Koe no Katachi

Ένα χρόνο περιμέναμε σχεδόν για την πολυπόθυτη μετάφρασή του και το trailer μας είχε όλους στην τσίτα για πολύ καιρό. Μιλάμε φυσικά για το Koe no Katachi, την ταινία που μέσα σε ελάχιστες μόνο μέρες από την παγκόσμια κυκλοφορία της, έχει κάνει κόσμο και κοσμάκη να κλάψει.

Η ιστορία είναι σχετικά απλή. Από την πρώτη μέρα που η Nishimiya Shouko πατάει στο νέο της δημοτικό μιά ομάδα παιδιών, με πρώτο από όλους τον πρωταγονιστή, Ishida Shouya, της κάνουν την ζωή δύσκολη, είτε ασκώντας bullying εναντίον της λόγο της κώφωσής της, είτε μένοντας άπραγοι μπροστά στις πράξεις βίας που αντικρίζουν καθημερινά. Κάποια στιγμή το κακό παραγίνεται, η Nishimiya αλλάζει σχολείο και την θέση του θύματος πέρνει ο πρώην θύτης, Shouya, που τώρα είναι στιγματισμένος για το υπόλοιπο των σχολικών του χρόνων. Όταν όμως ξανασυναντιούνται στο λύκειο, ο Shouya κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να τον συγχωρέσει το κουφό κορίτσι.

Ας βγάλουμε τα ευκολως εννοούμενα από τη μέση λέγοντας πως animation και μουσική ήταν αψεγάδιαστα. Το art αν και σίγουρα δεν ήταν κάτι πρωτότυπο, ήταν πολύ όμορφο στο μάτι και οι μελωδίες κατά την διάρκεια της ταινίας πάντα ταίριαζαν με τη σκηνή. Συγχαρητήρια αξίζουν και οι voice actors, ιδίως η Hayami Saori που έδωσε την φωνή της στην Nishimiya, ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα αφού έπρεπε να αποδώσει τα συναισθήματα της κουφής κοπέλας μέσω σπασμένων ιαπωνικών και διάφορους ήχους.

Η θεματολογία του Koe no Katachi δεν είναι και η πιο ευχάριστη αφού η ταινία ξεκινά με μια απόπειρα αυτοκτονίας. Πέρα από αυτό έχουμε προφανώς το bullying που είναι ένα θέμα που θίγεται καθ΄όλη τη διάρκεια της ταινίας, ο πρωταγονιστής φαίνεται να πάσχει και από social anxiety. Για άλλη μια φορά πρέπει να επικροτήσουμε την ταινία καθώς η αντιπροσώπευση των προβλημάτων αυτών ήταν πολύ ρεαλιστική. Γενικότερα όλη η ταινία μεταφέρει μια γκάμα συναισθημάτων από τα πιό χαρούμενα εώς τα πιό λυπητερά.

Ο Shouya έχει ένα αδιαμφισβήτητα καταπληκτικό character development. Προσπαθεί συνέχεια να βελτιωθεί προς το καλύτερο χωρίς πάντα να τα καταφέρνει και δρα και παίρνει αποφάσεις με αξιοθαύμαστο ρεαλισμό, κάτι που σε κάνει να συμπάσχεις με τον χαρακτήρα παρά τα λάθη του ανα τον καιρό. Ομοίως με την Shouko, αν και λόγο χρόνου δεν κατάφεραν να αποδώσουν πλήρως τον χαρακτήρα, κάνοντας κάποιους να δείξουν κάπως κατανόηση στα συναισθήματα αντιπάθειας που έχει η Ueno για τη Shouko. Δυστυχώς η κατάσταση χειροτερεύει για τους δευτερεύοντες χαρακτήρες αφού αφήνονται τελείως στην τύχη τους και η ταινία δεν εμβαθύνει καθόλου στις σκέψεις τους, με εξαίρεση ίσως την Yuzuru. Γι’ αυτό και κυκλοφορεί η φήμη πως πολλοί που δεν έχουν διαβάσει το manga άφησαν τς αίθουσες των σινεμά στην Ιαπωνία με αρκετές απορείες.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει κατά διάνοια πως δεν αξίζει να δείτε την ταινία. Συνεχίζει να είναι εξαιρετική και το κύριο point το πέρασε ανεξαρτήτως από το αν κάποιες σκηνές δεν χώρεσαν (πολύ λογικά και όχι λόγο κακής διαχείρησης χρόνου) στην ταινία, δίνοντας της και ένα απόλυτα ταιριαστό τέλος. Η αναμονή άξιζε και με το παραπάνω και αν έχετε χρόνο, ρίξτε και μια ματιά παραπάνω στο τελειωμένο από το 2014 manga.

Anime Info
Aired: 27/9/2016
Duration: 2 ώρες και 10 λεπτά

Comments

comments