Game ReviewsReviews

Samurai Warriors 5 Review

Τα Musou games ή αλλιώς Warrior Games, επεκτείνουν την βιβλιοθήκη τους εδώ και είκοσι χρόνια. Το μοναδικό concept 1vs1000, έχει γοητέψει αρκετούς gamers, οι οποίοι δε χορταίνουν δράση. Αυτό το γεγονός όμως, έχει προκαλέσει έναν ασταμάτητο κύκλο ετήσιων κυκλοφοριών και αμέτρητων τίτλων, που φέρνουν ελάχιστες αλλαγές στη σειρά. Φέτος, κυκλοφόρησε το επόμενο κεφάλαιο στη σειρά Samurai Warriors, με το πέμπτο βασικό παιχνίδι. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τι καινούργιο έχει να προσφέρει το Samurai Warriors 5, αλλά και ποια τα λάθη που επαναλαμβάνει ως Warriors παιχνίδι.

Samurai Warriors 5 Review

Από την αρχή

Η ιστορία του Samurai Warriors επικεντρώνεται στην ιστορία του Nobunaga Oda. Έναν από τους σημαντικότερους ήρωες της Ιαπωνικής ιστορίας, που όνειρο του ήταν να ενώσει ολόκληρη την Ιαπωνία υπό μία ηγεσία. Στους προηγούμενους τίτλους της σειράς, ο Oda ήταν ήδη μεγάλος σε ηλικία και είχε ένα αρκετά τρομακτικό και επιβλητικό παρουσιαστικό. Στο Samurai Warriors 5, οι παίκτες έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τον Nobunaga από την αρχή της εκστρατείας του. Κατά την διάρκεια της ιστορίας, θα δούμε τον Nobunaga να εξελίσσεται από ένα χαμογελαστό ”παιδί” σε έναν αδίστακτο πολέμαρχο χωρίς συναισθήματα, που αποκτά τον τίτλο του ”Δαίμονα”.

Samurai Warriors 5 Review

Εκτός από την ιστορία του Oda, καλούμαστε να παίξουμε και την ιστορία του Mitsuhide Akechi. Ενός εξίσου σημαντικού ήρωα της εποχής που ήταν και ο καλύτερος φίλος/εχθρός του Nobunaga Oda. Σε γενικές γραμμές όσον αφορά το κομμάτι του κεντρικού σεναρίου, το SW5 εξελίχθηκε αρκετά. Τα όμορφα cutscenes, η εξέλιξη των χαρακτήρων αλλά και η πλοκή, προσφέρουν μία όμορφη και ολοκληρωμένη εμπειρία δείχνοντας μας αρκετές διαφορετικές πλευρές των Akechi και Oda. Τέλος, να αναφέρουμε πως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου Path (Oda), θα ξεκλειδωθεί και το Reverie Chapter. Το συγκεκριμένο chapter περιλαμβάνει έξτρα αποστολές όπου παίζετε από την πλευρά των κακών σε ένα υποθετικό σενάριο.

Κλασσικό Musou

Στον τομέα του gameplay υπάρχουν αρκετά πράγματα που αξίζει να αναφέρουμε, όμως ο πυρήνας παραμένει ίδιος. Για όσους δε γνωρίζουν, τα Warriors παιχνίδια είναι το καλύτερο παράδειγμα για την ορολογία του button mash (Hack n Slash). Μία ατελείωτη επανάληψη light και heavy attacks, με αποκορύφωμα την γνωστή Musou Attack (Ulti), που οδηγούν ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση εκατοντάδων ή και χιλιάδων εχθρών ανά πίστα.

Samurai Warriors 5 Review
Musou Attack

Σε κάθε πίστα (πλην το πρώτο Chapter) έχετε στη διάθεση σας τον main χαρακτήρα αλλά και τον partner. Κοινώς, 2 διαφορετικοί παίκτες που με το πάτημα ενός κουμπιού γίνεται η αλλαγή ελέγχου. Ο έλεγχος του δεύτερου χαρακτήρα είναι ίσως το πιο χρήσιμο feature, καθώς ο άλλος χαρακτήρας όταν δεν έχετε τον έλεγχο πηγαίνει πάντα σε κάποιο objective. Έτσι, όταν έχετε πολλά Objectives σε μία πίστα, μέχρι να τελειώσετε κάτι με τον έναν ο άλλος θα έχει ήδη φτάσει στο δεύτερο και δε θα χαλάτε άσκοπο χρόνο γυρνώντας πέρα δώθε με το άλογο. Επίσης, υπάρχουν πλέον τα ultimate skills.

Samurai Warriors 5 Review
Skills & Weapons

Μπορείτε να έχετε έως και τέσσερα Ultimate Skills σε κάθε μάχη, είτε Active skills είτε buffs που μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε συνεχώς με κάποιο cooldown. Κάθε Active Ultimate Skill διαφέρει ανάλογα το όπλο και μπορείτε να ξεκλειδώσετε καινούργια skills για κάθε χαρακτήρα με διαφορετικούς τρόπους. Ανεβάζοντας το επίπεδο ενός παίκτη, είτε στο Weapon Mastery είτε μέσω του Skill Tree, μπορείτε να ανακαλύψετε ακόμα πιο δυνατές κινήσεις και να δημιουργήσετε τα δικά σας combo.

Ύστερα, έχουμε και το κλασσικό Rage. Μία μπλε μπάρα που γεμίζει όσο πολεμάτε και όταν το ανοίξετε ξεκινάει το χάος. Για μερικά δευτερόλεπτα, έχετε πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, ζημιά και άμυνα. Σε περίπτωση που ενεργοποιήσετε το Musou Attack ενώ έχετε ανοιχτό και το Rage, τότε ξεκινάει μία όμορφη αλληλουχία από animation, που προκαλούν υπερβολικά μεγάλη ζημιά και ως φινάλε έχουμε μία όμορφη πόζα από τον εκάστοτε χαρακτήρα.

Samurai Warriors 5 Review
No Rage Art

Ο πιο καλός ο μαθητής

Ολοκληρώνοντας την κάθε πίστα βλέπετε πως τα πήγατε. Όπως και στο σχολείο, έτσι και εδώ βαθμολογείστε για τις επιδόσεις σας. Οι βαθμοί (χαμηλότερος E και μεγαλύτερος S), καθορίζουν και τα bonus που θα λάβετε (XP, χρήματα, όπλα). Οι βασικοί παράγοντες για να πάρετε άριστα είναι τα K.O., ο χρόνος ολοκλήρωσης, το υψηλό combo και τέλος, η ολοκλήρωση των objectives.

Samurai Warriors 5 Review
S grade

Φυσικά, το συγκεκριμένο σύστημα είναι και μία δικαιολογία για replayability. Είτε για να πάρετε καλύτερο βαθμό, είτε για να κάνετε κάποιο Objective, θα ξαναγυρίσετε στην ίδια πίστα. Ούτως ή άλλως, το 90% των πιστών δεν μπορούν να γίνουν με την μία 100%, διότι κάποια Bonus Objectives είναι κλειδωμένα και απαιτούν συγκεκριμένους παίκτες. Επομένως, θα επιστρέψετε μέσω του Free Mode για να ολοκληρώσετε ότι έχετε χάσει εάν θέλετε να έχετε το 100% σε κάθε πίστα. Τέλος, ο υψηλός βαθμός είναι κρίσιμα αναγκαίος στο Citadel Mode που θα μιλήσουμε παρακάτω.

Το κάστρο μου, το κάστρο σας

Εκτός του Story Mode υπάρχει και το Citadel Mode. Εκεί, θα συναντήσετε αρκετές αποστολές που θα κληθείτε να ολοκληρώσετε με σκοπό την περισυλλογή πολύτιμων πρώτων υλών. Οι πρώτες ύλες (Ξύλα, μεταλλεύματα, ύφασμα), χρησιμοποιούνται στην αναβάθμιση του κάστρου σας και στα καταστήματα εντός αυτού. Οι υποδομές του κάστρου περιλαμβάνουν Shop, Stables, Blacksmith και Dojo.

Samurai Warriors 5 Review
My Castle

Για το Dojo και το Blacksmith θα αναφερθούμε ξεχωριστά, καθώς περιλαμβάνουν αρκετά πραγματάκια. Όσον αφορά τα άλλα δύο, τα Stables χρησιμεύουν για την αγορά και την αναβάθμιση του Mount σας, ενώ το Shop περιέχει αγαθά που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη στις μάχες. Όλα τα κτίρια αναβαθμίζονται μέχρι το πέμπτο επίπεδο, όμως απαιτούνται υπερβολικά πολλά υλικά για το καθένα (#Grind).

Dojo

Το Dojo είναι η βασική μονάδα αναβάθμισης ηρώων. Μέσω του Dojo ξοδεύετε τα Skill Point σας, ανεβάζετε επίπεδο τους παίκτες και αλλάζετε κινήσεις και όπλα. Ξεκινώντας με το Skill Tree, κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του. Ανεβάζοντας level ξεκλειδώνετε και περισσότερα skills που μπορείτε να αγοράσετε με τα SP. Το 90% των skills σε κάθε Tree είναι κάποιου είδους μόνιμο buff, εκτός από τις λίγες ικανότητες που ξεκλειδώνουν Ultimate Skills.

Samurai Warriors 5 Review
Skill Tree Example

Ύστερα, με τα XP που έχετε αποθηκευμένα, μπορείτε να ανεβάσετε Level σε όποιον παίκτη επιθυμείτε είτε για να ξεκλειδώσετε περισσότερες κινήσεις είτε για να κάνει ”Catch up” με τους μεγαλύτερους. Τέλος, μπορείτε να ανεβάσετε και το Weapon Mastery ενός χαρακτήρα, ένα feature που σχετίζεται και με το Blacksmith.

Στα όπλα

Το κτίριο του κυρίου Blacksmith παρόλο που έχει όπλα προς πώληση δε μας ενδιαφέρει. Εμείς ζητάμε την καταστροφή και την δημιουργία. Dismantle λοιπόν, για να παίρνουμε υλικά και Craft για να δημιουργήσουμε ένα δυνατό όπλο. Εδώ όμως το Samurai Warriors 5 κάνει κάτι πολύ έξυπνο. Ας πούμε πως φτιάχνουμε ένα όπλο κατηγορίας S, όπου έχει επάνω του τα πιο δυνατά abillities. Για να το κάνει equip όμως κάποιος χαρακτήρας, είναι αναγκαίο να έχει Weapon Mastery S με το συγκεκριμένο όπλο που φτιάξαμε. Όλοι ξεκινάνε με Weapon Mastery F και όσο χρησιμοποιούν το όπλο τους ανεβαίνει και το επίπεδο. Μέσω του Dojo μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια points για γρήγορο Level up, όμως αν δεν αναβαθμίσετε το Dojo δε θα φτάσετε μακριά.

Samurai Warriors 5 Review

Ίσως όλα αυτά ακούγονται πολλά, όμως, δουλεύοντας τα καταλαβαίνετε ότι δεν είναι και σε περίπτωση που επιθυμείτε να παίξετε σε μεγάλη δυσκολία πρέπει να επενδύσετε χρόνο στο σύστημα δημιουργίας όπλου με τα κατάλληλα στατιστικά. Τέλος, μπορείτε να κάνετε Level up τα εκάστοτε abillities που έχετε βάλει ή υπήρχαν στο όπλο, με αντάλλαγμα τα χρήματα που βγάλατε με κόπο. Όσο αναβαθμίζετε το Blacksmith, τόσο μεγαλύτερα και τα επίπεδα.

Ένα αξιοπρεπέστατο κεφάλαιο στο Samurai Warriors Franchise

Ευχάριστη αλλαγή

Μία από τις πιο βασικές αλλαγές που δεν περίμενε κανείς, είναι το εικαστικό του Samurai Warriors 5. Το ολοκαίνουργιο Art-Style είναι πιο ”ζωγραφιστό” με σκοτεινό μελάνι στις γωνίες. Θα μπορούσαμε να πούμε πως φέρνει κάπως σε cartoon αλλά με την καλή έννοια. Φεύγοντας λοιπόν από το παλιό glossy Art style και πηγαίνοντας σε μία cell shaded προσέγγιση, μας εξέπληξε πολύ θετικά. Όσοι ασχολείστε με τα Warriors games, στα 10 πρώτα δευτερόλεπτα, ίσως σας φανεί περίεργο το εικαστικό. Κυριολεκτικά τόσο θα χρειαστεί μέχρι να πούμε αυτό το ”οκ” και να συνεχίσουμε. Ύστερα, θα δούμε και την ομορφιά του. Με την βοήθεια του καινούργιου Art Style, τα Cutscenes έγιναν πανέμορφα τόσο στα φωτεινά όσο και στα μαύρα χρώματα.

Samurai Warriors 5 Review

Εκτός των Cutscenes, εντυπωσιακό είναι και το Art Style κατά την αφήγηση της ιστορίας. Εκτός του πεδίου της μάχης, η αφήγηση της ιστορίας παρουσιάζεται από ένα σύνολο εικόνων. Πραγματικά εντυπωσιακές φωτογραφίες που (αν δεν είναι) φαίνονται σαν να είναι ζωγραφισμένες στο χέρι. Το αποτέλεσμα είναι να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο αφήγησης καθώς σε προηγούμενα παιχνίδια απλά πατάγαμε skip. (Κάνατε και εσείς ε; Κάνατε και εσείς Ε;) Δείτε παρακάτω ένα απλό παράδειγμα.

Samurai Warriors 5 Review

Τέλος, τα animations στις κινήσεις των χαρακτήρων είναι αρκετά ομαλά και το παρουσιαστικό των Ultimate Moves είναι εξίσου εντυπωσιακό. Έντονα χρώματα στις εκρήξεις, ρωγμές στο πάτωμα και λοιπά effects (φωτιά, ηλεκτρισμός κ.λπ.) βοηθάνε στο να αναδείξουν τη δύναμη που κρύβεται πίσω από κάθε κίνηση. Μη ξεχνάμε φυσικά και το υπέροχο εικαστικό ”Wallpaper” του κάθε χαρακτήρα, μετά από το φινάλε του Rage.

Παράπλευρες απώλειες

Όσοι γνωρίζετε την σειρά, θα έχετε προσέξει πως τα μοντέλα των χαρακτήρων έχουν δεχτεί σημαντικές οπτικές αλλαγές. Όλο το roster των 37 χαρακτήρων έχει υποστεί αλλαγές στο πρόσωπο και λόγω εποχής, (πιο πίσω στην ιστορία) αλλά και λόγω αλλαγής των γραφικών. Θεωρούμε αρκετά θετικό πρόσημο το γεγονός πως υπάρχουν 2 εκδοχές του Oda και του Akechi για να διαπιστώσουμε την ηλικία τους. Από τη στιγμή όμως που υπάρχουν πιο γερασμένες εκδοχές των πρωταγωνιστών, έπρεπε να δούμε έστω και σαν στολές μεγαλύτερες εκδοχές και από άλλους χαρακτήρες.

Samurai Warriors 5 Review
old Nobunaga

Εκτός από τα μοντέλα, έχει αλλάξει και η συμπεριφορά των χαρακτήρων. Για παράδειγμα η No, στα παλιά παιχνίδια ήταν αντιπαθητική και είχε πάντα μία δίψα για αίμα, όμως τώρα άλλαξε 180 μοίρες. Πλέον έγινε μία ήρεμη, έξυπνη γυναίκα που στο τέλος, κατάφερε να γίνει και σωστή σύζυγος του Oda. Δε χρειάζεται να επεκταθούμε παραπάνω, εξάλλου αυτά είναι λεπτομέρειες μόνο για όσους έχουν ασχοληθεί και με τα παλιά παιχνίδια.

Τέλος, ένα αρνητικοθετικό (και καλό και κακό δηλαδή) γεγονός είναι η περικοπή του roster. 37 διαθέσιμοι χαρακτήρες στο Samurai Warriors 5 έναντι των 55 που υπήρχαν στο Samurai Warriors 4. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν τεράστιες απώλειες και μάλιστα από χαρακτήρες ”θαμώνες” στα Samurai Warriors. Μπορεί λοιπόν να μην έχουμε Yukimura Sanada, όμως έχουμε και καινούργιους χαρακτήρες αλλά και μεγαλύτερη έμφαση σε όλο το roster.

Φλάουτο και τύμπανα

Για τον τομέα της μουσικής δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Για άλλη μία φορά βρίσκεται στον σωστό τόνο, με τα παραδοσιακά όργανα της ιαπωνικής κουλτούρας. Ο ήχος των κινήσεων ή ενεργοποίησης μίας ικανότητας παραμένει ίδιος, όπως και σε όλα τα γνωστά Warriors Games. Εκεί που πρέπει να εστιάσουμε λίγο, είναι το κομμάτι του voice over. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα του ήχου, όμως δεν υπάρχει καθόλου επιλογή για Αγγλικό voice over. Γνωρίζουμε πως πολλοί προτιμούν τα Ιαπωνικά σε τέτοια παιχνίδια, όμως όταν υπάρχει κυκλοφορία και στη Δύση, είναι αρνητικό να μην υπάρχει έστω η επιλογή της Αγγλικής γλώσσας.

Bug Warriors

Φυσικά υπάρχουν μικρά θεματάκια όσον αφορά την απόδοση, αλλά και τα γνωστά μας bugs. Τα περισσότερα θα τα συναντήσουμε στα animations των Musou Attacks. Λόγω της κάμερας, (η οποία κάνει μερικά νερά) η οποία δεν μπορεί να ακολουθήσει πάντα τις κινήσεις, δημιουργούνται κάποια ”αστεία” bugs. Π.Χ. την Musou επίθεση του Hatori Hanzo, δεν την είδαμε σχεδόν ποτέ, διότι η κάμερα επεκτείνεται για να φαίνονται όλες οι κινήσεις μέσα στο πλάνο και μερικές φορές κολλάει μέσα σε δέντρα ή κάτω από το έδαφος.

Samurai Warriors 5 Review
Μusou Bug

Τέλος, συναντήθηκαν μερικά bugs στην AI, όταν για παράδειγμα έπρεπε ένα NPC να πάει κάπου, κόλλαγε και δεν κουνιόταν. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι το reload ή να τον κουνήσετε εσείς εκατοστό εκατοστό για είκοσι λεπτά (ΝΑΙ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ). Γενικά όμως, κανένα bug δε χαλάει την εμπειρία, αλλά αξίζει να τα αναφέρουμε.

Συμπεράσματα

Το Samurai Warriors 5 είναι το καινούργιο Warriors παιχνίδι της KOEI Tecmo και φέρνει αρκετές αλλαγές στη σειρά. Ο τρόπος που διηγείται την ιστορία του Nobunaga Oda είναι εξαιρετικός και με τη βοήθεια του καινούργιου Cell Shaded Art-Style δημιουργεί μία πρωτοφανή, όμορφη εμπειρία. Το διαθέσιμο roster είναι αρκετά μικρότερο από τον προηγούμενο τίτλο, ένα ρίσκο που πήρε η KOEI με σκοπό να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο υπάρχον roster των 37 χαρακτήρων. Το Story Mode θα σας κρατήσει συντροφιά για είκοσι ώρες και μαζί με το έξτρα περιεχόμενο περνάμε τις πενήντα ώρες. Βέβαια υπάρχουν και τα αρνητικά, καθώς δεν προσφέρει κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στα Musou Games και απουσιάζει η δυνατότητα επιλογής Αγγλικών Voice Overs. Παρόλα αυτά, έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ καλό Warriors και μία δυνατή προσθήκη στο Samurai Warriors Franchise. Το προτείνουμε σίγουρα στους fans της σειράς, αλλά και σε όσους ψάχνουν ένα χαλαρό παιχνίδι με πολλούς σκοτωμούς.

Samurai Warriors 5 Review
Γυμναστική για το ξεμούδιασμα

Το Samurai Warriors 5 κυκλοφορεί για PS4, PS5, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series X/S και PC. H τιμή του ξεκινάει από τα 59,99€. Σημειώστε πως στις κονσόλες επόμενης γενιάς δεν υπάρχουν προς το παρόν αναβαθμίσεις.

Samurai Warriors 5 Review

Διαβάστε επίσης το review του Cris Tales.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ CD MEDIA ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ

Samurai Warriors 5

7.5

7.5/10

Θετικά

  • Πανέμορφο καινούργιο εικαστικό
  • Μεγάλη έμφαση στους χαρακτήρες και το ύφος τους
  • Αρκετές ώρες διασκεδαστικού gameplay
  • Πολύ ισορροπημένο story mode

Αρνητικά

  • Μερικά Bugs
  • Απουσία της Αγγλικής γλώσσας στα Voice Overs
  • Καμία πρωτότυπη ιδέα για original content

senior k

Gamer απο πολύ μικρή ηλικία και με πρώτο παιχνίδι το Halo 2. Ύστερα λάτρεψα τα AC, τα Jrpg και τα απαίσια memes που μέχρι και σήμερα φτιάχνω. Λατρεύω επίσης τα Anime και το DnD, ενώ ταυτόχρονα είμαι από τους λίγους console only players.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.