Στο χθεσινό event (4 Δεκεμβρίου 2018) η Qualcomm ανακοίνωσε το καινούργιο SOC (System On a Chip), που θα τροφοδοτεί τις ναυαρχίδες της επόμενης χρονιάς, αντικαταστώντας τον ήδη πολύ κάλο 845 καθώς και το λανσάρισμα 2 επιπλέον chips .

 

 

Συγκεκριμένα, ο οκταπύρηνος  Snapdragon 855 κατασκευασμένος σε λιθογραφία 7nm της TSMC, διαθέτει μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με τον προκάτοχό του, παρέχοντας καλύτερες επιδόσεις καθώς και σημαντικές αναβαθμίσεις για το μέλλον(περισσότερα παρακάτω). Σημαντικές αναβαθμίσεις έγιναν στο AI(Artificial Intelligence) κομμάτι του επεξεργαστή ενσωματώνοντας έναν νέο εξειδικευμένο επεξεργαστή υπολογιστικής όρασης (vision proccesor), ώστε η επεξεργασία χαρτογράφησης βάθους να διαθέτει σταθερό framerate 60 καρέ το δευτερόλεπτο(frames per second/fps),χαρακτηριστικό που θα βελτιώσει τις επιδόσεις και τη εμπειρία χρήσης των εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μιλάμε για τριπλασσιασμό των επιδόσεων. Ο 855 είναι ικανός να πραγματοποιήσει λήψη βιντεο 4K HDR στα 60 fps χρησιμοποιώντας μολις τα 3/4 της ενέργειας που απαιτούσε ο 845.Ετσι  ανοίγεται  ο δρόμος για περισσότερο 4K content μεγάλης διάρκειας καθώς η κατανάλωση μπαταρίας κάτα την λήψη 4K  απότελει ένα από τα κυριότερα προβλήματα σε οποιαδήποτε συσκευή. Στα γραφικά συναντάμε την Adreno 640 με ορισμένα tweaks που περιμένουμε να τα δούμε στην πράξη.

 

 

H Qualcomm λάνσαρε και ακόμη δύο chip που ανάλογα την διαμορφώση που θα επιλέξει ο κατασκευαστής, θα πλαισιωνουν τον 855. Το πρώτο εξ’αυτών είναι το 3D Sonic Sensor που αποτελεί έναν αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων εντός της οθόνης που αξιοποιεί την τεχνολογία υπερήχων για να αναγνωρίσει το δακτυλικό αποτύπωμα δημιουργοντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο του δακτυλικού αποτυπώματος.Οι τωρινοι αισθητηρες χρησιμοποιουν  δισδιάστατο (2D)  μεθοδο αναγνωρισης, συμπεριλαμβανόμενου και του One Plus 6T που διαθέτει αισθητήρα κάτω από την οθόνη.Οι αισθητηρες βασισμένοι στην τεχνολογία υπερήχων προσδίδουν μεγαλύτερη ακρίβεια, ασφάλεια καθώς και ευκολία καθώς ο αισθητήρας δουλεύει ακόμη και με βρώμικα και βρεγμένα δάκτυλα.

 

 

Το 2ο chip αποτελεί και τον λόγο για τον οποίο η εταιρεία θέλει να προσδώσει ένα σχετικό future proofing στα κινητά που θα εξοπίζει ο 855, ειναι το modem που θα το απαρτιζει. Η Qualcomm λοιπόν παρουσιασε, το Χ50, το πρώτο 5G Capable modem της εταιρείας με σκοπό να υποστηρίξει τα επερχόμενα 5G δίκτυα που θα εμφανιστούν το 2019.Παρολά αυτά ο 855 οντας ως SOC διαθέτει modem…….αλλά όχι το X50! Συγκεκριμενα διαθετει το X24, την αναβαθμισμένη έκδοση του X20, ένα δηλαδή ”κλασσικό” 4G/LTE modem που όμως διαθέτει ταχυτητες κατεβάσματος (download) εως και 2GBps(!) Το αν η συσκευή που διαθέτει τον 855 θα έχει και το x50 αποτέλει απόφαση του κατασκευαστή, με τις φήμες  που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό να θέλουν το Samsung Galaxy S10 να είναι το πρώτο που θα το έχει, τουλάχιστον για την αγορά της Αμερικής.