Perfect Blue

Αφοσιωμένη τα τελευταία δύο χρόνια στην δουλεία της ως τραγουσίστρια στο j-pop συγκρότημα CHAM! η Mima Kirigoe αποφασίζει να συνεχίσει την καριέρα της ως ηθοποιός. Αν και αντιδράσεις είναι ανάμεικτες, η ίδια ελπίζει πως οι θαυμαστές της θα συνεχίζουν να τη στηρίζουν παρά την απότομη αλλαγή. Η ζωή της όμως μετά την αποχώρηση από το γκρουπ φαίνεται να χειροτερεύει δραματικά μέρα με τη μέρα.

Θέλοντας να ξεφορτωθεί τελείως το image της καλής κοπέλας που απαιτούσε η δουλειά της ως είδωλο συμμετάσχει σε μία δραματική σειρά μυστηρίου που έχει αυξημένες απαιτήσεις από αυτή, κάτι που φέρνει σε δύσκολη θέση την ίδια αλλά και την manager της, Rumi Hidaka. Μέσα στην κακοτυχία της, ένα blog φτιαγμένο από έναν φανατικό θαυμαστή της που αρνείται να εγκαταλείψει την εικόνα της αθώας Mima που έχει στο μυαλό του, την ακολουθεί συνεχώς και δημοσιεύει την κάθε στιγμή της ζωής της με κάθε δυνατή λεπτομέρεια, παραποιώντας όμως τις πραγματικές της σκέψεις. Τέλος, οι πρώην φίλες και συνεργάτιδες της φαίνεται να τα πηγαίνουν καλύτερα χωρίς αυτή. Ένα ένα τα πλήγματα που δέχεται την οδηγούν στα πρόθυρα της τρέλας και την καθιστούν ανίκανη να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από την φαντασία.

Για να βγάλουμε τα περιττά από τη μέση, δεν αξίζει να δείτε το Perfect Blue αν απλά ζητάτε όμορφο animation και soundtrack. Η ταινία βγήκε το 1997 άρα λογικό να θεωρείται τουλάχιστον ξεπερασμένη στον τομέα του art στις μέρες μας (επιπλέον κατά την δημιουργία της το studio Madhouse είχε χτυπηθεί από σεισμό) και όσο για την μουσική, πέρα από τα κάπως πιασάρικα κομμάτια των CHAM! , ο ήχος απλά εντείνει την αγωνία στις σημαντικές σκηνές αλλά τίποτα αξιομνημόνευτο. Παρ’όλα αυτά η ταινία πρόκειται για αριστούργημα όπως φαίνεται από τα βραβεία που έχει σαρώσει (Best Asian Film στο Fantasia Film Festival του 1997, Best Film – Animation Fantasia Section στο Fantasporto Festival του 1998 και Best Animated Feature, B-Movie Award στο B-Movie Film Festival το 2000).

Το Perfect Blue πρόκειται για το απόλυτο ψυχολογικό θρίλερ. Όσο περισσότερο μπερδεύεται η πρωταγωνίστρια, τόσο πιό δυσδιάκριτη γίνεται και η γραμμή μεταξύ αληθινών και ψεύτικων γεγονότων και για τον θεατή. Η ταινία δεν διστάζει να θίξει θέματα όπως το πως πουλάνε οι διάσημοι το κορμί τους για παραπάνω αναγνώριση και το σκοτεινό μυαλό ενός stalker. Από ένα σημείο και μετά η ταινία παίζει τόσο πολύ με το μυαλό σου που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε οτι πολύ πιθανών κάποιοι να τρομάξουν. Υπάρχουν σκηνές βίας και γύμνιας, ακόμα και μία σκηνή βιασμού αλλά το πιό τρομακτικό είναι πιστεύω η απογύμνωση της πρωταγωνίστριας από την αθωότητά της. Όλοι οι χαρακτήρες βοηθάνε ο καθένας με τον δικό του τρόπο και τις ρεαλιστικές τους αποφάσεις στην εξέλιξη της πλοκής. Σε συνδιασμό με ωραία plot twists, το Perfect Blue είναι από τις καλύτερες επιλογές που μπορεί να κάνει ένας anime fan αφού μιλάμε για μια από τις καλύτερες ταινίες που θα παίξει με το με το μυαλό σας και θα σας βάλει σε σκέψεις.

 

Anime Info:

Aired: 28/02/1998

Duration: 1 ώρα και 20 λεπτά

Comments

comments