Nexomon: Extinction Review

Το Pokemon όπως θα έπρεπε να είναι… το 2004.

Το μακρινό 1994, όταν ξεκινούσε το Monster catching Genre, με το Monster Rancher, κανένας δεν φανταζόταν ότι θα καταφέρει να γίνει ένα είδος παιχνιδιού. Αργότερα, με την κυκλοφορία των Pokemon και των Digimon, έγινε subgenre των RPGs, τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στα games που προέρχονταν από τις συγκεκριμένες σειρές και κανένα άλλο monster catching game δεν μπόρεσε να ευδοκιμήσει. Λίγο η μεγάλη επιτυχία αυτών των παιχνιδιών, λίγο ο φόβος των νέων developers να τα βάλουν με κάτι τόσο μεγάλο και λίγο η πολιτική της Nintendo μέχρι πρόπερσι, οδήγησαν το είδος σε εξαφάνιση. Η απουσία όμως ενός απλού Monster catching game σε κινητά, έκανε τους νέους Developers να στραφούν στα mobile games. Έτσι, μέσα από πολλές αντιγραφές του Pokemon και του Digimon (ή πολλές φορές και ένωση των δύο), μέσα από πολλά pay to win παιχνίδια και μέσα από κατεστραμμένους online servers που κατέβαιναν λόγω απουσίας original content, γνωρίσαμε το Nexomon.

Η σειρά Nexomon έκανε τα πρώτα της δειλά βήματα το καλοκαίρι του 2017. Η εταιρεία ανάπτυξης VEWO INTERACTIVE INC αποφάσισε την κυκλοφορία του σε Android και iOS, έναντι ενός μικρού συμβολικού ποσού και πιστεύω δεν το μετάνιωσε ποτέ. Το game τους έμοιαζε τόσο γνώριμο, αλλά τόσο φρέσκο, που η κοινότητα το λάτρεψε. Μπορεί το gameplay να ήταν τελείως αντιγραφή από το Pokemon, αλλά κατάφερε να ξεχωρίσει λόγω του σεναρίου του και της δυσκολίας του. Έτσι, κέντρισε και το ενδιαφέρον της PQube, που ανέλαβε την κυκλοφορία του επόμενου installment στη σειρά, του Nexomon: Extinction.

Στον αστερισμό των Nexomons…

Το Nexomon: Extinction κυκλοφόρησε στις 28 Αυγούστου 2020 για PC, PS4, Xbox One και Nintendo Switch και πρόκειται για το πρώτο μεγάλο βήμα της VEWO στον κόσμο των videogames. Ακολουθεί την ίδια συνταγή ακριβώς με τον προκάτοχό του και σας βάζει σε έναν κόσμο, όπου προσπαθείτε να μαζέψετε τερατάκια και να λύσετε το μυστήριο των Tyrants. Η εταιρεία ανάπτυξης πίστεψε τόσο στο game της, που 1μιση μήνα πριν κυκλοφορήσει το Nexomon: Extinction, έκανε διαθέσιμο και το 1ο game της στο Steam. Έτσι δημιούργησε μεγαλύτερο Hype και κατάφερε να συνδυάσει την διπλή απόλαυση των gamers, να μας κάνει μα μάθουμε περισσότερα για το σενάριο και να μπορούμε να μπούμε στον κόσμο των Nexomons, χωρίς απορίες.

Nexomon: Extinction

Story

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το Nexomon: Extinction ακολουθεί την ίδια συνταγή με το πρώτο game και βασίζεται πολύ στο Story του. Εσείς παίρνετε το ρόλο ενός ορφανού παιδιού, που έχει χάσει τη φωνή του, εκπαιδεύεστε ως Nexomon tamer και μαζί με την παρέα σας ξεκινάτε απλές αποστολές. Δυστυχώς όμως, είστε λίγο άτυχος. Οι μπελάδες είναι το δεύτερό σας όνομα και όπου πάτε, εμφανίζονται Tyrants. Οι μεγάλοι αντίπαλοι των Tamers που ήταν εξαφανισμένοι για 1000 χρόνια, αλλά τώρα επέστρεψαν.

Μέσα από ένα πολύ ευχάριστο story, κλάμα από τα γέλια λόγω χιούμορ, σωστά δομημένους χαρακτήρες, αυτοtrollαρίσματος και 3 major plot twists, θα ζήσετε μία μοναδική περιπέτεια 30 ωρών, που θα σας κρατήσει όμορφη συντροφιά. Θα έλεγα ότι το Story είναι τόσο δυνατό, που θα άξιζε να παίξετε το game, ακόμα και αν δεν σας αρέσει τίποτα άλλο πάνω του. Πολλές φορές μάλιστα, ενώ βαριόμουν κατά τη διάρκεια του training, ήταν ένας απλός τυχαίος διάλογος που με κράτησε. Τα παραδείγματα πολλά, αλλά αυτό που μου έμεινε περισσότερο από όλα ήταν αυτό: “Πάω σε ένα φρουρό που κοίταζε ένα τοίχο. Του λέω, τι κοιτάς εκεί; Μου απαντάει. Ε τι κοιτάω; Αν φύγω μπορεί να γίνει και εδώ σαν το άλλο και να έχουμε Attack on Tyrant…”

Gameplay

Όταν ξεκίνησα την “καριέρα μου” ως αρθρογράφος, ήξερα ότι στα Review θα γράφω τα περισσότερα στο κομμάτι του gameplay. Δεν φανταζόμουν βέβαια, ότι θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να γράψω τόσο λίγα πράγματα που αφορούν ένα game σε σύγκριση με ένα άλλο… Όχι γιατί το Nexomon: Extinction είναι φτωχό. Αλλά επειδή είναι ΟΛΟΙΔΙΟ με το Pokemon, απλά με κάποια ελαττώματα και διαφοροποιήσεις. Επειδή όμως, δεν έχετε παίξει όλοι Pokemon θα το περιγράψω όσο πιο σύντομα μπορώ. (Αν έχετε, κάντε skip μέχρι τον επόμενο υπότιτλο).

Nexomon: Extinction

Pokemon – Gotta catch em all

Το Pokemon είναι ένα Monster catching στο οποίο πιάνετε Pokemon, τα βάζετε να παλέψουν είτε με wild pokemon είτε με pokemon άλλων εκπαιδευτών και προσπαθείτε να γίνετε όσο πιο δυνατός γίνεται, ώστε να κερδίσετε τους Gym Leaders κάθε περιοχής, μέχρι να μαζέψετε όλα τα εμβλήματα και να παλέψετε στο Τουρνουά Pokemon. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, θα βρείτε σπάνια Pokemon, legendary Pokemon και ειδικές ικανότητες. Κάθε ειδική ικανότητα μπαίνει σε μία από τις 4 διαθέσιμες θέσεις moves των Pokemon σας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εντός αλλά και εκτός μάχης. Τα Pokemon πιάνονται με Pokeballs (υπάρχουν πολλά είδη) τις οποίες αγοράζετε στα markets. Από τα markets επίσης, μπορείτε να αγοράσετε και Healing Items. Το βασικό Healing του game όμως, γίνεται στα Pokemon Centers.

Οι μάχες γίνονται σε turn based περιβάλλον, και επιλέγεται μία από τις 4 κινήσεις σας. Με βάση τα stats των Pokemon και των κινήσεών σας, γίνεται το Damage. Κατά τη διάρκεια της μάχης, υπάρχει πιθανότητα να γίνει και κάποιο special effect (paralyze, poison, burn, frost κ.λ.π.). Αυτό δημιουργεί άλλες συνθήκες σε damage, ποσοστά και σειρές. Έτσι πρέπει να διαμορφώσετε την στρατηγική σας ώστε να νικήσετε τα αντίπαλα Pokemons. Ο μέγιστος αριθμός Pokemon που μπορείτε να έχετε πάνω σας είναι 6, ενώ άμα πιάνετε κάποιο πηγαίνει στο PC σας από το οποίο μπορείτε να το κάνετε retrieve.

Τέλος, υπάρχουν διάφορα mini games σε όλους τους τίτλους Pokemon, είτε σχετικά με ανταλλαγές pokemon, είτε με καζίνο, είτε με χορό, είτε με breeding αλλά το σημαντικότερο “mini game” από όλα ήταν, είναι και θα είναι “Να τα πιάσεις όλα”. Κάθε παιχνίδι έχει από 100 έως 700 Pokemon και σκοπός σας είναι να συμπληρώσετε το Pokedex.

Nexomon: Extinction

Nexomon – Gotta Copy it all

Δεν ξέρω τι είχαν στο μυαλό τους οι developers του Nexomon: Extinction, αλλά κατά την άποψή μου, έπρεπε να υπήρχαν περισσότερες αλλαγές σε σχέση με τη σειρά Pokemon. 6 Pokemon; 6 Nexomon. Pokemon Center; Nexomon Health Center. 4 moves στα Pokemon; 4 moves και στα Nexomon. Turn based μάχες το ένα; Turn based μάχες και το άλλο. 6 stats τα Pokemon; 6 stats και τα Nexomon. Lvls τα Pokemon; Lvls και τα Nexomon. Εξελίξεις σε 16, 32/36 τα Pokemon; To ίδιο και τα Nexomon. Ειδικές ικανότητες για να ανοίγουν περάσματα τα Pokemon; Ειδικές ικανότητες και τα Nexomon. Pokeball το ένα; Nexotrap το άλλο. Πλεονεκτήματα στις μάχες στο Pokemon με βάση το Element; Το ίδιο και στο Nexomon. Και για να μην συνεχίζω, είναι ένα ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ… Αν και υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές…

Διαφορές

Η μια και πιο βασική από όλες είναι η δυσκολία του game. Το Nexomon: Extinction είναι, αντικειμενικά, πολύ δύσκολο game. Θέλει να αφιερώσεις ώρες για να εκπαιδεύεις όλα τα Nexomon σου, δεν έχει exp share Items (ακόμα τουλάχιστον, αλλά ελπίζω να μην μπουν γιατί αυτό διαφοροποιεί τελείως την προσέγγιση του game), και ακόμα και η πιο απλές μάχες στα γρασίδια, θα σας κάνουν να επισκεφτείτε το Nexomon Health Center. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Αρχικά όσο δυναμώνεται εσείς, δυναμώνουν και τα Nexomon στα γρασίδια και τα Nexomon άλλων tamers, αλλά και τα Bosses. Δεύτερον, το game αντί για PP (Power Points σε κάθε κίνηση) χρησιμοποιεί ΕNERGY (συνολικά) και κάθε Move τρώει συγκεκριμένο αριθμό. Όσο πιο δυνατές κινήσεις κάνετε λοιπόν, τόσο πιο εύκολα θα ξεμένετε και τόσο πιο συχνά θα επισκέπτεστε το Nexomon Center.

Μία ακόμα σημαντική διαφορά είναι τα Boss Fights. Εδώ κάποιος θα μπορούσε να τα συγκρίνει με τα Gym Leader Figths του Pokemon, αλλά έχουν κάποιες διαφορές. Αρχικά, τα Boss Fights έχουν άγνωστο αριθμό lvl στα τέρατα τους. Ύστερα, δεν έχουν συγκεκριμένο element που υπερασπίζονται. Τέλος, ετοιμαστείτε για πολύ μεγάλη δυσκολία, καθώς τα HP των αντιπάλων σας θα είναι 5-10 φορές τα δικά σας (σαν τυπικά RPGs Boss Fights).

Side Quests, ανταλλαγές, items και ειδικά Nexomon

Ένα ακόμα ωραίο στοιχείο του Nexomon είναι τα Side Quests. Αυτά, είναι μεν λίγα, αλλά σας δίνουν νόημα στο να ψάξετε περιοχές, που αλλιώς δεν είναι καν απαραίτητες για το κεντρικό σενάριο. Επίσης, σας δίνουν την ευκαιρία να αποκτήσετε πολύ δυνατά αντικείμενα. Επίσης, σε κάθε πόλη, θα συναντήσετε πολλά άτομα που θα ενδιαφέρονται για κάποιες ανταλλαγές. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν Nexomon, Nexotraps κάθε είδους, items ή Κρυστάλλους. Οι Κρύσταλλοι είναι μία ακόμα διαφοροποίηση του Nexomon: Extinction, που σας δίνουν πρόσβαση σε crafted items, χρήματα και πολλά hidden rooms.

Πολύ όμορφο είναι και το σύστημα με τα Items που κάνετε Equip στα Nexomon σας. Αυτά μπορεί να δώσουν περισσότερα χρήματα και exp, αλλά και να βοηθήσουν με δύναμη, άμυνα ή health κ.λ.π.Τέλος, με την χρήση κάποιων συσκευών, μπορείτε να εμφανίσετε μεταλλαγμένα Nexomon. Αυτά έχουν περισσότερη δύναμη, άλλες ικανότητες και εμφάνιση και είναι πολύ σπάνια.

Τα Nexomon όμως…

Πάμε τώρα στο κομμάτι των Nexomon. Γιατί στο κάτω κάτω, με αυτά τα τερατάκια παίζουμε. Στην αρχή μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από 9 τέρατα κάθε είδους. Αυτά είναι όμως και τα μόνα Elements που έχει το παιχνίδι. GHOST, NORMAL, FIRE, ELECTRIC, WATER, PLANT, PSYCHIC, WIND και MINERAL. Δεν υπάρχουν διπλά ή τριπλά elements όπως στο Pokemon, πράγμα που αλλάζει πολύ και τις στρατηγικές στη μάχη, κάνοντάς το ένα απλό πέτρα, ψαλίδι, χαρτί. Βέβαια η ομάδα ανάπτυξης έχει φροντίσει ώστε να Elements να μην έχουν τα Super εφέ του Pokemon, αλλά και πάλι, θεωρώ ότι αυτό είναι ένα πισωγύρισμα.

Για τον αριθμό των Nexomon τώρα, υπάρχουν 300 διαφορετικά. Όσο προχωράτε, ψάχνετε περιοχές και κάνετε side quests, θα βρίσκετε κι’ άλλα. Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια που δημιουργείτε, είναι ότι τα wild nexomon ανεβάζουν lvls με βάση το μέγιστο δικό σας. Άρα πρέπει ή να εκπαιδεύετε συχνά όλα τα δικά σας ή να πιάνετε συνέχεια νέα για να προχωρήσετε στην ιστορία. Στο κομμάτι των lvl up βέβαια, δημιουργούνται κάποια προβλήματα. Το βασικότερο όλων, είναι η έλλειψη ποικιλίας στα attacking moves. Σκεφτείτε είναι τόσο μικρή, που α) δεν διαφοροποιείται ανάλογα το Nexomon, αλλά το type και β) όταν τελειώσει, όσο κάνετε lvl up απλά ξαναξεκινάει από την αρχή να σας ρωτάει αν θέλετε moves που βγάλατε ήδη…

Μας άκουσε – τα έφτιαξαν

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της βιομηχανίας σήμερα είναι τα untested games. Αυτό συμβαίνει λόγω έλλειψης πόρων, λόγω ταχύτητας να προλάβουν ημερομηνίες και λόγω πολλών διαθέσιμων “influencers” που για να μην πληρώσουν ένα game, προτιμούν να πάρουν τσάμπα και να πουν αυτοί στην εταιρεία αν έχει κάποια προβλήματα.

Τέλος πάντων, στο Nexomon Extinction υπάρχουν πολλά θέματα. Ευτυχώς όμως διορθώνονται όλα. Το βασικότερο όλων, που ευτυχώς διορθώθηκε, ήταν ότι δεν είχε exit button… Έπρεπε να κάνω Alt + F4… ok…. Από εκεί και πέρα, επειδή παρακολουθώ έντονα το community του game, πολύς κόσμος διαμαρτύρεται για τη δυσκολία. Guys… Get over it… Σε αυτό το θέμα δεν είναι Pokemon… ΕΥΤΥΧΩΣ!

Γραφικά και Ήχος

Περνάμε σιγά σιγά στον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού. Εδώ τα πράγματα είναι μία από τα ίδια, αλλά σε καλύτερο. Αν εξαιρέσουμε λοιπόν, τα Pokemon Sword and Shield, η GameFreak έχει την ίδια μηχανή και τεχνοτροπία από το 1997… Ε και εδώ λοιπόν στο Nexomon: Extinction έχουμε ίδια τεχνοτροπία, αλλά είναι φτιαγμένο σε Unity. Top Down μετακίνηση στον κόσμο, ζωντανά χρώματα, σχέδια στο χέρι, αλλά όχι Pixel Art και καλοσχεδιασμένες περιοχές, μεγάλα area maps, αλλά μικρός γενικός χάρτης και μάχες σε τρίτο πρόσωπο, αλλά με ελάχιστα Animations. Τα move sets είναι σε ακόμα χειρότερο επίπεδο βέβαια, καθώς πολλές φορές δεν βλέπεις καν κάποιο animation εκτός από κάτι γρατσουνιές ή μπουνιές…

Η μεγάλη διαφορά βέβαια του Nexomon με το Pokemon είναι τα “Cutscenes”. Στο game της PQube βλέπουμε κάποιες ψιλοκινούμενες εικόνες, σε αντίθεση με της Nintendo, που τεχνολογικά είναι ακόμα λίγο πιο πίσω. Όσον αφορά το Interface είναι πολύ απλό και μοιάζει ιδιαίτερα με του Pokemon και τέλος, τα Nexomon… Είναι καλοσχεδιασμένα σίγουρα, αλλά δεν θα τα έλεγα και πολύ εμπνευσμένα… Υπάρχουν πολλά που βασίζονται στα ζώα, αλλά και κάποια που θα νιώθετε ότι τα έχετε κάπου ξαναδεί… Τα χρώματά τους πάντως κινούνται σε ένα πολύ έντονο επίπεδο, ακόμα και γι αυτά που έπρεπε να είναι μουντά λόγω φύσης.

Ο ήχος του game, βέβαια, είναι μια άλλη υπόθεση. Προσπαθεί πολύ αλλά δυστυχώς, ούτε να αντιγράψει του Pokemon μπορεί, ούτε να συγκινήσει όταν πρέπει. Επίσης, τα Sound Effects είναι απλά περασμένης δεκαετίας… Από την άλλη, έχουμε ένα πολύ έξυπνο σύστημα διαλόγων, που ναι μεν δεν υπάρχει voice acting, αλλά απολάμβανα κάθε στιγμή που άκουγα τα τουρουρουρου σε κάθε διάλογο… ή τα effects έκπληξης, απορίας κ.λ.π. Επίσης, πρέπει να δώσουμε Credits και στους δημιουργούς που είναι οι πρώτοι παγκοσμίως που εξήγησαν την απουσία φωνής ή ομιλίας στο χαρακτήρα μας.

Συμπέρασμα

Πάμε τώρα και στο συμπέρασμα. Την πιο σημαντική παράγραφο ενός Review, για αυτούς που βαριούνται όλα τα παραπάνω. Το Nexomon: Extinction είναι ένας κλώνος του Pokemon, που αν πηγαίναμε 3-4 γενιές πίσω, θα το ξεπερνούσε παντού. Όμως, μέχρι στιγμής, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πάρει με το μέρος του, όσους έχουν εμπειρία μέχρι την Black και White. Το κακό είναι ότι θα μας αφήσει μάλλον με το “ΑΝ”. Γιατί πραγματικά πιστεύω, ότι αν έβγαινε τότε, με κάποιες αλλαγές και σωστό marketting, το Pokemon θα είχε αναγκαστεί να παρουσιάσει το τρομερό Potential που έχει, λόγω θεματολογίας…

Από την άλλη, το Nexomon: Extinction έχει πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ, μεγάλη διάρκεια, πολύ ισορροπημένο σύστημα lvl up/δυσκολίας και τρομερά καλή γραφή στο σενάριό του. Αν σκεφτείτε ότι το βρίσκεται κάτω από 20€, τότε ίσως να μπορούσατε να του ρίξετε μια ματιά. Αρκεί να ξέρετε τι να περιμένετε. Τώρα αν δεν έχετε παίξει ποτέ Pokemon, θα πρέπει να είστε κάπως πιο προσεκτικοί, γιατί σαν genre, το Monster catching έχει λίγο αργό progress και ίσως σας ξενίσει.

Διαβάστε ακόμα για όλα τα games της PQube πατώντας εδώ.

Nexomon: Extinction

6.5

6.5/10

Θετικά

  • Αυτοσαρκαστικό χιούμορ
  • Plot Twists στο σενάριο
  • Ποικιλία στο Monster Catching κομμάτι
  • Απίστευτοι διάλογοι
  • Ισορροπία lvling/δυσκολίας

Αρνητικά

  • copy paste του Pokemon
  • Πολύ βαρετή μουσική
  • Προβλήματα με την ποικιλία των move sets
  • Παρωχημένα animations
  • Καμία επαναληψιμότητα

Χρήστος Καπάνταης

Commander Guts/ KaPandice / Bearded Guts Είμαι ο Χρήστος για όσους δεν με ξέρουν. Αγαπώ τα Games, την αρθρογραφία και έχω OCD. Είμαι μεγάλος θαυμαστής του καλού game design και λάτρης των καλών voice overs. Τέλος, έχω κόλλημα με τα νομικά όσων αφορά τα games. Παίζω από 4 χρονών και είμαι 32. Έχω δουλέψει σε διάφορα Ελληνικά gaming μεσα, και μέσω του Gamesenpai.gr βρήκα το ρόλο που μου ταιριάζει. Να αγαπάω αυτό που κάνω. Θα με βρείτε παντού και πάντα, ειδικά όμως στο facebook.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.