπλέον δύναμη στους χαρακτήρες σας. Όλες οι αναβαθμίσεις χρειάζονται mora, που είναι τα λεφτά του παιχνιδιού. Οι αναβαθμίσεις εξαρτώνται από το rank του account μας, καθώς για παράδειγμα το upgrade ενός χαρακτήρα μας από level 80 σε 90 χρειάζεται rank 45.

Να τονίσω πως καθώς ανεβαίνει το rank σου, ανεβαίνει και το level των εχθρών στον κόσμο. Δεν θα υπάρχει περιοχή όπου το party σου θα είναι 60 level και οι εχθροί θα είναι 10 level. Το ίδιο ισχύει και για μερικές δραστηριότητες, όπου χρειάζονται συγκεκριμένο Adventure Rank και party level για να ξεκλειδωθούν και να είναι σχετικά υποφερτά.

Ο βωμός του gacha

Το gacha είναι ένα είδος τζόγου σε παιχνίδια τέτοιου είδους. Μαζεύεις το currency που χρειάζεται και το ξοδεύεις με την ελπίδα να σου τύχει κάτι καλό. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε τα primogems, τα οποία τα μαζεύουμε μέσω δραστηριοτήτων και τα ξοδεύουμε στα wishes. Τα wishes μας προσφέρουν χαρακτήρες και όπλα χωρισμένα σε 3, 4 και 5 αστέρια. Τα όπλα με 4 και 5 αστέρια είναι και τα πιο σημαντικά, καθώς προσφέρουν πολλά περισσότερα από ένα 3στερο χωρίς όμως να μην είναι εν μέρη δυνατά και αυτά.

Οι χαρακτήρες από την άλλη χωρίζονται σε 4 και 5 αστέρια. Κάθε banner έχει τους δικούς του χαρακτήρες με αυξημένες πιθανότητες, χωρίς να σημαίνει ότι θα δίνει μόνο χαρακτήρες και όχι όπλα. Το πρόβλημα σε αυτό το σύστημα είναι πως οι χαρακτήρες των 5 αστέρων είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και προσφέρουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα στην μάχη. Εάν λοιπόν δεν σου τύχει ο χαρακτήρας που θέλεις τότε τα πράγματα ίσως σου φανούν σκούρα. Το Genshin Impact έρχεται και σου προσφέρει primogems με πραγματικά λεφτά, εάν θέλεις να δοκιμάσεις την τύχη σου λίγο παραπάνω. Το gacha λοιπόν είναι ένα ευαίσθητο σύστημα, το οποίο θα πρέπει κάποιος να το προσέξει ιδιαίτερα και να μην εθιστεί σε αυτό.

Αυτό δεν σημαίνει πως όλα είναι μαύρα. Κάθε 10 wishes το παιχνίδι σου δίνει ένα 4 star drop και κάθε 90 ένα 5 star drop. Οπότε, σιγά σιγά και με υπομονή μαζεύεις πράγματα. Εάν σου δώσει έναν χαρακτήρα τον οποίο έχεις ήδη, τότε αυτός μετατρέπεται σε ένα ειδικό material. Αυτό το χρησιμοποιείς στον αστερισμό του χαρακτήρα για να του ξεκλειδώσεις passive abilities. Οι συναλλαγές των primogems για τα wishes γίνονται στο shop. Εκεί θα βρεις διάφορα currencies, ώστε να αγοράσεις materials, χαρακτήρες ή fates για τα wishes.

Το exploration και οι δραστηριότητες

Το exploration που προσφέρει το Genshin Impact είναι φανταστικό. Ένας τεράστιος χάρτης για να εξερευνήσεις, με παζλ, σεντούκια, quests και τέρατα για να πολεμήσεις. Τα παζλ δίνουν σεντούκια, τα σεντούκια δίνουν materials, gear και άλλα rewards. Τα τέρατα δίνουν materials και ένα πολύ μικρό ποσοστό xp στους χαρακτήρες του party. Μαζί με αυτά έχουμε τις παρακάτω δραστηριότητες:

 • Domains: Εδώ παίρνουμε artifacts και materials για τους χαρακτήρες. Κάθε μέρα αλλάζουν σε διαφορετικά.
 • Bosses: Έχουμε τα elite bosses και τα world bosses. Τα elite bosses έχουν ένα μικρό cooldown για να κάνουν respawn ενώ τα world bosses κάνουν respawn ανά βδομάδα.
 • Leylines: Αυτά χωρίζονται σε xp και mora leylines ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Κάθε μία από αυτές τις δραστηριότητες χρειάζεται resin. Το resin είναι το energy system του παιχνιδιού που αναπληρώνεται κάθε 8 λεπτά. Το μέγιστο που μπορείς να έχεις είναι 160 και ανάλογα τι δραστηριότητα θα κάνεις χαλάς και το ανάλογο κάθε φορά. Για παράδειγμα, κάθε domain κοστίζει 20 resin, ενώ τα elites κοστίζουν 40 resin για να ανοίξεις το loot chest τους. Οπότε κάθε μέρα θα πρέπει ανάλογα με το τι χρειάζεσαι να κάνεις και τις απαραίτητες επιλογές για το που θα ξοδέψεις το πολύτιμο resin σου.

Οι δραστηριότητες που μας προσφέρει κάθε πόλη είναι:

 • Blacksmith: Εδώ φτιάχνουμε όπλα και xp materials
 • Alchemy: Εδώ φτιάχνουμε materials για τους χαρακτήρες αλλά και για το resin.
 • Cooking: Πέρα από διάφορα cooking pots στον κόσμο μπορούμε να μαγειρέψουμε και στην πόλη. Αυτό μας προσφέρει διάφορα φαγητά που λειτουργούν ως boosters για μας βοηθούν στην μάχη.
 • Reputation: Εδώ έχουμε ένα σύστημα όπου ανάλογα με την προσφορά μας στην κάθε πόλη και στον κόσμο μπορούμε να πάρουμε κάποιες ανταμοιβές.
 • Adventurers’ Guild: εδώ μπορούμε να στείλουμε τους χαρακτήρες μας να πάνε να μαζέψουν materials ή να πάρουμε rewards για το rank μας ή τις ημερήσιες αποστολές.

Battle pass και Co-op

genshin 4

Σαφώς ακολουθώντας το trend των τελευταίων χρόνων, έχουμε και ένα battle pass, το οποίο ξεκλειδώνεις στο rank 20. Αυτό προσφέρει και δωρεάν, αλλά και premium rewards με το κόστος του για το premium να ανέρχεται στα 11 ευρώ. Δίνει πάρα πολλά χρήσιμα πράγματα, τα οποία βοηθούν στην πορεία του παιχνιδιού για την αναβάθμιση gear και χαρακτήρων. Έχει 50 level και κάθε level ανεβαίνει μέσω daily και weekly missions. Δεν χρειάζεται να το έχεις αγοράσει για να κάνεις τα missions, οπότε μπορείς να πάρεις τον χρόνο σου. Η διάρκεια του είναι περίπου ένας μήνας και δεν σου δίνει τα επόμενα premium δωρεάν.

Έπειτα, έχουμε το co-op στο παιχνίδι, όπου είναι λίγο περιορισμένο. Μπορείς να κάνεις explore με τους φίλους όσο θέλεις, αλλά δεν θα μπορείς να κερδίσεις τίποτα από τον κόσμο τους και αυτοί από το δικό σου. Μπορείτε να κάνετε μαζί bosses και domains, τα οποία είναι τα μόνα που προσφέρουν rewards και στους δύο παίκτες, εφόσον έχουν το απαραίτητο resin. Γενικά, είναι μία πολύ ωραία προσθήκη αλλά προσωπικά θα ήθελα να δω περισσότερα πράγματα σε αυτό το κομμάτι.

Spiral Abyss

genshin 3

Περνάμε στο τελευταίο κομμάτι του gameplay και στο end game, που είναι το spiral abyss. Είναι το μοναδικό πράγμα που μπορείς να παίξεις όσο θέλεις και να πάρεις rewards από αυτό, ανά διαστήματα. Έχει 12 floors όπου το κάθε ένα έχει αστέρια και έναν συγκεκριμένο χρόνο για την ολοκλήρωση του. Όσο πιο γρήγορα το κάνεις, τόσα περισσότερα αστέρια θα πάρεις. Κάθε floor χωρίζεται σε 3 chambers και μπορείς να δεις τους εχθρούς που έχει πριν το ξεκινήσεις. Για να πας στο επόμενο floor, θα πρέπει να έχεις σύνολο 6 αστέρια στο προηγούμενο. Όσο προχωράνε τα floors ανεβαίνει και η δυσκολία, καθώς το level στους εχθρούς αυξάνεται και από ένα σημείο και μετά χρειάζεσαι δύο ομάδες αντί για μία.

Μέχρι και το floor 8, τα rewards που θα πάρεις δεν μπορείς να τα ξαναπάρεις. Από το 9 μέχρι το 12 τα rewards κάνουν refresh και μπορείς να τα πάρεις παραπάνω φορές μέσα στον μήνα. Εκεί είναι το πραγματικό end game farm του παιχνιδιού, καθώς προσφέρει primogems και άλλες ανταμοιβές.

Γραφικά

Τα γραφικά του Genshin Impact είναι καρτουνίστικα με έμφαση στο στυλ των anime. Πολύ ωραία χρώματα και περιβάλλοντα, που δεν κουράζουν και προσφέρουν μία ωραία ατμόσφαιρα. Ο δυναμικός καιρός που αλλάζει και από εκεί που έχει ήλιο μπορεί να βρέχει δίνουν μία μεγαλύτερη ζωντάνια στον κόσμο του Teyvat. Ένα από τα fun facts που παρατηρήθηκαν είναι πως, στο αρχικό μενού ανάλογα αν είναι μέρα ή νύχτα εκεί που βρίσκεσαι στην πραγματική ζωή, θα έχεις και την ανάλογη εικόνα μέρας ή νύχτας στο μενού. Τα effects είναι πολύ όμορφα και η απόδοση του σε PC είναι πάρα πολύ καλή χωρίς προβλήματα. Από την άλλη, στο PS4 θα συναντήσετε πολύ συχνά Frame Drops, ενώ στο κινητό σας, ετοιμαστείτε για τρομακτική κατανάλωση ρεύματος. (περίπου -20% ενώ φορτίζει ανά ώρα).

genshin 2

Ήχος

Ο ηχητικός τομέας του Genshin Impact είναι και ένα από τα δυνατότερα του στοιχεία. Φανταστική μουσική και πολύ πολύ καλοί και διάσημοι voice actors έχουν δώσει ζωή στους χαρακτήρες του παιχνιδιού. Ειδικά εάν είσαι fan των anime, θα αναγνωρίσεις πολλές φωνές από τα Ιαπωνικά voice overs, που ίσως σε κάνουν να ξεχωρίσεις μερικούς χαρακτήρες ως τους αγαπημένους σου. Ακόμα ένα στοιχείο που δεν αρμόζει σε f2p παιχνίδι αλλά σε AAA τίτλο.

Παράπονα

Σε έναν τέτοιο τίτλο πως μπορούν να υπάρξουν παράπονα θα ερωτηθεί κάποιος. Το πρόβλημα του παιχνιδιού δεν μπορείς να το παρατηρήσεις ούτε στις πρώτες 10, ούτε στις πρώτες 20 ώρες. Όσο κάνεις exploration και quests και ανεβαίνεις, όλα κυλάνε ρόδινα μέχρι όμως να φτάσεις σε υψηλό rank και να μην έχεις κάτι να κάνεις. Μετά από περίπου 40-50 ώρες λοιπόν, φτάνεις σε ένα σημείο όπου από εκεί που έπαιζες 5 ώρες την μέρα ξαφνικά παίζεις μισή με μία ώρα. Το resin σύστημα του παιχνιδιού και οι απαιτήσεις για τις αναβαθμίσεις ανεβαίνουν σε τόσο υψηλό βαθμό, όπου φτάνεις σε ένα σημείο να σπαταλάς όλο σου το resin σε 20 λεπτά.

genshin 1

Μπαίνεις να κάνεις τα ημερήσια quests σου, κάνεις και μερικά domain για να πάρεις αυτά που θέλεις και μετά τέλος. Θα πρέπει να περιμένεις να αποκτήσεις ξανά resin για να κάνεις farm. Στα αρχικά στάδια, αυτό μπορεί να μην φαίνεται αλλά όταν έχεις τελειώσει με το exploration και δεν θέλεις να κάνεις όλα τα farm routes κάθε μέρα, γιατί σου φαίνεται βαρετό τότε φτάνεις σε έναν τοίχο. Το resin δεν φτάνει να σε κρατήσει για πολύ ώρα μέσα στο παιχνίδι, οπότε θα πρέπει από νωρίς να έχεις βρει τι θέλεις να κάνεις κάθε μέρα και να έχεις φτιάξει ένα πρόγραμμα. Ως f2p και gacha το περίμενα και οι ώρες που προσφέρει είναι πάρα πολλές, αλλά θα ήθελα κάποιες αλλαγές στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Έπειτα, προχωράμε στο rng στοιχείο του παιχνιδιού. Τα artifacts έχουν random stats και κάθε φορά που τα κάνεις level up, σου δίνουν μερικά επιπρόσθετα random stats. Αυτό οδηγεί σε μία μεγάλη λούπα rng, μέχρι να σου κάτσει κάτι καλό. Το ίδιο ισχύει και για τα domains, όπου το τι θα σου πετάξει σε artifact είναι random, οπότε μπορεί να ξοδέψεις όλο σου το resin στο τίποτα.

Γενικά, το παιχνίδι προσφέρει μία μεγάλη δόση από rng σε πράγματα που περιορίζουν το gameplay σου. Δεν θεωρώ πως είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνεις farm σε ένα f2p παιχνίδι, από την στιγμή που άλλοι γνωστοί τίτλοι έχουν δείξει άλλους πιο άξιους τρόπους.

Η μεγάλη ερώτηση: Είναι το Genshin Impact ένας κλώνος του Breath of the Wild?

Το Genshin Impact αποτελεί εν μέρη μία αντιγραφή του Zelda: Breath of the Wild. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν ξεχωρίζει με τον δικό του τρόπο και πως δεν κάνει αυτήν την συνταγή δική του. Παίρνει μία επιτυχημένη συνταγή και δίνει τον δικό του χαρακτήρα, βασισμένο πάνω σε αυτό. Δεν μπορώ να πω ότι είναι μία αντιγραφή, αλλά ούτε ότι δεν είναι. Κάθε ένα από αυτά τα δύο παιχνίδια έχει την δική του ιστορία να σου πει και τον δικό του κόσμο για να σε τραβήξει μέσα του. Προσωπικά, πιστεύω πως στέκεται δίπλα του ως ένα μικρό αδερφάκι που θέλει να πάρει τα βήματα του μεγάλου του αδερφού και να χαράξει την δική του πορεία.

Συμπέρασμα

Το Genshin Impact αποτελεί μία νέα προσθήκη που ταρακουνάει τα νερά των f2p παιχνιδιών και προσφέρει κάτι το διαφορετικό. Βάζει τις δικές του πινελιές και δείχνει τον δρόμο σε άλλους f2p τίτλους, αλλά και σε μερικούς AAA. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους έχουν την όρεξη να εξερευνήσουν τον κόσμο του και να πάρουν μία γεύση από αυτά που προσφέρει. Το μόνο που θα σου κοστίσει είναι χρόνος και όρεξη, καθώς είναι ένας δωρεάν τίτλος. Κυκλοφορεί για PC, PS4, Android,iOS με πλάνα για τις next-gen κονσόλες καθώς και το Switch. Να τονίσω πως με το miHoYo account σας μπορείτε να μοιράζεστε το ίδιο account σε PC και κινητό. Μπορείς να το κατεβάσεις από εδώ.

Δες επίσης το review για το ghostrunner, ενός cyberpunk fps slasher.

Genshin Impact

7.5

7.5/10

Θετικά

 • Ωραίο gameplay γεμάτο στρατηγικές με τα elements
 • Όμορφος κόσμος γεμάτος μυστήρια
 • Πολύ ωραίο story
 • Πολλές δραστηριότητες και μεγάλη ποικιλία ωρών

Αρνητικά

 • Το resin σε περιορίζει σε βάθος χρόνου
 • Μετά από ένα σημείο δεν θα έχεις να κάνεις τίποτα το ιδιαίτερο
 • Πολλά σημεία με rng σε ένα ήδη περιορισμένο σύστημα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.