Game ReviewsReviews

Mass Effect: Legendary Edition Review

Τα Remaster όσο περνάει ο καιρός εμφανίζονται ακόμη και περισσότερο. Οι εταιρίες εκμεταλλεύονται την νοσταλγία και την αγάπη που ο κόσμος τρέφει για μερικά παιχνίδια και τα ξαναβγάζουν στην αγορά. Αυτό βέβαια δεν είναι αρνητικό, αλλιώς δε θα μιλάγαμε τώρα για μία από τις πιο θρυλικές τριλογίες του Gaming. Τα Mass Effect έχουν αφήσει ιστορία και έχουν κερδίσει εκατοντάδες φανς. Περιέχουν ένα τεράστιο Lore, κόσμους αλλά και μοναδικούς χαρακτήρες. Το ερώτημα όμως είναι το εξής: Καταφέρνει ένας τίτλος του 2007 να εντυπωσιάσει το 2021 ή και να κερδίσει ακόμα περισσότερους φανς;. Πάμε να δούμε μαζί την απάντηση. Τέλος, ένα μικρό Disclaimer: Το παρακάτω review κρίνει την μορφή του remaster και όχι τα παιχνίδια ως παιχνίδια. Τα συγκεκριμένα games έχουν κριθεί και έχουν βαθμολογηθεί τις χρονολογίες που κυκλοφόρησαν.

Η μεγάλη αρχή

Για την καλύτερη ανάλυση των remaster θα χωρίσουμε το review σε τρία βασικά κομμάτια. Ξεκινάμε λοιπόν με το πρώτο Mass Effect που κυκλοφόρησε το 2007. Ίσως, και η μεγαλύτερη πρόκληση για την Bioware που κλίθηκε να προσαρμόσει ένα παιχνίδι 14 χρόνων για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του 2021. Οι μηχανισμοί του δεν ήταν και οι καλύτεροι, όμως εάν άλλαζαν τα πάντα θα έχανε και την μοναδικότητα του. Για όσους δε γνωρίζουν, τα Mass Effect είναι Third-person shooter (Over the shoulder) action παιχνίδια με στοιχεία RPG.

Mass Effect: Legendary Edition Review

Υπάρχουν αρκετές αλλαγές στο Mass Effect που βοηθάνε κυρίως τους καινούργιους παίκτες. Οι πίστες πλέον έχουν περισσότερα μέρη για κάλυψη ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν αλλαγές και στα όπλα. Πλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο όπλο θέλετε ακόμα και αν δεν έχετε το Fighter Class ενώ υπάρχει καλύτερη αίσθηση του όπλου στο χειριστήριο. Τέλος, έγιναν κάποιες αλλαγές στο όχημα που οδηγάτε όταν πάτε σε ξένους πλανήτες (Mako) και πλέον φέρνει πιο πολύ στους χειρισμούς του οχήματος από το Andromeda. Παραμένει πολύ κακό στους χειρισμούς, όμως τώρα δε θέλετε να πετάξετε το χειριστήριο από το παράθυρο. Όσον αφορά τις αλλαγές στα γραφικά, δείτε και μόνοι σας:

Mass Effect: Legendary Edition Review

Ο βασικός λόγος που η γυναίκα Shepard είχε τόση μεγάλη διαφήμιση. Δέχτηκε την μεγαλύτερη οπτική αλλαγή από όλους τους χαρακτήρες. Οι υπόλοιπες αλλαγές βρίσκονται στον φωτισμό, τα textures και γενικά τα γραφικά που ανέβασαν πολύ και τα 3 παιχνίδια. Οι αλλαγές θα λέγαμε πως είναι ιδανικές για ένα Remaster. Ούτε σύγχρονα αλλά ούτε και ”αρχαία”. Προφανώς, και δε μοιάζει με παιχνίδι του 2007 αλλά απέχει και πολύ από παιχνίδι του 2021.

Mass Effect: Legendary Edition Review

Ατελείωτο κυνηγητό

Τέλος, θα αναφέρουμε περιληπτικά την πλοκή της ιστορίας για όσους δε γνωρίζουν. Ο Shepard θα κληθεί μετά από εντολή του ανώτατου συμβουλίου (των τζενται) να κυνηγήσει έναν elite στρατιώτη ο οποίος πρόδωσε την συμμαχία και συνεργάζεται με τους Geth (Φυλή του Mass Lore) για να αναγεννήσει μία αρχαία φυλή που θα καταστρέψει τον κόσμο. Σκεφτείτε ένα κυνηγητό σαν το Halo 5 μόνο που έχει καλό σενάριο. Αυτό όμως που έκανε το Mass Effect να ξεχωρίσει το 2007 είναι πως ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του. Έβαζε τον παίκτη να πάρει σκληρές αποφάσεις, έδειξε τον έρωτα από όλες τις μορφές και φυσικά είχε φανταστικούς χαρακτήρες.

Το τέλειο sequel

Πάμε στο 2010 και στο Mass Effect 2, το καλύτερο παιχνίδι της τριλογίας. Εάν μπείτε στον κόσμο του Mass 2 αμέσως μετά το πρώτο θα δείτε αμέσως τις τρομερές αλλαγές. Η Bioware μετά την επιτυχία του πρώτου πήρε πολλά ρίσκα και πέτυχε. Το όχημα Mako δεν υπάρχει πλέον και η εξερεύνηση στους πλανήτες γίνεται μόνο από το πλοίο και αυτό για την εύρεση πρώτων υλών. Υπάρχει αύξηση όπλων, προσθήκη γεμιστήρα (το 1 δεν είχε) και υπάρχουν πολλά παραπάνω side quests.

Mass Effect: Legendary Edition Review

Από τεχνικής άποψης, το Remaster αναβαθμίζει προφανώς την ποιότητα των γραφικών και στο 2 μάλιστα δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα σκοτεινά χρώματα. Επίσης, επειδή υπάρχουν όλα τα DLC έχετε την δυνατότητα να έχετε στο crew σας την (DLC χαρακτήρα) Kasumi Goto από την αρχή του παιχνιδιού. Ύστερα έχουμε μεγαλύτερη έμφαση στα μοντέλα των χαρακτήρων, στα χρώματα τους, τις εκφράσεις τους και έχουν μία ζωντάνια, Κακά τα ψέματα όμως η Miranda στη Vanilla έκδοση έμοιαζε σαν ένα ανέκφραστο ρομπότ του σεξ. (Κάπου εδώ να πούμε RIP στα πλάνα της Miranda που έφαγαν censorship).

Mass Effect: Legendary Edition Review

Φυσικά, δεν άλλαξαν όσα Gameplay στοιχεία άλλαξαν στο πρώτο Mass. Για παράδειγμα, στο Mass Effect 2 παραμένει ο περιορισμός των όπλων ανάλογα το class σας όμως μπορείτε να ”αφαιρέσετε” τον περιορισμό αυτόν παίζοντας το παιχνίδι. Η δυσκολία παραμένει ίδια και τιμωρεί τον παίκτη αν δεν κινηθεί σωστά. Τέλος, πλέον υπάρχουν ακόμα περισσότερες επιλογές (δύσκολες φυσικά) οπότε πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή.

Μια νοσταλγική τριλογία καλύτερη από ποτέ

Ο δρόμος της επιτυχίας

Φυσικά, ένα καλύτερο gameplay και παραπάνω side-quests δεν ήταν αρκετά για να κάνουν το Mass Effect 2 ένα απίστευτο sequel. Για άλλη μία φορά βοήθησε το καταπληκτικό σενάριο αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ξεδιπλώνεται. Μετά από ένα συμβάν στην αρχή του παιχνιδιού, ο Shepard έλειψε για δύο χρόνια και το αρχικό party διαλύθηκε. Όταν επέστρεψε ενημερώνεται πως ο γαλαξίας κινδυνεύει για άλλη μία φορά και πιο συγκεκριμένα, η ανθρωπότητα. Ο στόχος είναι ένας, να βρει ο Shepard το κατάλληλο πλήρωμα και να καταστρέψει την καινούργια απειλή (τους Collectors). Ουσιαστικά όλη η ιστορία είναι μία προετοιμασία για την τελική αποστολή όπου θα κριθούν πολλά. Εάν έχετε δώσει έμφαση στο σκάφος και στο πλήρωμα σας αρκετά, τότε ίσως τους σώσετε όλους. Εάν όχι, τότε θα υποστείτε τις συνέπειες (που θα σας ακολουθήσουν στο Mass Effect 3).

Mass Effect: Legendary Edition Review
Jack και Legion

Το μεγάλο φινάλε

Τρίτο και τελευταίο έχουμε φυσικά το Mass Effect 3 του 2012. Η μεγαλύτερη αλλαγή που έγινε και θέμα συζήτησης από την ανακοίνωση του Legendary Edition είναι το ending. Πλέον, ως βασικό και κύριο ending είναι το Extended cut version ending που προσθέτει περισσότερες σκηνές και προσφέρει έναν καλύτερο επίλογο στην ιστορία του Shepard. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που το 2012 το Mass Effect 3 δεν είχε και τις καλύτερες κριτικές (το Vanilla Ending). Επίσης, στη remaster έκδοση του Mass Effect 3 αφαιρέθηκε το Multiplayer mode, γεγονός που θα κάνει την ζωή σας λίγο πιο δύσκολη στο Single player καθώς από το Multi μαζεύατε War Assets για την τελική μάχη.

Η καλύτερη προετοιμασία

Η ιστορία του Mass Effect 3 εξελίσσεται έξι μήνες μετά το τέλος του 2. Ο Shepard βρίσκεται στη γη μέχρι που δέχονται επίθεση από τους reapers, μία φυλή που σκοπός της είναι τι άλλο, να καταστρέψει τον γαλαξία. Αφού ξεφεύγει με το θρυλικό Normandy, ο Shepard καλείται να βρει συμμάχους για να πολεμήσουν τους reapers. Όπως και στο δεύτερο παιχνίδι που ψάχνατε ομάδα, έτσι και στο τρίτο θα ψάχνετε ολόκληρο στρατό για την τελική μάχη. Κάνοντας υπερβολικά πολλά side quests μαζεύετε War Assets και χρειάζεστε πολλά για να τα καταφέρετε. Γι αυτό είναι αρνητική η έλλειψη του Multiplayer διότι τώρα θα χρειαστεί να παίξετε μόνοι σας όλα τα side quest του παιχνιδιού. Παρόλα αυτά, το Mass Effect 3 είναι μία ακόμη υπέροχη ιστορία που κλείνει σωστά τις μάχες του Shepard.

Mass Effect: Legendary Edition Review
mass 3 crew

Κοινά στοιχεία

Ένα από τα καλύτερα κομμάτια του Legendary Edition είναι πως δίνει την αίσθηση πως παίζεις ένα παιχνίδι και όχι τρία διαφορετικά. Πέρα από το gameplay που έχει αλλαγές, η Bioware φρόντισε να αναβαθμίσει μεν τα γραφικά αλλά να είναι σχετικά κοντά έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία. Επίσης, με το Import Character όχι μόνο συνεχίζεις στο επόμενο παιχνίδι με το ίδιο προφίλ χαρακτήρα, αλλά οι επιλογές που έχεις κάνει στο προηγούμενο τίτλο επηρεάζουν και τον επόμενο. Για παράδειγμα, εάν σώσεις κάποιον στο πρώτο παιχνίδι, θα υπάρχει και στο δεύτερο και μπορεί και στο τρίτο, ή εάν δεν είναι σημαντικός χαρακτήρας μπορεί και πάλι να τον συναντήσεις για να σου πει ένα απλό ευχαριστώ. Το επίσης θετικό με το Import character είναι πως μπορείτε να διαλέξετε και διαφορετικό class ενώ ταυτόχρονα μεταφέρεται και το Level σας στο επόμενο παιχνίδι.

Mass Effect: Legendary Edition Review

Τέλος, μην ξεχνάμε το σύστημα φήμης (Reputation). Όσο κάνεις καλές πράξεις θα έχεις υψηλότερο Paragon και στο επόμενο παιχνίδι, ενώ αντίστοιχα και με τις κακές πράξεις θα έχεις renegate.

Επιπλέον προσθήκες

Η Legendary Edition έχει φέρει αρκετά καλούδια για παλιούς και καινούργιους. Το Photo Mode είναι ένας τρόπος για να ”φλεξαρει” η Bioware την πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει στον οπτικό τομέα. Ύστερα, έχουμε σχεδόν όλα τα DLC και από τα τρία παιχνίδια (πλην μίας πίστας από το πρώτο λόγω κατεστραμμένων αρχείων). Στολές, όπλα, χαρακτήρες αλλά και πολλές αποστολές έξτρα σε κάθε παιχνίδι. Η έκδοση επίσης υποστηρίζει 4Κ και 60FPS στις καινούργιες κονσόλες και με πολύ γρήγορα loading times (ακόμα και στις κονσόλες παλιάς γενιάς). Η μόνη έλλειψη όπως είπαμε και πριν είναι το multiplayer από το Mass Effect 3 που και αυτό δε χαλάει την εμπειρία.

Αρνητικοί παράγοντες

Όμως δεν είναι όλα όμορφα και ωραία. Υπάρχουν μερικά αρνητικά στοιχεία της Legendary Edition που πρέπει να αναφέρουμε. Το μεγαλύτερο αρνητικό μακράν είναι τα bugs. Η Bioware μπήκε στον κόπο να βάλει Photo Mode, αλλά να διορθώσει bugs που ακυρώνουν ολόκληρες αποστολές δεν της πέρασε από το μυαλό. Εντοπίστηκαν και στους τρεις τίτλους bugs που μάλιστα υπήρχαν από τότε. Επόμενα αρνητικά είναι τα Frame drops (πιο συχνά στο Mass Effect 3), μερικά glitch αλλά και crashes που σε πέταγαν στην αρχική οθόνη (Mass Effect 1 κυρίως). Επίσης, το Mako (όχημα ME 1) είναι ένα αρνητικό από μόνο του. Κατανοούμε πως η εταιρία δεν άλλαξε πλήρως τα controls για να μην ξεφύγει από το πρωτότυπο, αλλά αυτό το πράμα δεν οδηγείται σε κανέναν πλανήτη (Κυριολεκτικά).

Mass Effect: Legendary Edition Review
Mass Effect waifu Liara

Τελικό αποτέλεσμα

Το Mass Effect Legendary Edition είναι μία όμορφη συλλογή παιχνιδιών που προκαλεί νοσταλγία στους παλιούς και περιέργεια στους καινούργιους. Οι οπτικές αναβαθμίσεις είναι ότι περιμένει κανείς από ένα remaster (ούτε αρχαίες ούτε σύγχρονες) και σε συνδυασμό με το επιπλέον περιεχόμενο δημιουργείται ένα απίστευτο πακέτο. Η δυνατότητα 4Κ και τα 60FPS προσφέρουν μία ομαλή και καθαρή gaming εμπειρία. Οι μερικές αλλαγές στο gameplay βοηθάνε αρκετά τους νέους παίκτες όμως ταυτόχρονα τους τιμωρούν εάν δεν προσέχουν τις επιλογές τους. Βέβαια, υπάρχουν και τα αρνητικά όπως τα αδικαιολόγητα bugs δεκατεσσάρων χρόνων αλλά και τα Frame Drops σε αρκετά σημεία. Όμως ούτε αυτά, ούτε και η έλλειψη του Multiplayer (Mass 3) είναι ικανοί παράγοντες για να χαλάσουν αυτό το υπέροχο ταξίδι. Το προτείνουμε σε όσους θέλουν να θυμηθούν τις περιπέτειες του Shepard αλλά και σε όσους ψάχνουν ιστορίες που θα χαθούν στον κόσμο τους.

Mass Effect: Legendary Edition Review

Δείτε επίσης το Review του Shin Megami Tensei III Nocturne Remaster.

7

7.0/10

Θετικά

  • Αναβαθμισμένα γραφικά
  • Θετικές αλλαγές στο Gameplay
  • Αρκετό πρόσθετο υλικό
  • Γρήγορα Loading Times και δυνατότητα 4Κ 60FPS

Αρνητικά

  • Αδιόρθωτα bugs από το 2007
  • Μερικά Glitch και Framedrops
  • Crashes κυρίως στο πρώτο παιχνίδι

senior k

Gamer απο πολύ μικρή ηλικία και με πρώτο παιχνίδι το Halo 2. Ύστερα λάτρεψα τα AC, τα Jrpg και τα απαίσια memes που μέχρι και σήμερα φτιάχνω. Λατρεύω επίσης τα Anime και το DnD, ενώ ταυτόχρονα είμαι από τους λίγους console only players.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.