Game ReviewsReviews

SpellForce 3: Fallen God Review

Το SpellForce 3: Fallen God είναι ένα RTS με στοιχεία RPG από την Grimlore Games. Εκδόθηκε από την THQ Nordic και κυκλοφόρησε στις 3 Νοεμβρίου του 2020. Αποτελεί το δεύτερο expansion για το SpellForce 3 και είναι standalone. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως δεν χρειάζεται κάποιος να έχει στην κατοχή του το SpellForce 3 για να το παίξει. Ας δούμε όμως τι μας προσφέρει αυτό το νέο expansion.

Story

Η ιστορία και γενικά όλο το παιχνίδι επικεντρώνεται στα Trolls και στην επιβίωση τους. Μετά από διάφορες κακουχίες και μία ασθένεια που μαστίζει την φυλή, τα Trolls έχουν φτάσει σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Ο Akrog, που είναι ο κεντρικός μας ήρωας, εκλέγεται ως αρχηγός της φυλής και μαζί με άλλους 3 ήρωες ξεκινούν την αποστολή τους. Στόχος τους? Να γλιτώσουν με κάποιον τρόπο από όλα αυτά. Ο Akrog, ο Zaska, ο Grungwar και ο νεότερος της παρέας Noag είναι οι κύριοι ήρωες μας.

SpellForce 3: Fallen God Review

Η παρέα μας, λοιπόν, στην πορεία γνωρίζει έναν ξένο μάγο. Αυτός ο μάγος μας δίνει την ιδέα πως με την αναγέννηση ενός έκπτωτου θεού, όλα μπορούν να αλλάξουν. Προφανώς, οι θυσίες θα είναι πολλές και οι επιλογές που θα κάνουμε στην πορεία καθορίζουν και την πορεία της ιστορίας. Τα quest χωρίζονται σε main και side quests και πολλές φορές, θα βρεθούμε στην θέση να επιλέξουμε ένα από τα δύο μονοπάτια. Η επιλογή τους ενός έχει επιπτώσεις στην απόρριψη του άλλου. Οι επιλογές μας επηρεάζουν και τον χαρακτήρα του Noag και τον διαμορφώνουν. Ανάλογα το τι θα επιλέγουμε σε συγκεκριμένους διαλόγους, ο Noah μπορεί να εκτιμάει περισσότερο την φυλή ή να γίνεται όλο και πιο ευγενικός. Θεωρώ πολύ ωραίες αυτές τις προσθήκες, καθώς δίνουν ένα βαθύτερο νόημα στις επιλογές μας.

Gameplay

Το SpellForce 3: Fallen God είναι ένα rts παιχνίδι, που σημαίνει πως σε κάποιες αποστολές έχουμε την κλασσική συνταγή Age of Empires και Warcraft 3. Χτίζουμε την βάση μας, ώστε να δημιουργήσουμε τον στρατό μας και να εξοντώσουμε τους εχθρούς. Εδώ όμως έρχεται και το rp στοιχείο του παιχνιδιού. Το Spellforce 3 δε βασίζεται στην στρατηγική του Age of Empires αλλά σε αυτή του Warcraft 3. Κατά το 70%, θα ελέγχουμε μόνο τους 4 βασικούς μας ήρωες καθώς εξερευνούν ναούς, ζούγκλες και άλλα τοπία. Σε πολύ συγκεκριμένες αποστολές θα χρειαστεί μόνο να διαχειριστούμε περισσότερα units ή μία ολόκληρη βάση. Η κινήσεις των ηρώων γίνονται με δεξί κλικ και μπορούμε να τους ελέγχουμε όλους μαζί συλλέγοντας τους με το αριστερό κλικ. Όπως δηλαδή και στα rts για την επιλογή στρατιωτών.

SpellForce 3: Fallen God Review

Πως ξεχωρίζει όμως στο rpg στοιχείο από τα άλλα παιχνίδια παρόμοιου τύπου?

Αυτό το κάνει με 4 τρόπους: Inventory, gear, abilities, stats και customization.

 • Inventory: Εδώ μαζεύουμε όλα τα items που βρίσκουμε στην πορεία του ταξιδιού μας. Materials, gear ή consumales βρίσκονται εκεί πέρα
 • Gear: Μπορούμε να βάλουμε στους 4 ήρωες μας όπλα και πανοπλίες. Κάθε ένα έχει διαφορετικά stats και effects ανάλογα με το τι χρειαζόμαστε
 • Abilities: Κάθε ήρωας έχει τα δικά του abilities τα οποία μπορούμε να αποκτήσουμε. Κάθε ένα level που παίρνουμε από quest ή kills μας δίνει ένα ability point για να χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχουν active και passive skills
 • Stats: Εδώ έχουμε τα στατιστικά που μπορούμε να ανεβάσουμε στους ήρωες μας. Μπορούμε να ανεβάσουμε την δύναμη τους, την ζωή τους, και το focus
 • Customization: Στην αρχή του campaign μπορούμε να φτιάξουμε τους χαρακτήρες μας και να τους αλλάξουμε μερικά πράγματα όπως για παράδειγμα την κλάση τους
SpellForce 3: Fallen God Review

Τα abilities μπαίνουν σε μία μπάρα στην επάνω μεριά της οθόνης και χρησιμοποιούν τα πλήκτρα f1-f12. Μπορούμε να έχουμε και μία εναλλακτική μπάρα που μπορούμε να αλλάζουμε για να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα skills. Τα skills χρειάζονται focus για να μπορέσουμε να τα κάνουμε cast. Το focus είναι κάτι σαν energy, το οποίο γεμίζει όσο περνάει η ώρα. Αυτά τα στοιχεία είναι που δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο rp ενός τέτοιου παιχνιδιού.

Exploration

Σε όλες τις αποστολές του SpellForce 3: Fallen God θα υπάρχουν πράγματα να συλλέξουμε. Σεντούκια, τρόφιμα και άλλα πολλά πράγματα μας περιμένουν να τα κάνουμε δικά μας. Μερικές φορές θα βρούμε στον δρόμο μας διάφορα παζλ, τα οποία ανοίγουν μονοπάτια και πόρτες. Κάποια στηρίζονται στο quest που έχουμε να κάνουμε και κάποια άλλα κρύβουν πίσω τους loot. Με αυτό ερχόμαστε στο συμπέρασμα πως κάθε φορά θα ήταν καλό να ελέγχουμε όλο το map για να βρούμε κρυμμένο loot.

SpellForce 3: Fallen God Review

Στο exploration βασίζονται και μερικά side quests, τα οποία μπορεί να σε βάλουν στον κόπο να σκοτώσεις άγρια θηρία διασκορπισμένα στον χάρτη. Δεν θα είναι όμως πάντα σε εμφανή σημεία και μερικά side quests χρειάζονται, ίσως, λίγο παραπάνω ψάξιμο από το επιθυμητό. Υπήρξε μία συγκεκριμένη αποστολή, όπου έπρεπε να βρω ένα time window, το οποίο δεν μου το έδειχνε πουθενά. Τα time windows είναι ένα βασικό στοιχείο για την πορεία του Akrog στην ιστορία, οπότε το να είναι κρυμμένο ένα τέτοιο σημαντικό στοιχείο ήταν λίγο περίεργο.

Όλα τα quest και τα side quest υπάρχουν στο world map, το οποίο θα επισκεπτόμαστε συχνά για τις αποστολές μας. Σε ένα από αυτά τα σημεία του χάρτη θα είναι και η φυλή μας, όπου εκεί θα μπορούμε να ανοίξουμε διάφορα μονοπάτια με resources. Πέρα από αυτό, θα βρούμε διάφορα npc στα οποία θα μπορούμε είτε να αγοράσουμε και να πουλήσουμε πράγματα, είτε να κάνουμε craft gear. Γενικά, όλα στην αρχή μοιάζουν σαν ένας τεράστιος λαβύρινθος, καθώς έχει πολλές πληροφορίες αλλά συνηθίζονται γρήγορα.

SpellForce 3: Fallen God Review

Σε κάθε αποστολή υπάρχουν godstones, όπου είναι σαν teleporters και σου γλιτώνουν περπάτημα από το ένα σημείο στο άλλο. Εάν από τους ήρωες σου κάποιος πεθάνει, τότε κάνει respawn στο κοντινότερο godstone. Τα respawns είναι 4 και εάν πεθάνουν όλοι οι ήρωες μας μετά από αυτά τότε το παιχνίδι τελειώνει. Οι δυσκολίες είναι easy, normal και hard, οπότε εάν δυσκολευτούμε κάπου τότε αλλάζουμε άφοβα.

Multiplayer

Το παιχνίδι προσφέρει co-op 2 παικτών, όπου ο κάθε παίκτης μπορεί να ελέγχει από έναν ήρωα και να παίζουν μαζί το campaign ή ένα σενάριο του παιχνιδιού που παίζετε ως άνθρωποι. Στο σενάριο αυτό ελέγχετε μία ολόκληρη βάση και μπορείτε να ελέγχετε και οι δύο παίκτες τα στρατεύματα. Πέρα από το co-op και μέσω μίας δωρεάν έκδοσης με όνομα SpellForce 3: Versus Edition, μπορείτε να αντιμετωπίσετε άλλους παίκτες σε unranked ή ranked matches. Είναι ξεχωριστό από το expansion και λειτουργεί με τον κλασσικό τρόπο. Φτιάχνεις την βάση σου και προσπαθείς να νικήσεις τον αντίπαλο σου.

SpellForce 3: Fallen God Review

Υπάρχουν διάφορα σημεία στον χάρτη που μπορείς να κατακτήσεις για να κάνεις expand την βάση σου. Μπορείς να παίξεις με τέσσερα διαφορετικά races ή να επιλέξεις να σε βάλει στην τύχη με ένα από αυτά τα 4. Στα match παίζει ρόλο το πόσο γρήγορα φορτώνει ο καθένας ώστε να μην σε πετάξει αλλά και η σύνδεση σας. Σε μερικά match είχα μερικά θέματα με το lag και πολλές κινήσεις αργούσαν να γίνουν. Τέλος, υπάρχει και η δυνατότητα να σχεδιάσουμε το δικό μας map ή να παίξουμε κάποιο που έχει φτιάξει ένας παίκτης.

Γραφικά

Τα γραφικά του SpellForce 3: Fallen God είναι πολύ όμορφα και με πολύ ωραία περιβάλλοντα και λεπτομέρειες. Από άποψη απόδοσης δεν μπορώ να πω ότι έτρεχε πάρα πολύ καλά όλη την ώρα, αλλά δεν είχε κάτι το gamebreaking. Σίγουρα έχει λεπτομέρειες τις οποίες θα ήθελα να δω και σε άλλα παρόμοια παιχνίδια ώστε να δώσουν μεγαλύτερο βάθος στο περιβάλλον.

SpellForce 3: Fallen God Review

Ήχος

Ο ήχος του είναι καλός με μουσικές που αρμόζουν στο είδος του. Οι voice actors έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά ώστε να δώσουν ζωή στους χαρακτήρες και ιδιαίτερα στα Trolls. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως τα troll μιλάνε σε τρίτο πρόσωπο για αυτούς και όχι σε πρώτο.

Παράπονα

Ένα παράπονο που έχω από το παιχνίδι είναι πως εάν δεν συνδεθείς με τον THQ λογαριασμό σου δεν μπορείς να παίξεις τα online mode του και κυρίως δεν έχεις πρόσβαση στα achievements. Δεν ξέρω γιατί έγινε αυτή η επιλογή αλλά είναι πολύ περίεργη και όχι ιδιαίτερα επιθυμητή. Μέσα στις περίπου 20 ώρες που διαρκεί το campaign φαίνεται πως υπάρχουν αρκετά σκαμπανεβάσματα στην δυσκολία καθώς μερικά σημεία είναι εύκολα μετά δυσκολεύουν και μετά γυρνάνε στο εύκολο. Πέρα από αυτά δεν βρήκα ιδιαίτερα προβλήματα στον τίτλο.

Συμπέρασμα

Το SpellForce 3: Fallen God αποτελεί μία ιδιαίτερη προσθήκη στην κατηγορία rpg και rts, καθώς μας φέρνει τα παρεξηγημένα Trolls και με έναν δικό του τρόπο αλλάζει την εικόνα τους. Μέσα από τις περιπέτειες τους βλέπουμε μία καλύτερη πλευρά τους και ίσως όχι μία τόσο αδιάφορη πλέον. Η δωρεάν διάθεση του multiplayer κάθε άλλο παρά ευπρόσδεκτη είναι, αν και δεν είμαι προσωπικά φαν του online στοιχείου του. Πιστεύω πως για τους φανς της μίξης αυτών των δύο genre είναι σίγουρα μία πολύ καλή πρόταση. Μπορείτε να το βρείτε για PC στην τιμή των 24,99€.

SpellForce 3: Fallen God Review

Διάβασε επίσης το review για το Genshin Impact.

SpellForce 3: Fallen God

8

8.0/10

Θετικά

 • Ωραία κια με πολλές ιστορία
 • Ενδιαφέρον μίξη rpg και rts στοιχείων
 • Όμορφα περιβάλλοντα που δίνουν βάθος και ζωή στο παιχνίδι
 • Δωρεάν multiplayer

Αρνητικά

 • Τα achievement κρύβονται πίσω από λογαριασμό
 • Η απόδοση σε μερικά σημεία θα μπορούσε να είναι καλύτερη

FrostBubbleZ

Ονομάζομαι Σωτήρης και αν με ψάχνεις λογικά θα είμαι στο PC ψάχνοντας να αγοράσω ένα παιχνίδι. Θα το παίξω για λίγο και θα το αφήσω στο ράφι μαζί με τα υπόλοιπα εκατοντάδες παιχνίδια που έχω. Μου αρέσει να ανακαλύπτω νέους κόσμους και να σπαταλάω τα λεφτά μου σε παιχνίδια που μεγαλώνουν την κόρη του ματιού μου. Ως κάτοχος PS4, PC και Switch προσπαθώ να θρέψω και τις 3 κονσόλες για να μην είναι με το παράπονο. Εκτός από τα παιχνίδια λατρεύω τα anime με μερικά αγαπημένα να είναι το Attack on Titan, Re:Zero και Grand blue. Από παιχνίδια σίγουρα στην λίστα αγαπημένων είναι το Persona 5, Sly Cooper, Dark Souls και το Link's Awakening στην gameboy color εποχή. Μέσω του Gamesenpai μπορώ να ζω αυτούς τους νέους κόσμους παρέα με καλούς φίλους. Σας αφήνω, παώ να δω αν έχει καμία καλή έκπτωση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.