Side-Decking for Dummies

Ακούς match και σε κόβει κρύος ιδρώτας;

Όταν βλέπεις τις κάρτες που διάλεξες για side deck φοβάσαι πως έχεις διπλή προσωπικότητα;

Είναι η αγαπημένη σου κάρτα ο Man with Wdjat;

Τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα!

Το side deck ήταν, είναι και πάντα θα είναι ένα μεγάλο κομμάτι του dueling. Οι επιλογές σου μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στα games 2 και 3 και είτε να σώσουν είτε να χαντακώσουν το κατασκεύασμά σου. Εδώ όμως αρχίζουν τα δύσκολα που λέει κι ο Σάκης. Το να στήσεις ένα σωστό side deck δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται εμπειρία, γνώσεις και σκέψη. Μπορείς βέβαια να πας και να αντιγράψεις ένα side deck από το net, αλλά δεν θα σε βοηθήσει. Εσύ ξέρεις το deck σου και τις αδυναμίες σου. Ώρα λοιπόν να δούμε μια μέθοδο που εύκολα θα σου επιτρέψει να φτιάξεις ένα αξιοπρεπές side για την χωριάτικη σαλάτα που ονομάζεις deck.

Eπειδή σου έταξα εύκολα πράγματα, δεν θα σε βάλω να σκεφτείς πολύ. Δομημένα βήματα με μικρό περιθώριο λάθους, για να έχεις και συ μια ευκαιρία στο όνειρο. Ή να τα κάνεις τελείως σκατά και να ξεκινήσεις το tetris.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα παρακάτω decks και οι κάρτες που παρουσιάζονται για αυτά είναι απλά δείγματα. Δεν θέλω σχόλια του στυλ “μα τι πάει και μας λέει αυτός να βάλουμε στο side deck μας;!”. Κατάλαβε εσύ το σκεπτικό και τις κάρτες τις βρίσκεις μόνος σου.

Bήμα 1ο: Αναλύουμε τον ανταγωνισμό

Ξεκινάμε με την παραδοχή ότι το deck σου δεν είναι το αποτέλεσμα μιας μεθυσμένης βραδιάς και οτι έχει καλά και κακά match-ups. Ώρα να βρούμε ποια είναι. Δεν βγήκες από σπηλιά, ούτε ζούσες σε δάσος τρώγοντας μπανάνες. Ζεις στην εποχή της πληροφορίας, με πρόσβαση σε τεράστιο όγκο δεδομένων. Σκέψου λοιπόν: Χρειάζεσαι side deck για να πας σε κάποια locals, που πάνω-κάτω ξέρεις τα decks που θα αντιμετωπίσεις; Μιλάμε για regionals ή κάτι μεγαλύτερο με περισσότερες μεταβλητές, όπου θα χρειαστεί να κάνεις μια έρευνα στο internet; Πάρε λοιπόν χαρτί και στυλό και φτιάξε μια λίστα. Απαρίθμησε όσα decks σου προκαλούνε πρόβλημα, δεν μπορείς να ξεπεράσεις και βλέπεις στον ύπνο σου. Η λίστα σου θα μοιάζει κάπως έτσι:

1. Ζoodiacs
2. Infernoids
3. Paleozoics
4. Fire Princess FTK

και πάει λέγοντας. Ξεπέρασε τώρα το σοκ που σου προκάλεσαν οι τόσες αναμνήσεις και πάμε στο επόμενο βήμα.

Βήμα 2ο: Εξατομικευμένες λύσεις

Τώρα που έχεις μια καθαρή εικόνα με τις απειλές σου, πάμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτές. Πήγαινε πάρε τώρα ένα μεγαλύτερο χαρτί γιατί είμαι σίγουρος οτι γράφεις σε post-it και ξαναγράψε την πρώτη λίστα. Από κάτω θα φτιάξεις μια λίστα με επιλογές-απαντήσεις που θα ήθελες να έχεις στο side deck σου για κάθε ένα από τα decks που απαρίθμησες παραπάνω. Σύνολο θα δημιουργήσεις τόσες λίστες όσα και τα decks που φοβάσαι. Κάπου εδώ όμως θα αθετήσω την υπόσχεση που σου έδωσα. Θα απαιτήσω από σένα ένα level εμπειρίας… Αν δεν υπάρχει τότε καλό θα ήταν να ρίξεις τα μούτρα σου και να ζητήσεις βοήθεια. Σε αυτές τις λίστες θα σημειώσεις δίπλα στην κάθε κάρτα που θα διαλέξεις για το side deck, έναν αριθμό. Ανάλογα με το πόσο η κάρτα που διάλεξες πιστεύεις οτι θα είναι αποτελεσματική απέναντι στο deck που αναλύεις, θα επιλέξεις να την χρισιμοποιήσεις στο side deck σου μια, δύο ή τρεις φορές.

Και τώρα ήρθε η ώρα να μεταβιβάσω λίγη σοφία. Όταν επιλέγεις κάρτες για ένα side deck πρέπει πάντα να υπολογίζεις και το αν θα ξεκινήσεις πρώτος ή δεύτερος στο game 2/3. Όπως καταλαβαίνεις άλλες κάρτες θα ήταν προτιμότερες αν ξεκινούσες πρώτος και άλλες αν είχες να αντιμετωπίσεις ένα full board. Αναλόγως λοιπόν αν έχασες ή κέρδισες το πρώτο παιχνίδι, οι επιλογές σου θα διαφέρουν.

Στο παράδειγμά μας λοιπόν θα μπογιατίσουμε τις κάρτες με πράσινο αν είναι επιλογές για τον πρώτο γύρο και με κόκκινο αν είναι για τον δεύτερο. Πασά σ’έχω!

1. Ζοοdiacs
Effect Veiler (1/2)
Needle Ceiling (2/3)
Lava Golem (1)
Macro Cosmos (1)
Ojama Trio (1)
Dark Hole (2)
Ghost Ogre & Snow Rabbit (2)

2. Infernoids
Macro Cosmos (1)
Dimensional Fissure (1)
Prohibition (2)
Deck Lockdown (1)
Soul Release (1)
D.D. Crow (2)

3. Paleozoics
Jinzo (2/3)
Royal Decree (3)
Macro Cosmos (1)
Straight Flush (1)
Lava Golem (1)

4. Fire Princess FTK
Trap Hole (3)
Deck Lockdown (2)
Spell Canceller (3)
Effect Veiler (3)
Ghost Ogre & Snow Rabbit (3)

Bήμα 3ο: Cross-reference

Είτε το πιστεύεις είτε όχι έχεις ένα σχεδόν έτοιμο side deck το οποίο μπορεί όντως να σε βοηθήσει και όχι να σε κάνει να απορείς αν χρειάζεσαι ψυχίατρο. Το 3ο και τελευταιο βήμα είναι και το πιο προβλέψιμο. Φτιάχνοντας μια τελευταία λίστα που θα είναι το το actual side deck σου, συνδυάζεις και περιορίζεις τις παραπάνω γαμάτες ιδέες σου (διαβάζεις αυτό το άρθρο, φυσικά και θα είναι γαμάτες γιατί είσαι και εσύ γαμάτος) σε 15 επιλογές. Όπως καταλαβαίνεις θα ξεκινήσεις πρώτα  με τις κάρτες που εμφανίζονται πιο συχνά μιας και αυτές αποτελούν απαντήσεις σε παραπάνω από μια περιπτώσεις. Voilà! Tο δικό σου side deck! Χωρίς να αντιγράψεις κάτι, χωρίς να βασιστείς σε side decks άλλων duelists, κατάφερες να δημιουργήσεις κάτι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου. Άσε τους άλλους να αντιγράφουν τα side decks των YCSs και μετά να απορούν γιατί χάνουν. Εξελικτικά και μόνο, είναι χαμένοι απο χέρι.

Βοnus βήμα 4ο: Cheating

Για να δεις πόσο καλός είμαι, θα σε βοηθήσω κι άλλο. Πολλοί duelists, πάνω στην πίεση ενός τουρνουά τείνουν να κάνουν λάθη στη διαδικασία του side decking. Λίγο η βαβούρα, λίγο τα λεφτά της συμμετοχής που έσκασες και τα κλαις ακόμα, λίγο η σάπια τυρόπιτα που έφαγες πριν πας στο τουρνουά, σε κάνουν να ξεχνάς πράγματα και να κάνεις λάθος επιλογές. Ευτυχώς όμως υπάρχει λύση. Μετά τις ώρες που σπατάλησες για να φτιάξεις το side deck σου έτσι όπως πρέπει, θα σπαταλήσεις λίγο χρόνο ακόμα για να φτιάξεις ένα cheat sheet. Πάρε λοιπόν ένα χαρτάκι και γράψε ακριβώς τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνεις από το side deck σου ανάλογα με το τι αντιμετωπίζεις, για κάθε μια από τις 15 κάρτες που διάλεξες παραπάνω (μην ξεχνάς το αν ξεκινάς πρώτος ή δεύτερος – χρωματιστούς μαρκαδόρους έχεις, δεν έχεις;). Μειώνοντας τα πράγματα που θα πρέπει να σκέφτεσαι και να προσέχεις όταν κάνεις αλλαγές κατά τη διάρκεια ενός match μειώνουμε και τις πιθανότητες λάθους. “Τι εννοείς δάσκαλε;” σε ακούω να ρωτάς. Ε πάρ’το:

VS Zoodiacs

Α κάρτα -> Εffect Veiler
Β κάρτα -> Needle Ceiling
C κάρτα -> Lava Golem
D κάρτα -> Macro Cosmos
E κάρτα -> Ojama Trio
F κάρτα -> Dark Hole
G κάρτα -> Ghost Ogre & Snow Rabbit

VS Infernoids

A κάρτα -> Macro Cosmos
.
.
.

Δίπλωσε αυτό το χαρτάκι και βάλε το μέσα στο deck box σου μαζί με το deck. Όταν θα έρθει ή ώρα να κάνεις αλλαγές θα μπορείς να ανατρέξεις σε αυτό, να δεις ακριβώς ποια main deck κάρτα επέλεξες να κάνεις side out για ποια όταν είχες καθαρό μυαλό, και απλά να το κάνεις. Αν ο αντίπαλος σου σπεύσει να σε ειρωνευτεί ή σχολιάσει τις ενέργειες σου, μπορείς να κάνεις το ίδιο στο τέλος του duel, όταν θα έχει χάσει από το side deck σου.

Comments

comments

Reaper of the Cards

Bio incoming in 3, 2, 1... το πίστεψες ε; Ε λοιπόν δεν έχει bio! Πλάκα κάνω, έχει. Αλέξης λέγομαι, ή αλλιώς Reaper of the Cards. Πρώην Head Admin και Ruling Guru του Dueling Network. Θα μάθεις πράγματα εδώ! Ξεκίνα το διάβασμα. Duelingbook username: Reaper of the Cards