Marvel’s Avengers Review

Οι υπερήρωες υπάρχουν στίς ζωές μας εδώ και πολλά χρόνια. Είτε φοράνε χρωματιστά κολάν είτε το εσώρουχο τους απ’έξω, εμείς έτσι τους μάθαμε και έτσι τους αγαπήσαμε. Μέσα σε αυτά τα χρόνια λοιπόν, εκτός από τα αμέτρητα κόμικ έχουν βγει και αρκετά Video Games με τους αγαπημένους μας ήρωες. Λίγα όμως από αυτά έχουν καταφέρει να μας εντυπωσιάσουν και να μείνουν στη μνήμη μας. Σήμερα λοιπόν, θα δούμε εάν το Marvel’s Avengers της Square Enix είναι ένα από τα παιχνίδια που θα μας μείνει ή θα περάσει απαρατήρητο.

Story

Η ιστορία μας ξεκινάει με την νεαρή Kamala Khan. Μία κοπέλα, η οποία γνωρίζει τα πάντα για τους Avengers και τους λατρεύει όσο δε πάει. Η Kamala λοιπόν, ως μία top tier Avengers geek πάει στο ετήσιο event ”Avengers day” με σκοπό α δει τους αγαπημένους της ήρωες από κοντά. Καταφέρνει να τους γνωρίσει και να περάσει καλά στην μεγάλη εκδήλωση. Παρόλα αυτά, γίνεται μία τεράστια καταστροφή στην πόλη και οι Avengers για πρώτη φορά αποτυγχάνουν να σώσουν την ημέρα. Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος της πόλης, να θεωρηθεί ο Captain America νεκρός και πολλοί κοινοί άνθρωποι να αναπτύξουν μυστηριωδώς υπερδυνάμεις. Το φταίξιμο έπεσε όλο πάνω στους Avengers, οπότε αναγκάστηκαν να διαλυθούν και να εξαφανιστούν από προσώπου γης.

Avengers day
Marvel's Avengers
Avengers Day

Δύσκολη αποστολή

Η Kamala έζησε από αυτό το τρομερό γεγονός και επί 5 χρόνια δε κάνει τίποτα άλλο από το να ψάχνει τους Avengers. Μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια, έχει ανέβει στην εξουσία μία καινούργια οργάνωση με όνομα AIM. H AIM έχει σκοπό να βρει τους ”άρρωστους” μεταλλαγμένους και να ”σώσει” τον κόσμο, ενώ απλά θέλει τις δυνάμεις τους, για να φτιάξει στρατό. Η νεαρή Kamala, από την A-day, απέκτησε και εκείνη δυνάμεις. Έχει την ικανότητα να μεγαλώνει μέλη του σώματός της κατά πολύ. Με τις καινούργιες τις δυνάμεις λοιπόν, η Kamala φεύγει από το σπίτι της με σκοπό να βρει τους Avengers.

city by night
Marvel's Avengers
City by night

Αφού καταφέρνει να ξεφύγει από την AIM, που την κυνηγάει διότι έχει δυνάμεις συν ότι η Kamala τους χάκαρε το σύστημα (λεπτομέρειες), φτάνει σε μία ερημωμένη περιοχή, όπου βρίσκει τα συντρίμμια από το αεροπλανοφόρο των Avengers…… και έναν Hulk. Τον γυρνάει με λίγη προσπάθεια σε Bruce Βaner και από εκεί και πέρα το σχέδιο είναι να βρουν τους υπόλοιπους Avengers. Δε θα πω κάτι άλλο για την ιστορία λόγω spoilers, το μόνο που έχω να πω, είναι πώς κύλησε πολύ όμορφα και μας έδωσε μία τίμια super hero γεύση.

Gameplay

Πάμε τώρα στα τεχνικά κομμάτια του παιχνιδιού και αρχίζουμε από το βασικότερο όλων. Το Gameplay του Avengers είναι action packed rpg με combos και διάφορα abillities. Ο κάθε παίκτης έχει από 2 ικανότητες, μία ultimate και μία overcharge μπάρα που λειτουργεί στον καθένα διαφορετικά. Π.χ. ο Thor όταν ανοίγει overcharge κάνει περισσότερη ζημιά ενώ ο Hulk έχει παραπάνω defence. Υπάρχουν τα mechanics του dodge, run, fly (όποιος πετάει) και counter. Μπορείτε να κάνετε finishers στους αντιπάλους, εάν γεμίσετε μία μικρή μπάρα που υπάρχει κάτω από την ζωή των αντιπάλων (η μπάρα γεμίζει κυρίως με combos). Δεν υπάρχει κάποιου είδους άμυνα (εκτός από τον Captain America) και αυτό μερικές φορές είναι λίγο κουραστικό, γιατί αναγκάζεσαι να τρέχεις σαν μανιακός όποτε δεν έχεις πολύ ζωή. Επίσης, έχουμε και τα ranged attacks όπου ανάλογα τον παίκτη είναι διαφορετικά. Τέλος, το σημαντικότερο από όλα….. Skill trees. Και μάλιστα 3 για τον κάθε παίκτη. Πάμε λοιπόν να τα δούμε αναλυτικά.

Primary skills

Όπως σε κάθε rpg με κάθε LVL έχουμε και ένα skill point που μπορούμε να το επενδύσουμε σε όποιο skill επιθυμούμε. Η πρώτη κατηγορία λοιπόν των skills είναι τα primary skills.

Primary Skill Tree
Marvel's Avengers
Primary skill tree

Όπως βλέπετε και στην εικόνα η συγκεκριμένη κατηγορία δίνει έμφαση στις βασικές κινήσεις του παίκτη. Ουσιαστικά ξεκλειδώνεις περισσότερες κινήσεις, περισσότερα combo και κυρίως κινήσεις για να σπας την ασπίδα των εχθρών. Οπότε, καλό είναι για τα πρώτα level να κάνουμε focus σε αυτό το skill tree, έτσι ώστε να μην λείπουν κινήσεις.

Specialty Skill Tree

specialty skill tree
Marvel's Avengers
Specialty Skill Tree

Το δεύτερο skill tree ουσιαστικά επεκτείνει τις ικανότητες του παίκτη. Για παράδειγμα, θα δώσει άλλο ένα charge μιας ικανότητας πριν πάει σε cooldown ή θα αυξήσει την ζημιά που θα κάνουν οι ικανότητες. Επίσης σε μερικούς ήρωες, ξεκλειδώνουν και άλλα όπλα. Η Black Widow, που έχει πιστόλια από το συγκεκριμένο skill tree, μπορεί να πάρει και αυτόματα όπλα αλλά και πιστόλια που πετάνε ρουκέτες (σπασμένο).

Mastery Skill Tree

mastery skill tree
Marvel's Avengers review
Mastery skill tree

Το συγκεκριμένο tree είναι διαθέσιμο μετά το 15 level στον κάθε χαρακτήρα, οπότε θα κάνετε ελάχιστο grind μέχρι να το φτάσετε. Εδώ, κάθε ικανότητα έχει και από 3 σκέλη, που σημαίνει πώς ξεκλειδώνοντας μία έχετε και τις 3 απλά διαλέγετε κάθε φορά ποια θα έχετε. Εδώ, τα skills δίνουν σημαντικά boosts στις υπόλοιπες ικανότητες και ταυτόχρονα δίνουν και κάτι παραπάνω. Για παράδειγμα, έχει ικανότητες που σας γεμίζει το overcharge πιο γρήγορα ή μετά από κάποια ικανότητα να dropάρει ένα health pack. Πολύ χρήσιμα endgame skills, που καλό είναι να τα αφήσετε τελευταία.

Power Level και Gear

Υπάρχουν 6 Gear slots στον κάθε παίκτη. Το εκάστοτε gear έχει και κάποια buffs ανάλογα το rarity του (common, uncommon, rare, Legendary, Exotic, Mythic) και ένα power level. To power είναι αναγκαίο για τις αποστολές οπότε όσο πιο ψηλό power τόσο πιο πολλές αποστολές θα μπορεί να παίξει ο παίκτης.

Gear
Marvel's Avengers review
Gear

Το συγκεκριμένο concept θυμίζει αρκετά το Destiny με το σύστημα του Light. To Power έχει cap στα 150 και άμα θέλετε να παίξετε κάποιο raid η high level αποστολές τότε θα πρέπει να φτάσετε εκεί. Επίσης, εκτός από το power να κοιτάτε και τα buffs που δίνει το κάθε equipment διότι είναι εξίσου χρήσιμα. Τέλος, το κάθε gear μπορεί να αναβαθμιστεί έως και 10 φορές, που σημαίνει 10 power στο gear και περίπου 3 power στο overall.

Freeplay, Challenges και Collectables

Η αλλιώς rpg goodies. Η παιδική χαρά των rpg gamers. Vendors, loot boxes, shops, collectables, cosmetics, challenges, factions και πολλά άλλα. Ας τα πάρουμε από την αρχή. Στη βάση των Avengers, αλλά και σε άλλο outpost, υπάρχουν τα gear shops, τα cosmetic shops (δηλαδή στολές και emotes) και τα faction shops. Κάνοντας ημερήσιες αποστολές και challenges για την Maria Hill για παράδειγμα, σου δίνει xp για το SHIELD faction. Όταν το faction ανέβει επίπεδο τότε μπορείς να αγοράσεις περισσότερα πράγματα στο faction shop (κυρίως legendary gear). Να πούμε πως και σε αυτό το κομμάτι μας θυμίζει αρκετά το Destiny. Προχωράμε μετά στα collectables, όπου είναι κυρίως comics και intel. Τα intel υπάρχουν κυρίως στις αποστολές της ιστορίας, ενώ τα κόμικ βρίσκονται κυρίως σε Loot boxes. Τέλος, έχουμε ένα ενδιαφέρον περιεχόμενο, το Hero Challenge card.

Hero challenge card
Marvel's Avengers review

Ο κάθε ήρωας έχει αντίστοιχα και την δική του καρτέλα. Όπως βλέπετε στην εικόνα υπάρχουν daily και Weekly challenges. Τα daily δίνουν από 3 πόντους ενώ τα weekly από 10 πόντους. Κάθε επίπεδο θέλει 4 πόντους και ανεβαίνει μόνο από αυτά τα Challenges. Άρα, για να καταφέρετε να πάτε στο επίπεδο 40 όπου έχει και την Legendary στολή του κάθε παίκτη, θα σας πάρει αρκετές μέρες. Είναι μία ενδιαφέρουσα προσθήκη, που σε κάνει να θες να ασχοληθείς με τον κάθε ήρωα λίγο παραπάνω. Να πούμε όμως, πως υπάρχει και η επιλογή πληρωμής με χρήματα για να ξεκλειδώσετε tiers, κάτι που για μένα είναι λίγο αρνητικό.

Post-Game Content

Αφού ολοκληρώσετε την όμορφη ιστορία του παιχνιδιού, ήρθε η ώρα να grindαρετε τον αγαπημένο σας ήρωα για να τον μαξάρετε. Πολύ ωραία, γιατί το παιχνίδι προσφέρει μία σχετικά μεγάλη ποικιλία αποστολών, που θα σας κρατήσουν αρκετές έξτρα ώρες ακόμα. Έχουμε λοιπόν αποστολές διάσωσης, αποστολές με συγκεκριμένο στόχο (boss), raid σε κάποιο κρησφύγετο της AIM, αποστολές με επίκεντρο τους το loot, High end αποστολές που απαιτούν 4 άτομα. Το παιχνίδι έχει να προσφέρει πραγματάκια αλλά παρόλα αυτά, μετά από λίγο καταντάει πολύ επαναλαμβανόμενο. Πήγαινε εκεί σκότωσε αυτούς, σώσε αυτούς, πάρε αυτήν την περιοχή και τέλος. Εγώ προσωπικά, είχα την αίσθηση πως απλά κάνω ότι κάνω για να ανέβει ο Ironman μου lvl. Ξέρω ότι έχω αναφέρει αρκετές φορές το Destiny, αλλά έχουν αρκετές ομοιότητες. Πιστεύω πως έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο υλικό μετά την ιστορία και στο multiplayer κομμάτι.

Γραφικά

Τα γραφικά έχουν αρκετά ζωντανά και έντονα χρώματα, που σου δίνουν μία μικρή ”καρτουνίστικη” αίσθηση. Είναι παιχνίδι με υπερήρωες οπότε ήθελαν να το κάνουν να μοιάζει κάπως πιο ”παιδικό”. Έχω ακόμα ανάμεικτα συναισθήματα για τα γραφικά γιατί άλλες φορές έβλεπα σκηνικά πανέμορφα όπως αυτό :

πανέμορφα γραφικά
Marvel's Avengers

και άλλες φορές αισθανόμουν ότι έβλεπα καρτούν. Κατά την δική μου άποψη τα γραφικά θα έπρεπε να δείχνουν λίγο πιο ”σοβαρά” και Sharp. Tα animations τώρα είχαν μία πολύ καλή ισορροπία και ομαλότητα. Εκτός από τα θεματάκια τους, που θα αναφέρουμε παρακάτω πιστεύω πως η CrystalDynamics έκανε καλή δουλειά εδώ.

Ήχος

Στο κομμάτι του ήχου τώρα, υπάρχουν αρκετά θετικά αλλά και μερικά αρνητικά. Αρχικά, ο ήχος που βγαίνει από τα όπλα των χαρακτήρων είναι πολύ καλός. Το lazer του Ironman, η ασπίδα του Cap και το σφυρί του Thor ακούγονται εκπληκτικά όταν το κοπανάς στο κεφάλι κάποιου. Τα voiceovers των χαρακτήρων είναι απλά οκ και θα το αφήσω εκεί. Τώρα, για την μουσική θα πω πως πέρασε αρκετά απαρατήρητη. Όταν έμπαινε ένα κομμάτι την ώρα της μάχης δεν το ένιωθες περισσότερο και μετά το τέλος του παιχνιδιού δεν σου μένει και κάποιο τραγούδι. (εκτός από την αποστολή του Ironman αλλά αυτό δε μετράει γιατί έπαιζε Metallica, οπότε προφανώς και θα το νοιώθαμε όλοι).

Bugs and Glitches

Η στιγμή που όλοι περιμένατε. Στις 30 περίπου ώρες που έπαιξα το παιχνίδι βρήκα μπροστά μου αρκετά bugs. Βέβαια, κανένα από αυτά μου χάλασε το παιχνίδι οπότε μπορούμε και να τα αγνοήσουμε. Παρόλα αυτά ας αναφέρουμε μερικά από αυτά :
-Κόλλημα στον ήχο
-απίστευτα frame drops σε cutscenes
-Bug στα finishers
-Μερικές φορές ο ήρωας έμπαινε μέσα στους τοίχους και στα γραφικά
-και τέλος το καλύτερο από όλα….αυτό :

Hammer glitch θορ
Marvel's Avengers
Hammer glitch

Μέχρι και ο Thor αναρωτιέται τι πήγε τόσο λάθος. Λες και υπάρχει αόρατος τοίχος. gliτσακια σαν αυτά απλά σε κάνουν να γελάς, οπότε δεν είναι και τόσο τρομερό.

Συμπέρασμα

Το συμπέρασμα είναι πως το Marvel’s Avengers είναι ένα αρκετά διασκεδαστικό παιχνίδι, που μας επιτρέπει να παίξουμε επιτέλους με τους αγαπημένους μας ήρωες. Η επιλογή της Kamala Khan ως πρωταγωνίστρια ήταν πολύ καλή και έκανε το παιχνίδι αρκετά ενδιαφέρον. Υπήρχαν πολλές σκηνές μέσα στην ιστορία που σε χτύπαγε τόσο και έλεγες πως ναι παίζω ένα παιχνίδι με υπερήρωες και αυτό ήταν και το σημαντικό. Όμως το multiplayer κομμάτι του παιχνιδιού, παρόλο που έχει ποικιλία δε καταφέρνει να κρατήσει κάποιον για πάρα πολλές ώρες μέσα στο παιχνίδι και αυτό είναι λίγο κρίμα. Έχει ενδιαφέρον gameplay και ωραίες ιδέες όπως το Hero Challenge card, αλλά και πάλι δε καταφέρνει να κάνει το ΜΠΑΜ που ήθελε να κάνει. Το προτείνω σίγουρα σε φανς των rpg, super hero φανς αλλά και σε πιό casual gamers. Τώρα αν είστε από αυτούς που περιμένουν το next best thing ή ένα αvengers να είναι όσο καλό όσο οι ταινίες, τότε λυπάμαι αλλά το παιχνίδι δεν είναι για εσάς.

happy ending
Marvel's Avengers

Εάν διαβάσατε μέχρι αυτό το σημείο τότε σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. Τα λέμε στο επόμενο άρθρο.

Διαβάστε επίσης : Αποκαλύφθηκε η τιμή του Xbox Series S.Marvel's Avengers

7.1

7.1/10

Θετικά

  • πολύ καλό story
  • βαρύτητα στο gameplay
  • ποικιλία αποστολών

Αρνητικά

  • bugs και frame drops
  • επαναλαμβανόμενο post-game υλικό
  • αδιάφορο soundtrack

senior k

Gamer απο πολύ μικρή ηλικία και με πρώτο παιχνίδι το Halo 2. Ύστερα λάτρεψα τα AC, τα Jrpg και τα απέσια memes που μέχρι και σήμερα φτιάχνω. Λατρεύω επίσης τα Anime και το DnD, ενώ ταυτόχρονα είμαι από τους λίγους console only players.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.