Reviews

Infernax Review

To 1986 το Castlevania κυκλοφόρησε στο Famicom, αφήνοντας ιστορία που τραντάζει το gaming ακόμα και σήμερα, σε βαθμό που το όνομα του είχε δοθεί σε ένα genre, αυτό των Metroidvania. Στην γιορτή των ερωτευμένων, εκτός από τα ζευγάρια, γιόρτασε και ένα indie studio την κυκλοφορία ενός τίτλου που πήρε τεράστια έμπνευση από αυτό και δημιούργησε ένα όνομα, το Infernax.

Ο Metroidvania αυτός τίτλος, εκτός από έντονα RPG και Platforming στοιχεία, έχει υιοθετήσει και την εμφάνιση του τότε, εκτελεσμένο, βέβαια, σε μια πιο απλούστερη μορφή. Ώρα να δούμε πώς η Berserk Studios κατάφερε να χτυπήσει, εκτός από την νοσταλγία παλιών και το ενδιαφέρον νέων, φλέβα χρυσού.

Λαέ μου, επέστρεψε ο Λόρδος Νίρο!

Infernax Review

Καβάλα στο άλογό σας, επιστρέφετε στην πατρίδα σας. Εσείς, ένας γενναίος πολεμιστής και σεβαστός από τον κόσμο, κυρίαρχός της, γυρνάτε και βλέπετε την γη σας κατακλυσμένη από δαίμονες και σκοτεινή μαγεία. Σκοπός σας· να βρείτε την πηγή του κακού και να την κατατροπώσετε. Να είστε προετοιμασμένοι, όμως, διότι οι δαίμονες του τόπου σίγουρα θα προσπαθήσουν να σας σταματήσουν.

Η ιστορία, όπως και η θεματολογία που έχει διαλέξει το studio, αποτελεί κάτι απλό, αλλά πετυχημένο. Μία ιστορία ενός πολεμιστή που θέλει να επανακτήσει αυτά τα οποία έχει χάσει από το κακό. Καταφέρνει, μάλιστα, με τα sidequests και τις αποφάσεις που καλείστε να πάρετε, να σας βάλει να σκεφτείτε προσεκτικά τον ρόλο σας, αν θα τείνετε προς ένα σεβαστό ηγέτη για το λαό του ή έναν τύραννο που σφάζει ότι βρει μπροστά του.

Το σενάριο υποστηρίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος από τους κατοίκους του βασιλείου σας, καθώς και των τριγύρω περιοχών, μιας και λένε τις σκέψεις τους, τα βάσανα που περνάνε από τους δαίμονες, καθώς και κάποιες “σκοτεινές” ιδέες. Κάθε απόφασή σας θα επηρεάσει και το τέλος, το οποίο θα λάβει ο λόρδος και ευτυχώς, ο δικός μας έλαβε ένα τέλος που έβγαζε απόλυτο νόημα για το ταξίδι του.

Να σημειώσουμε ότι δεν θα συναντήσετε κάποιο Voice Acting, καθώς όλη η ιστορία μεταδίδεται μέσω διαλόγων. Μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι στην αρχή κάθε playthrough θα διαλέξετε εσείς το όνομα του πρωταγωνιστή. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα το παιχνίδι, καθώς και οι NPCs να σας απευθύνονται σύμφωνα με την επιλογή που κάνατε, κάτι που αποτελεί μία ευχάριστη λεπτομέρεια.

Από έναν απλό ιππότη σε έναν πανίσχυρο μονομάχο

Infernax Review

Στις 7 ώρες που θα περάσετε στον κόσμο του Infernax, θα συναντήσετε κάποια στοιχεία RPG στοιχεία, τα οποία, είναι αρκετά απλά. Έχετε την δυνατότητα να αναβαθμίσετε τρία stats. Αυτά είναι τα:

 • Power, για να χτυπάτε πιο δυνατά του εχθρούς
 • Health, ώστε να ανεβάσετε το HP Bar σας κατά μία μονάδα
 • Mana, για να ανεβάσετε το Mana Bar σας κατά μία μονάδα

Ο τρόπος για να αναβαθμίσετε τα στατιστικά αυτά είναι μέσω XP, τα οποία κερδίζετε κατατροπώνοντας εχθρούς και bosses. Όπως και τα πρώτα του είδους του, έτσι και αυτό, πέφτει σε μία παγίδα. Κάθε φορά που βγαίνετε και μπαίνετε από μία περιοχή, οι εχθροί κάνουν respawn. Ειδικά αν υπάρχει κάποιο savepoint, ώστε να γεμίσετε ξανά το mana σας, τότε με λίγο υπομονή αποτελεί τον πιο εύκολο τρόπο να αποκτήσετε πόρους, κάνοντας, έτσι, το παιχνίδι ελαφρώς πιο εύκολο.

Το προαναφερθέν στοιχείο εντείνει και η παρουσία διαφόρων πανοπλιών και αναβαθμίσεων για το ματσούκι σας (παιδιά αυτή είναι η μετάφραση του Club, συγγνώμη). Αυτές μπορείτε να τις αγοράσετε από τους κατοίκους των διαφόρων περιοχών, με χρήματα τα οποία θα τα αποκτήσετε είτε κοπανώντας εχθρούς, είτε από διάφορες δευτερεύουσες αποστολές που θα κάνετε για αυτούς. Τα χρήματα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε, επίσης, για να αγοράσετε κάποια pots ή να πάρετε ένα extra life, ώστε, αν πεθάνετε, να βγείτε από το σημείο που ήσασταν.

Infernax Review

Τέλος, υπάρχουν και διάφορα Spells, τα οποία είτε καταναλώνουν ένα συγκεκριμένο αριθμό Mana Points για να εκτελεστούν, με αποτέλεσμα είτε να προσφέρουν ένα είδος Fast Travel, είτε να ενισχύσουν το Offense και Defense σας.

Το RPG κομμάτι, για τις ώρες που θα σας προσφέρει, είναι ικανοποιητικό και, παρόλο το Spawn-Despawn Trick, μπορείτε απλά να επιλέξετε να μην το εκμεταλλευτείτε και να παίξετε το παιχνίδι όπως πρέπει και ακόμα και έτσι, να περάσετε όμορφα. 

Στο μεσαίωνα δεν ίπτανται οι ιππότες;

Infernax

Εκτός από RPG, να σας αναφέρουμε ότι ο τίτλος έχει αρκετά πιο έντονο το στοιχείο του platforming και του Action. Το Platforming, όσο προχωράτε στα 5 κάστρα του κόσμου, γίνεται όλο και πιο “στενό”, με κάποια σημεία να γίνονται οριακά άδικα. Μάλιστα, κάποιες ικανότητες που θα αποκτήσετε, είναι σχεδόν απαραίτητες για να προχωρήσετε παρακάτω.

Όμως, μιλάμε για ένα Old School Action και αποδίδεται πολύ σωστά με όλη του την έννοια. Έχετε τους βασικούς εχθρούς που εμποδίζουν το ταξίδι σας, καθώς και τα 5 κύρια bosses. Όσο αυξάνονται οι ώρες που παίζετε, τόσο περισσότερο δυσκολεύουν οι εχθροί. Αυτό δεν ισχύει και για όλα τα bosses. Δυστυχώς, σχεδόν τα μισά bosses είναι πολύ απλά και εύκολα να τα νικήσετε, με μόνο δύο (χωρίς να περιλαμβάνουμε το τελευταίο σε αυτήν την πεντάδα) να αποτελούν πραγματικά μία πρόκληση. Πάντως, το τελευταίο boss είναι μία απίστευτα ευχάριστη έκπληξη και θα δοκιμάσει τις ικανότητες σας σε βαθμό αντάξιο της θέσης του.

Μία σύντομη αναφορά αξίζει να γίνει και στην επιλογή των modes για το Infernax. Μπορείτε να υποφέρετε και εσείς μαζί μας, διαλέγοντας το Classic Mode, το οποίο, αν πεθάνετε και δεν έχετε κάποιο extra life, θα σας βγάζει στο τελευταίο Shrine που κάνατε save. Όχι μόνο αυτό, αλλά και με τα κεκτημένα που είχατε αποκτήσει μέχρι το save. Αλλιώς, το Casual Mode θα σας προσφέρει μία πιο ομαλή εμπειρία, καθώς επιστρέφετε στο σημείο που πεθάνατε, με τα XP και τον χρυσό που αποκτήσατε μέχρι εκείνη την στιγμή. Αν δυσκολευτείτε στο Classic, μπορείτε μετά θάνατον να επιλέξετε το Casual, αλλά, μετά δεν υπάρχει γυρισμός. Προτείνεται χωρίς δεύτερη σκέψη το Classic, μιας και η δυσκολία είναι ικανοποιητική στον βαθμό που προσφέρεται.

Ένα Love Letter προς τα Old School Metroidvania

Το Pixel Art στα καλύτερά του

Infernax

Το Infernax μπορεί να μην αποτελεί το παράδειγμα ενός παιχνιδιού με αληθοφανή γραφικά, όπως του Horizon Forbidden West, αλλά, θα πρέπει να αποτελεί ένα από τα κορυφαία παραδείγματα για Pixel Art. Ξεκινώντας από τα cutscenes, τα οποία είναι καλοσχεδιασμένα, από την πιο απλή εικόνα, μέχρι και το πιο λεπτομερές χτύπημα με το ματσούκι (τα είπαμε πιο πριν…). Το in-game εμφανισιακό κομμάτι, επίσης, τηρεί την ομορφιά των cutscenes. Εκτιμούμε πάντα όταν οι δημιουργοί προσέχουν ακόμα και τις παραμικρές λεπτομέρειες, οι οποίες υπάρχουν και εδώ. Συγκεκριμένα, κάθε φορά που ένας εχθρός καταστρέφεται μπροστά σας, τα απομεινάρια του βρίσκονται πάνω σας, μέχρι να τα “σκουπίσετε”. Τέλος, η βρωμιά ενός κόσμου από δαίμονες μεταφέρεται υπέροχα μέσω των χρωμάτων που έχουν επιλεχθεί, τόσο στους ίδιους τους δαίμονες, όσο και στο τοπίο.

Από τα καλύτερα 8-bit OSTs που θα ακούσετε!

Όπως προδίδει και η επικεφαλίδα, η Berzerk Studio έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα playlists μουσικής με βασική θεματική το 8-bit. Η απαισιοδοξία και η καταδίκη που έχει υποστεί ο κόσμος σας καταγράφεται με τεράστια επιτυχία στο OST του Infernax, κάνοντας σας να νιώσετε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό ότι το μέλλον δεν είναι σίγουρο για τον τόπο σας. Τα Sound Effects τηρούν, επίσης, το ίδιο μοτίβο. Αν μπορούσαμε να διαλέξουμε ένα κομμάτι του τίτλου που φέρνει την νοσταλγία του τότε στο σήμερα, τότε ο ηχητικός τομέας είναι, με μεγάλη διαφορά, στην κορυφή της λίστας.

Εν κατακλείδι

Infernax

Αν κυκλοφορούσε το ‘86, ίσως να μιλούσαμε για έναν αντάξιο διάδοχο του Castlevania. Ακόμα, όμως, και το 2022, το Infernax αποτελεί ένα από τα πιο ευχάριστα παιχνίδια που θα παίξετε. Παρόλη την μικρή διάρκεια του, έχει ικανοποιητική ποσότητα από RPG και Platforming στοιχεία, μία ωραία και ολοκληρωμένη ιστορία, υπέροχη μουσική και πολύ προσεγμένο pixel art, καθώς και μία τεράστια ποσότητα από εχθρούς και bosses να αντιμετωπίσετε. Το μόνο το οποίο θα σας “ξενίσει” είναι η βάση που έχει δοθεί στο platforming, καθώς και μερικά bugs προς τους NPCs. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην βιώσετε αυτό το ταξίδι στον χρόνο.

Το Infernax έγινε διαθέσιμο στις 14 Φεβρουαρίου 2022 για PC, Nintendo Switch, PlayStation και Xbox.

Infernax Review

Πώς σας φαίνεται το Infernax; Το έχετε δοκιμάσει; Πείτε μας την άποψή σας στα Social Media της σελίδας μας.

 • Διαβάστε για όλες τις σημαντικές ειδήσεις γύρω από το gaming, καθώς και όλα τα Senpai’s Original στο site μας.
 • Γίνετε μέλη στο πιο ενεργό Gaming Community και γνωρίστε και άλλους gamers.
 • Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook.
 • Ακολουθήστε μας στο Instagram.
 • Κάντε μία εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube.
 • Βρείτε μας στο Spotify για να απολαύσετε Ένα Βαζάκι Ελιές.
 • Όσο για τους Twettεράδες, βρείτε μας και στο Twitter, όπου είμαστε πλέον ενεργοί και δημοσιεύουμε καθημερινά όλα τα νέα.

Infernax

8.5

8.5/10

Θετικά

 • Εμφανισιακά άρτιο Pixel Art
 • Το "σκοτάδι" που προσφέρει το OST
 • Το Classic Mode καθαυτό
 • Η ποσότητα του "RPG" στοιχείου για τις ώρες που προσφέρει
 • Το σενάριο και ο τρόπος που αποδίδεται

Αρνητικά

 • Το platforming υπάρχει λίγο περισσότερο απ' ότι πρέπει
 • Κάποια bugs που θα συναντήσετε στους NPCs
 • Η ευκολία μερικών bosses

Thanos Psarras

Με λένε Θάνο, γεννήθηκα το 2000 και είχα τις πρώτες μου εμπειρίες στο gaming με το Gran Turismo στο Playstation και το Crazy Taxi στο PC. Αγάπησα το gaming, ειδικά αυτά με καλή ιστορία, και πάντα μου αρέσει να εξερευνώ τα διαμάντια της indie κοινότητας!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
el Greek
X

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.