Το πρωτότυπο  της ταινίας έγινε από το DreamWorks και έπειτα από την Universal. Πηγές αναφέρουν ότι η καθοδήγηση της δημιουργίας του Gladiator 2 γίνεται από τον Scott και την Scott Free. Ο υποψήφιος για Όσκαρ για την πρώτη ταινία, ο Scott θέλει να κατευθύνει την ταινία ο ίδιος μαζί με τον Peter Craig, των οποίων οι ταινίες περιλαμβάνουν την ταινία The Town και δύο ταινίες των Hunger Games, καθώς και το 12 Strong και το επερχόμενο Top Gun: Maverick. Επίσης γύρισε το σενάριο για το remake του Run του Logan στο Warner Bros, τον Simon Kinberg και τον Joel Silver και τελείωσε την προσαρμογή του Stags for Fox 2000.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η Paramount θα είναι το στούντιο που αναπτύσσει το έργο και η Universal έχει τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης. Η DreamWorks δεν θα έχει να κάνει τίποτα με την επερχόμενη ταινία, και έτσι το όλο έργο θα είναι αποκλειστική δουλειά του Scotty.

Στην πρώτη ταινία, ενώ ο χαρακτήρας του Russel ”Crowe Maximus” γνώρισε το τέλος του στην πρώτη ταινία, το Gladiator 2 θα ακολουθήσει τη συνεχιζόμενη ιστορία του Lucius, γιο της Lucilla (Connie Nielsen)  , του νεαρού  που ήταν ο ανιψιός του Commodus Marcus Aurelius (Joaquin Phoenix) , ο οποίος  που δολοφόνησε τον πατέρα του κατέλαβε τον θρόνο και όπου τραυμάτισε τον Μάξιμο, ο οποίος, αν και τραυματίστηκε θανάσιμα, σκότωσε  τον αυτοκράτορα πριν ξεθωριάσει στο μεγάλο πέρασμα για να επανενωθεί με τη δολοφονημένη σύζυγο του και γιο. Ο Μάξιμος έσωσε το αγόρι και τη μητέρα του και καθώς πέθανε άφησε μια ισχυρή εντύπωση στον νεαρό Lucius.

Προσωπική μου γνώμη….. χαίρομαι πάρα πολύ καθώς ο Scott έχει αποδείξει στο παρελθόν πολλές φορές ότι μπορεί να δημιουργήσει πολύ ωραία έργα και πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε να υπήρξε πιο κατάλληλος για το Sequel πλην από τον δημιουργό της αρχικής ταινίας του Gladiator.