HOTReviews

Horizon Forbidden West Review

Το να είσαι έξυπνος, δε θα μετρήσει σε τίποτα αν δεν κάνεις τον κόσμο καλύτερο. Το 2017, η Guerilla Games δημιούργησε ένα καινούργιο IP που δεν περιμέναμε, αλλά σίγουρα χρειαζόμασταν. Το Horizon: Zero Dawn, έφερε μία φρεσκάδα στον χώρο του gaming και κατάφερε να εντυπωσιάσει τόσο με τον κόσμο του, αλλά και την όμορφη ιστορία του. Ήταν ένας τίτλος που βοήθησε την εταιρία ανάπτυξης να ξεπεράσει τις προσδοκίες αλλά και τον εαυτό της. 5 χρόνια μετά, έχουμε επιτέλους την καινούργια περιπέτεια της Aloy στα χέρια μας. Το Horizon Forbidden West, είναι ένα δημιούργημα από ανθρώπους που αγαπάνε την δουλειά τους, αλλά και η απόδειξη πως η Guerilla κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό της για ακόμη μία φορά. Πάμε να ανακαλύψουμε πως το έκανε αυτό στο παρακάτω κείμενο:

Horizon Forbidden West Review

Οι ήρωες δεν ξεκουράζονται ποτέ

6 μήνες έχουν περάσει από τα γεγονότα του Zero Dawn και η Aloy είναι ένας ζωντανός θρύλος. Από ένα μικρό ανεπιθύμητο κοριτσάκι, σε μία γενναία μαχήτρια που κέρδισε την ευγνωμοσύνη του λαού της. Όμως, δε θα προλάβει να χαρεί την ηρεμία καθώς ένας νέος κίνδυνος απειλεί για άλλη μία φορά τον κόσμο. Μία μυστηριώδης πανούκλα που φθείρει ότι αγγίζει, θα οδηγήσει την Aloy στην επικίνδυνη Δύση με σκοπό να σταματήσει τον ιό. Στο νέο της ταξίδι, θα συναναστραφεί με νέους συμμάχους, παλιούς φίλους αλλά και καινούργιους εχθρούς. Η τεράστια αυτή ήπειρος, κρύβει πολλά μυστικά και ανατροπές που θα μας καταπλήξουν, όμως τίποτα δε θα σταματήσει την Aloy από το να πετύχει τον στόχο της. Ετοιμαστείτε λοιπόν για μία περιπέτεια που θα σας κρατήσει συντροφιά για περίπου 20 ώρες (Χωρίς Side Quests) και θα σας γεμίσει συναισθήματα χαράς, λύπης αλλά και ολοκλήρωσης.

Η ιστορία του Horizon Forbidden West δε θα σας αφήσει να κοιμηθείτε αν δεν την ολοκληρώσετε. Η αφηγηματικότητα και ο τρόπος γραφής, έχουν δημιουργήσει μία ροή που δεν κάνει κοιλιά και δεν κουράζει καθόλου. Ο παραπάνω συνδυασμός ενισχύεται από το εκπληκτικό Cast και την συμβολή των χαρακτήρων στο σενάριο.  Οι χαρακτήρες είναι τόσο καλά δομημένοι, που πολλές φορές θα βρείτε τον εαυτό σας  να νοιάζεται για κάποιον που γνωρίσατε πριν 1 λεπτό.  

Horizon Forbidden West Review

Τέλος, η Guerilla φαίνεται πως έμαθε από τα λάθη της και αντί να βάζει ανούσιες αποστολές, δημιούργησε μικρές όμορφες ιστορίες για να μπουν στη θέση των Side Quest. Έτσι, απολαμβάνουμε το επιπλέον υλικό που έχει να μας προσφέρει το Forbidden West, χωρίς να έχουμε την αίσθηση πως κάνουμε αγγαρείες (εκτός από τις αποστολές που ονομάζονται κυριολεκτικά αγγαρείες).

Μία γεμάτη φαρέτρα

Ο πυρήνας του Gameplay παραμένει όπως έχει και χωρίζεται στις δύο κατηγορίες που γνωρίζουμε, Combat και Exploring. Στο κομμάτι της μάχης υπάρχουν αρκετά νέα εργαλεία και όπλα που θα μας βοηθήσουν στο ταξίδι μας. Στη φαρέτρα της Aloy θα βρούμε τα γνώριμα Elemental βέλη (πάγος, φωτιά, οξύ), καθώς και νέα, που χρησιμοποιούν το στοιχείο του νερού για να διαβρώσουν την πανοπλία των Mechs ή άλλα που χάρις την κολλώδη ουσία τους καταφέρνουν να σταθεροποιήσουν μέχρι και τους πιο γρήγορους εχθρούς.

Σημαντική αναβάθμιση έχει γίνει και στο οπλοστάσιο, με νέα είδη σε όλες τις κατηγορίες. Βαριά τόξα που διαλύουν τα μεγάλα Mechs αλλά μειώνουν την κινητικότητα, όπλα που πετάνε καρφιά, νέες μεγαλύτερες σφεντόνες και Heavy Weapons μίας χρήσης που βρίσκουμε στο περιβάλλον. Φυσικά, τέτοιου είδους αναβαθμίσεις έχουν δεχτεί και οι πανοπλίες που φοράει η Aloy. Μία τεράστια ποικιλία αμφιέσεων που εκτός από διαφορετικά στατιστικά, προσφέρουν και διαφορετική εμφάνιση. Τα περισσότερα από τα παραπάνω καλούδια απαιτούν πόρους για να τα αγοράσετε και πολλά υλικά για να τα αναβαθμίσετε μέσω Crafting.

Horizon Forbidden West Review

Το ιδανικό Sequel που χρειαζόμασταν

Ο καρπός του δέντρου

Τα καινούργια Skill Tree καταφέρνουν να καλύψουν επιτυχώς όλες τις πτυχές του Gameplay. Οι κουκίδες αφορούν κυρίως παθητικές ικανότητες που βοηθάνε στη βελτίωση της εκάστοτε κατηγορίας, ενώ τα πιο μεγάλα τρίγωνα αφορούν ενεργητικές ικανότητες, που χωρίζονται σε όλα τα είδη των όπλων (3 ικανότητες ανά όπλο συνολικά). Επίσης, σε κάθε κατηγορία υπάρχουν και από 2 ικανότητες Valor, ένας καινούργιος μηχανισμός που λειτουργεί ως Ultimate και διαφέρει ανάλογα το Skill Tree. Αν για παράδειγμα θέλετε να επενδύσετε στο Infiltrator, τότε η Valor κίνηση θα σας καλύπτει με ένα αόρατο πέπλο κρύβοντας την Aloy σε κοινή θέα, ενώ αν επιλέξετε το Hunter Skill Tree, τα βέλη σας θα θεραπεύουν την Aloy για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Horizon Forbidden West Review

Πληθώρα απειλών

Όλα τα παραπάνω όπλα και οι ικανότητες δε θα καταφέρουν να σας σώσουν χωρίς τη σωστή στρατηγική. Οι εχθροί σας είναι πολλοί και αν δεν εκμεταλλευτείτε το αδύναμο σημείο του καθενός, τότε θα χάσετε πολύ γρήγορα ανεξαρτήτως εξοπλισμού. Η σωστή χρήση παγίδων, Elemental, αλλά και του σκάνερ, θα σας δώσουν το πλεονέκτημα στη μάχη και θα επιβραβευτείτε με περισσότερο loot.

Κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως η ποικιλία των εχθρών είναι εντυπωσιακή. Πάνω από 20 Mechs επιστρέφουν από το Horizon Zero Dawn, ενώ ταυτόχρονα προστίθενται 20 καινούργια. Ο σχεδιασμός τους είναι μοναδικός και κάθε φορά προσφέρουν μία διαφορετική εμπειρία μάχης.

Horizon Forbidden West Review

Η χαρά του ταξιδιού

Το δεύτερο κομμάτι του Gameplay, βασίζεται στην εξερεύνηση του ανοιχτού κόσμου και στο ταξίδι. Το Forbidden West είναι ένα αφιλόξενο μέρος και η έκταση του χάρτη είναι αισθητά μεγαλύτερη από τον πρώτο τίτλο. Με μία πρόχειρη ματιά, τα εικονίδια και οι δραστηριότητες θα σας ζαλίσουν, όμως θα αρχίσουν να μειώνονται πριν καν το καταλάβετε. Νέοι μηχανισμοί θα κληθούν να σας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, όπως για παράδειγμα το Glider, που πλέον είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε παιχνίδι ανοιχτού κόσμου. Επόμενο εξάρτημα είναι ο γάντζος, που με τη βοήθεια του θα ανεβείτε με μεγαλύτερη ευκολία ένα ύψωμα ή θα τραβήξετε αντικείμενα για να καθαρίσετε ένα μονοπάτι. Μπορεί να μη φέρνει σημαντική αλλαγή στο Gameplay όπως έγινε στο Halo Infinite, όμως η χρησιμότητα του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Με τον αναπνευστήρα, μπορείτε να εξερευνήσετε τις πανέμορφα βάθη της Δύσης και να βουτήξετε το γλυκό Loot που σας περιμένει στον βυθό (η τον θάνατο).

Horizon Forbidden West Review

Ποιος θέλει να κάνει Fast Travel όταν έχει τέτοιους φίλους μαζί του. Όσα προβλήματα και αν έχετε, μία βόλτα με το Sunwing θα σας γαληνέψει την ψυχή. Αν πάλι δε θέλετε να πετάξετε, μπορείτε να καβαλήσετε πάνω από 10 διαφορετικά ήδη Mechs, με σκοπό το ταξίδι ή και την εμπλοκή. Ο μόνος μηχανισμός που υστερεί λίγο (ενώ έχει βελτιωθεί σημαντικά από το πρώτο παιχνίδι), είναι το σκαρφάλωμα σε πετρώματα ή τοίχους. Δυστυχώς υπάρχουν μερικοί περιορισμοί και δεν έχουμε την πλήρη ελευθερία να πάμε όπου θέλουμε (μερικά σημεία είναι απρόσιτα χωρίς λόγο), όμως αυτό το παράπτωμα δε νοθεύει καθόλου την εμπειρία.

Τέλος, οι δραστηριότητες του ανοιχτού κόσμου ποικίλουν σε αποστολές, Collectables, διάφορα Puzzles, κυνήγι, Arena Challenges, Tallnecks και τα κλασσικά Camps που κοσμούν κάθε RPG παιχνίδι.

Ανθρώπινη συμπεριφορά

Όσον αφορά την εικόνα, πριν μιλήσουμε για τα γραφικά θα σταθούμε λίγο στους χαρακτήρες. Η λεπτομέρεια και η προσοχή που δόθηκε ακόμα και στα πιο ασήμαντα NPC, είναι αξιοσημείωτη. Οι εκφράσεις στα πρόσωπα τους, δημιουργούν πολλές φορές μία ψευδαίσθηση και έχουμε την πεποίθηση πως μιλάμε με πραγματικούς ανθρώπους. Φυσικά, η εξαιρετική ερμηνεία των ηθοποιών και το αψεγάδιαστο Lip Synch συμβάλλουν αρκετά στην υλοποίηση της ‘’ψευδαίσθησης’’.

Horizon Forbidden West Review

Άλλο ένα παράδειγμα ανθρώπινης συμπεριφοράς, αποκομίζουμε από τα καιρικά φαινόμενα. Ένα κατάλευκο χιονισμένο βουνό εκτός από πανέμορφο ξέρετε τι άλλο είναι; Παγωμένο. Πράγμα που μας υπενθυμίζει η Aloy είτε με το τρέμουλο της είτε με όμορφα σχόλια. Στο Forbidden West είναι η πρώτη φορά που είδαμε κάποιον να σχολιάζει πόσο άσχημα κολλάει η άμμος πάνω στο δέρμα. Ακόμη και στο νερό όταν δεν είναι καθαρό, η Aloy θα κάνει κάποιο σχόλιο για την ποιότητα του ή την πιθανή μόλυνση του.

Παράδειγμα προς μίμηση

Τώρα όσον αφορά το παρουσιαστικό του, το Forbidden West καταφέρνει να δείξει τα δόντια του PS5. Μπορεί να μην είναι ένα πλήρως Next Gen παιχνίδι (επειδή σχεδιάστηκε και για PS4), όμως τα τοπία του θα σας κόψουν την ανάσα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και το Level Design, καθώς ξεπερνάει τις προσδοκίες και κάθε περιοχή είναι πιο φαντασμαγορική από την προηγούμενη. Από τα πυκνά δάση και την αφόρητη από την ζέστη έρημο, στο διαλυμένο San Francisco και το πνιγμένο κάτω από το έδαφος Las Vegas. Η χρωματική παλέτα προσφέρει μία αίσθηση χαράς και το έντονο ύφος αναδεικνύει μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Ο φωτισμός του ήλιου, αντανακλά όμορφα πάνω στις επιφάνειες και ειδικότερα στα Mechs που αποτελούνται πλήρως από μέταλλο. Αυτό όμως δε σημαίνει πως το βράδυ μειώνεται η ποιότητα, καθώς ο πανέμορφος ουρανός απλώνει το φως του πάνω στη γη, με την βοήθεια των υπέρλαμπρων άστρων του.  

Τα Animations των χαρακτήρων εκτελούνται ομαλά ειδικά στα 60 FPS του Performance Mode (υπάρχει και Quality Mode που ανεβάζει την ποιότητα και μειώνει τα FPS σε 30).

Άλλη μία εξέλιξη

Η μουσική επένδυση του Horizon Forbidden West μας εξέπληξε, παρόλο που είχαμε ήδη τον πήχη ψηλά. Από την εισαγωγή μέχρι και τα Credits, το Soundtrack ξεπερνάει τον εαυτό του και μάλιστα με αρκετά διαφορετικά ήδη. Από το κλασσικό Soundtrack του Zero Dawn μέχρι και ηλεκτρονική μουσική. Κατά την διάρκεια της μάχης, η μουσική είναι πάντα διαφορετική ανάλογα την περιοχή που βρισκόμαστε αλλά και τον αντίπαλο.

Το εκπληκτικό Cast που χάρισε την φωνή του στους χαρακτήρες του τίτλου, έκανε μία υπέροχη δουλειά και αρκετές νέες προσθήκες, όπως για παράδειγμα η Carrie-Anne Moss, έφεραν άρωμα από Hollywood στο παιχνίδι.

Συμπεράσματα

Το Horizon Forbidden West είναι το ιδανικό Sequel. Έμαθε από τα λάθη του πρώτου τίτλου και πάτησε πάνω τους για να δημιουργήσει κάτι ακόμα καλύτερο. Η Aloy μαζί με τους φίλους της, μας εξιστορούν μία νέα κινηματογραφική περιπέτεια γεμάτη δράση, συναίσθημα και τροφή για σκέψη. Ο ανοιχτός κόσμος μαζί με το εξαιρετικό Gameplay, είναι ένας συνδυασμός που θα σας κρατήσει για αρκετές ώρες μετά τα Credits, ενώ για συντροφιά θα έχετε το υπέροχο Soundtrack του τίτλου. Το Forbidden West δεν είναι τέλειο καθώς έχει μικρά θέματα με κάποια Bugs που σίγουρα θα διορθωθούν, αλλά και ένα μέτριο σύστημα αναρρίχησης, όμως συνολικά, το Horizon Forbidden West είναι η αγάπη της Guerilla για τα βιντεοπαιχνίδια και φροντίζει να μας το υπενθυμίζει μέσα από κάθε πτυχή του παιχνιδιού.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟ PLAYSTATION GREECE ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ REVIEW KEY

Horizon Forbidden West Review

Ένας όμορφος ανοιχτός κόσμος, δεν μπορεί να σώσει ένα παιχνίδι εάν δεν κάνει σχεδόν τίποτα άλλο σωστά. Διαβάστε την άποψη μας για το Edge of Eternity που ήρθε στις κονσόλες πατώντας εδώ.

Πως σας φάνηκε; Πείτε μας στο Social Media της σελίδας μας.

 • Γίνετε μέλη στο πιο ενεργό Gaming Community και γνωρίστε και άλλους gamers.
 • Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook.
 • Ακολουθήστε μας στο Instagram.
 • Κάντε μία εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube.
 • Βρείτε μας στο Spotify για να απολαύσετε Ένα Βαζάκι Ελιές.
 • Και για τους πιο σοβαρούς βρείτε μας και στο Twitter.

Horizon Forbidden West

9.3

9.3/10

Θετικά

 • Βελτίωση στο Gameplay
 • Εξαιρετικό soundtrack και οπτικά εφέ
 • Η πλοκή δε κάνει κοιλιά και κρατάει τον παίκτη
 • Καλογραμμένοι χαρακτήρες
 • Μεγάλη ποικιλία μοναδικών εχθρών
 • Αρκετό έξτρα υλικό που δε καταλήγει σε αγγαρεία

Αρνητικά

 • Μέτριο σύστημα αναρρίχησης

senior k

Gamer απο πολύ μικρή ηλικία και με πρώτο παιχνίδι το Halo 2. Ύστερα λάτρεψα τα AC, τα Jrpg και τα απαίσια memes που μέχρι και σήμερα φτιάχνω. Λατρεύω επίσης τα Anime και το DnD, ενώ ταυτόχρονα είμαι από τους λίγους console only players.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
el Greek
X

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.