Game ReviewsReviews

NieR Replicant Ver.122474487139 Review

Μέχρι που μπορεί να φτάσει κάποιος για να σώσει την οικογένεια του; Πως μπορεί να γίνει και πως αλλάζει όταν μέσα του κυριαρχεί μόνο το μίσος και η απελπισία. Ο Yoko Taro έχει έναν μοναδικό τρόπο να πει μία ιστορία που επηρεάζει και τον πρωταγωνιστή αλλά και τον άνθρωπο που κρατάει το τηλεχειριστήριο. Σε βάζει σε σκέψεις αλλά ταυτόχρονα σε μπερδεύει. Έτσι λοιπόν εξελίσσεται και το NieR Replicant Ver.122474487139 της Square Enix.

Ένας στόχος

Ένας νεαρός ζει σε ένα μικρό χωριό με την μικρή αδερφή του. Δυστυχώς, η Yonah (αδερφή) πάσχει από μία σπάνια αρρώστια και δε γίνεται καλύτερα. Ο πρωταγωνιστής αναγκάζεται να δουλεύει κάθε μέρα έτσι ώστε να μπορεί να αγοράσει φάρμακα για την μικρή του αδερφή. Τίποτα όμως δεν έχει αποτέλεσμα και τα φάρμακα απλά απαλύνουν τον πόνο για λίγο. Μετά από ένα τυχαίο γεγονός στη συντροφιά του πρωταγωνιστή θα έρθει ένα αιωρούμενο βιβλίο με την ονομασία grimoire Weiss. O Weiss μας εξηγεί πως η Yonah έχει την κατάρα του Black Scrawl, μία κατάρα που για να γιατρευτεί πρέπει να μαζευτούν κάποια συγκεκριμένα Spells. Το πρώτο κομμάτι της ιστορίας μας ξεκινάει και τελειώνει με αυτόν τον σκοπό.

NieR Replicant Ver.122474487139 Review
Yonah and protagonist

Το δεύτερο μισό της ιστορίας εξελίσσεται μετά από 5 χρόνια. Ο πρωταγωνιστής έχει μεγαλώσει, έχει ωριμάσει και έχει αλλάξει. Με την βοήθεια του Weiss, της Kaine και του αξιαγάπητου Emil, τώρα πρέπει να βρει την Yonah. H ιστορία σε γενικές γραμμές άφησε στον γράφων ανάμεικτα συναισθήματα. Κυρίως διότι παρόλο που έχει ένα τρομερό σενάριο ο παίκτης για να δεί ολόκληρη την ιστορία πρέπει να το τερματίσει σχεδόν 5 φορές (θα μιλήσουμε παρακάτω). Για να απαντηθούν και κάποια άλλα ερωτήματα, ναι είναι συγκινητικό, ναι είναι ”σκαλωτικό” και ναι είναι αρκετά ωμό. Υπάρχει αρκετό χιούμορ και δεν ντρέπεται καθόλου να εκφραστεί με ”όμορφους” χαρακτηρισμούς. Δείτε παρακάτω ένα παράδειγμα:

NieR Replicant Ver.122474487139 Review
oops

Πάντως, όσοι έχετε ασχοληθεί με το NieR Automata να ξέρετε πως θα πονέσει για άλλη μία φορά η ψυχή σας.

NieR Replicant Ver.122474487139 Review
older protag

Στα όπλα

Το NieR Replicant είναι ένα Hack n Slash Action game. Οι μηχανισμοί του για το Remaster προσαρμόστηκαν έτσι ώστε να είναι περίπου ίδιοι με το Automata. Οι κλασσικοί μηχανισμοί είναι Dodge, Guard, Parry, Light και Heavy Attack, Jump και φυσικά η μαγεία. Η έξυπνη τοποθέτηση του Gameplay σχετίζεται με την ιστορία. Στο πρώτο μισό του παιχνιδιού ο πρωταγωνιστής ως 17 χρονών μπορεί να κρατήσει μόνο όπλα στο ένα χέρι και όχι πολύ βαριά.

NieR Replicant Ver.122474487139 Review

Όμως μετά το πέρασμα των πέντε χρόνων ο πρωταγωνιστής μας έχει γίνει δυνατός και κρατάει βαριά Two handed όπλα αλλά και Spears. Με αυτόν τον τρόπο το Gameplay έχει πάντα να προσφέρει κάτι καινούργιο συν ότι υπάρχει μία ισορροπία. Στο πρώτο κομμάτι που δεν ασχολούμαστε πολύ με τα όπλα μαζεύουμε όλες τις μαγείες, ενώ στο δεύτερο που έχουμε τις μαγείες ασχολούμαστε με δυνατότερα όπλα.

Πρώτες ύλες

Ως ένα JRPG που σέβεται τον εαυτό του, φυσικά θα υπάρχει αρκετό μάζεμα, αναβαθμίσεις αλλά και ανούσιες προσθήκες. Δε λέω έχει πλάκα να φυτεύεις ντομάτες στο χωριό σου, αλλά δε σου περνάει από το μυαλό όταν θες να πολεμήσεις τον άρχοντα του σκότους. Ούτε χρειάζεται να μάθεις την τέχνη του ψαρέματος μέσα από 7 τεράστια Side Quests. Οι πρώτες ύλες όμως που μαζεύει ο παίκτης από κάτω βοηθάνε στις αναβαθμίσεις των όπλων ή στην ολοκλήρωση κάποιου Collect Side-Quest.

NieR Replicant Ver.122474487139 Review
upgrade

Όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα κάθε όπλο απαιτεί ένα χρηματικό ποσό καθώς και τις απαραίτητες πρώτες ύλες έτσι ώστε να γίνει η αναβάθμιση. Κάθε όπλο αναβαθμίζεται μέχρι το 5ο επίπεδο και αυξάνει την ζημιά, την μαγεία αλλά μερικές φορές και το βάρος.

Η μαγεία της ζωής…. και του βιβλίου

Ο Weiss χαρίζει τις μαγικές ικανότητες στον πρωταγωνιστή για να κατατροπώσει τους εχθρούς του με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν 10 ήδη διαφορετικής μαγείας που είναι θετικό, όμως δε θα τα χρειαστείτε ποτέ. Η αρχικές μαγείες (Dark Hand και Dark Lance) είναι οι καλύτερες και πιο βολικές. Ναι, μεν έχετε την δυνατότητα να προσθέσετε και άλλες, όμως κουράζουν γρήγορα.

NieR Replicant Ver.122474487139 Review

Έχετε την δυνατότητα να προσθέσετε μέχρι και 4 διαφορετικά Spells πάνω σας, όμως θα πρέπει να θυσιάσετε το Roll και το Guard οπότε θεωρητικά πάτε στα 2. Το θετικό όμως είναι πως με ένα κουμπί πηγαίνετε στο μενού και αλλάζετε spells μέσα σε δευτερόλεπτα.

Λέξεις που πονάνε

Τέλος, υπάρχουν τα Words. Λέξεις που αποκτάτε ως Drops από εχθρούς που δίνουν buffs είτε στα όπλα, είτε στα Spells. Έχετε την δυνατότητα να προσέθεσε μέχρι 2 διαφορετικές λέξεις σε κάθε αντικείμενο ενώ δεν υπάρχει περιορισμός χρησιμότητας της κάθε λέξης (μπορείτε να βάλετε μία σε πολλαπλά όπλα).

NieR Replicant Ver.122474487139 Review

Να σημειωθεί πως όσο πιο δυνατούς εχθρούς πολεμάτε τόσο καλύτερες λέξεις θα αποκτήσετε. Επίσης, δεν υπάρχει δυνατότητα να πάρετε την ίδια λέξη δεύτερη φορά πράγμα αρκετά θετικό.

Μια υπέροχη ιστορία αγάπης, αλλά και μίσους

Όχι άλλο ψάρεμα

Τα Side Quests του NieR Replicant ξεκίνησαν αρκετά όμορφα. Μικρά fetch quest ή μερικά collect. Τα μετέπειτα όμως side quests αρχίζουν και κουράζουν αρκετά και χωρίς λόγο. Για παράδειγμα, πήγαινε αυτό εκεί μετά ξαναγύρνα εδώ και μετά πάλι από την αρχή. Τα χειρότερα όμως είναι κάτι Quest που απλά λένε ”Find the treasure map”. Επίσης, όσοι κυνηγάτε Trophies ετοιμαστείτε για πάνω από 5 ώρες ατελείωτου ψαρέματος.

NieR Replicant Ver.122474487139 Review

Μην τρομάξετε όμως δεν είναι όλα έτσι. Το NieR περιέχει πάνω από 70 Side Quests και μερικά από αυτά είναι ευχάριστα και όμορφα.

Διαχρονική ομορφιά

Το NieR Replicant δεν είναι ακριβώς Remaster αλλά ούτε και Remake. Βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα σε αυτές τις 2 ορολογίες και ίσως μπερδέψει κάποιους. Είναι μία καλή αναβάθμιση του αρχικού παιχνιδιού που βγήκε το 2010 χωρίς όμως να το φέρνει στο 2021.

NieR Replicant Ver.122474487139 Review
library

Οπτικά είναι ότι πρέπει για να θεωρηθεί ένα σχετικά σύγχρονο παιχνίδι αλλά ταυτόχρονα να μοιάζει και παλιό. Υπάρχουν πανέμορφα τοπία και ειδικά οι εσωτερικοί χώροι, αλλά υπάρχουν και στιγμές που φαίνεται πως είναι σχετικά παλιό. Η μηχανή γραφικών είναι η ίδια που χρησιμοποιήθηκε και στο αρχικό NieR και μας αποδεικνύει πως μπορεί να εντυπωσιάσει μετά από τόσο καιρό, ειδικά στα σκούρα χρώματα.

NieR Replicant Ver.122474487139 Review
Mansion

Να σημειωθεί πως το NieR Replicant καταφέρνει να τρέχει στα 60FPS 4K χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς Frame Drops. Υπάρχουν αναφορές πως η έκδοση του παιχνιδιού στο PC έχει κολλήματα, όμως στο PS4 που δοκιμάστηκε δε συναντήσαμε κανένα πρόβλημα.

Αληθινά πρόσωπα

Το επόμενο στάδιο έπειτα από τα γραφικά είναι φυσικά τα μοντέλα των χαρακτήρων και τα Animations. Έχει δοθεί αρκετά μεγάλη λεπτομέρεια στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών αλλά και των NPC. Ειδικά στα Cutscenes φαίνεται η σωστή δουλειά και αφήνει μία ευχάριστη νότα.

NieR Replicant Ver.122474487139 Review

Τώρα όσον αφορά τα Animations θα μπορούσαν να γίνουν λίγο πιο ομαλά όμως παραμένουν ικανοποιητικά. Σε κάθε κίνηση του χαρακτήρα νοιώθεις το βάρος του όπλου ενώ η μαγεία δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Γνώριμα ακούσματα

Έχοντας παίξει και έχοντας ακούσει την επική μουσική του NieR Automata δυστυχώς έχουμε κάποιες απαιτήσεις στον τομέα της μουσικής. Ευτυχώς, όμως για άλλη μία φορά έχουμε απίστευτα soundtracks που ταιριάζουν και στο ύφος του παιχνιδιού αλλά και στις περιστάσεις. Η μουσική μάχης έχει την απαραίτητη ένταση ενώ στις πόλεις μπορούμε κυριολεκτικά να ακούσουμε τον ρυθμό και την κατάσταση που επικρατεί. Το Soundtrack που δημιούργησε ο Keiichi Okabe δημιουργεί άπειρα συναισθήματα και εκτός αυτού, ο ίδιος πρόσθεσε ολοκαίνουργια κομμάτια για το Replicant. Τα Voiceovers είναι καθαρά, polished και φαίνεται πως ηχογραφήθηκαν ξανά για την καλύτερη ακουστική εμπειρία. Το αρνητικό εδώ είναι το lip Synch που είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Σημαντικές αλλαγές

Υπάρχουν αρκετές αλλαγές από την πρώτη έκδοση του NieR το 2010 αλλά και αρκετές νέες προσθήκες. Αρχικά στο κομμάτι της ιστορίας, στην έκδοση του 2010 ο πρωταγωνιστής ήταν μεγάλος και ήταν ο πατέρας της Yonah ενώ τώρα είναι μικρός και είναι αδερφός της. Η συγκεκριμένη αλλαγή ακολουθεί την αρχική ιστορία του Yoko Taro καθώς ο πρωταγωνιστής ήταν αδερφός της Yonah στην έκδοση που δε βγήκε εκτός Ιαπωνίας. Με λίγα λόγια είναι σαν να πήραμε τώρα την Ιαπωνική έκδοση του αρχικού παιχνιδιού.

NieR Replicant Ver.122474487139 Review

Από θέμα καθαρού υλικού εκτός από τα τεχνικά κομμάτια, προστέθηκαν αρκετές ώρες καινούργιου Gameplay αλλά και ένα ολοκαίνουργιο Ending. Ολοκαίνουργιες στολές, Quests, μουσική αλλά και ένα DLC που σας επιτρέπει να παίξετε αποστολές με τον χαρακτήρα ”μπαμπά” Nier του 2010.

NieR Replicant Ver.122474487139 Review

Οι συγκεκριμένες αποστολές είναι διαθέσιμες μετά τον πρώτο τερματισμό της βασικής ιστορίας (Ending A) και σας ανταμείβουν με λεφτά, όπλα και στολές. Τα γραφικά στο συγκεκριμένο DLC είναι πιο Shaded και η μουσική παίρνει μία Techno μορφή.

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα

Μιλήσαμε σε αρκετά θετικά που προσφέρει το NieR Replicant και ήρθε η ώρα να πούμε και κάποια αρνητικά. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η ιστορία του παιχνιδιού είναι τρομερά ενδιαφέρον και καλογραμμένη. Το αρνητικό όμως είναι πως για να δείτε ολόκληρη την ιστορία πρέπει να φτάσετε στο Ending E. Κυριολεκτικά πρέπει να τερματίσετε 5 φορές το παιχνίδι. Μετά από το Ending A ξαναγυρνάτε στο δεύτερο μισό της ιστορίας όπου παίζοντας το ξανά βλέπετε έξτρα σκηνές που αφορούν τον Emil και την Kaine. Φτάνοντας στο Ending B γυρνάτε πάλι στο δεύτερο μισό και τώρα πρέπει να μαζέψετε όλα τα όπλα για να ξεκλειδώσετε τα Endings C και D. Μέχρι να τα κάνετε όλα αυτά είστε κάπως έτσι:

NieR Replicant Ver.122474487139 Review
Κουρασμένη Kaine

Μετά το Ending D ουσιαστικά ”πρέπει” να ξεκινήσετε το παιχνίδι εντελώς από την αρχή λόγω ενός γεγονότος (όσοι φτάσατε στο τέλος του Automata, κάτι παρόμοιο) και για να πάρετε πίσω αυτό που χάσατε πρέπει να ξαναπαίξετε το παιχνίδι. Τουλάχιστον αυτή τη φορά θα παίξετε με την Kaine ως καινούργιο Content. Όλη αυτή η εξήγηση έγινε για να καταλάβετε πόσο κουραστικό είναι να παίζεις το ίδιο πράγμα συνέχεια μόνο και μόνο για να δεις ολόκληρη την ιστορία. Πιστεύω πως θα μπορούσαν να το κάνουν καλύτερα γιατί πραγματικά όσο όμορφη και αν είναι η ιστορία μετά από 5 φορές χαλάει.

Τελικό αποτέλεσμα

Το NieR Replicant είναι μία αναβαθμισμένη έκδοση του κλασσικού NIER. Καταφέρνει να εντυπωσιάσει με την πανέμορφη ιστορία του, τα ανανεωμένα γραφικά του, το σύστημα μάχης του, τα animations του και φυσικά την υπέροχη μουσική του. Προσφέρει ολοκαίνουργιο υλικό και αρκετές ώρες νέου gameplay, καθώς και καινούργιο Ending, στολές, αποστολές και soundtrack. Φυσικά, υπάρχουν και τα αρνητικά καθώς αρκετά side quests είναι κουραστικά και τα ανεξήγητα πολλά Playthrough για την ολοκλήρωση της ιστορίας ενδέχεται να χαλάσουν την εμπειρία σε κάποιους. Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα στους φαν της σειράς, αλλά και σε όσους ψάχνουν ένα πολύ καλό JRPG.

Τέλος, ένα μικρό μπόνους για όσους έφτασαν μέχρι το τέλος του Review. Ως ένδειξη τρόμου δείτε παρακάτω ένα άκρως επικίνδυνο και αιμοβόρο boss από το παιχνίδι:

NieR Replicant Ver.122474487139 Review
#Τρομος
NieR Replicant Ver.122474487139 Review

Διαβάστε επίσης: King Arthur: Knight’s Tale Review.

NieR Replicant Ver.122474487139

8

8.0/10

Θετικά

  • Πανέμορφο Story
  • Υπέροχο Soundtrack
  • Αρκετά καλό Combat System
  • Μηδενικά bugs και Frame Drops

Αρνητικά

  • Μερικά κουραστικά Side Quests
  • Μεγάλη επαλύθευση για την ολοκλήρωση της ιστορίας
  • Κάκιστο lip Synch

senior k

Gamer απο πολύ μικρή ηλικία και με πρώτο παιχνίδι το Halo 2. Ύστερα λάτρεψα τα AC, τα Jrpg και τα απαίσια memes που μέχρι και σήμερα φτιάχνω. Λατρεύω επίσης τα Anime και το DnD, ενώ ταυτόχρονα είμαι από τους λίγους console only players.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.