Game ReviewsReviews

Spiritfarer Review

Αφιερωμένο σε όσοι έφυγαν χωρίς αντίο…

24 Δεκεμβρίου. Παραμονές Χριστουγέννων 2020. Μίας χρονιάς που κατάφερε να σημαδέψει τον πλανήτη μας με εκατομμύρια νεκρούς. Εκατομμύρια νεκρούς ανθρώπους που δεν είπαν καν αντίο. Έφυγαν μόνοι, σε ένα κρύο κρεβάτι εντατικής, χωρίς κανένας να επιτρέπεται να τους κρατάει το χέρι. Ύστερα, αφού είχαν κλείσει τα μάτια τους και είχαν σκεπαστεί από μία ξύλινη κάσα, 5-10 συγγενείς απλά τους πέταξαν λίγο χώμα, ένα λουλούδι ή απλά είπαν ένα “θα σε θυμάμαι”.

Τέσσερις μήνες πριν είχα την ευκαιρία να παίξω το Spiritfarer. Ξέρετε τα Reviews είναι για κάποιους μία τυπική υπόθεση. Για κάποιους άλλους όμως, και θέλω να συγκαταλέγομαι σε αυτούς τους άλλους, είναι ένας τρόπος να παρουσιάσεις ένα παιχνίδι από τη δική σου οπτική γωνία. Να ξεφύγεις λίγο από το σενάριο, τα γραφικά, τον ήχο κ.λ.π. και να μιλήσεις για συναισθήματα, για ανάγκες, για καθημερινά προβλήματα και ίσως να καταφέρεις να εκφραστείς μέσα από ένα φαινομενικά απλό κείμενο κριτικής.

Spiritfarer Review

Μέσα από αυτές τις σκέψεις, επιθυμίες και συνθήκες αποφάσισα να γράψω το Review για αυτό το μοναδικό ταξίδι αναμνήσεων με βάση τη δική μου οπτική. Ήθελα λοιπόν, να φτάσει η κατάλληλη στιγμή. Τι και αν πέρασαν 4 μήνες από την κυκλοφορία του, τι και αν προτάθηκε και ίσως αδίκως δεν πήρε το Games for Impact στα Game Awards… εγώ έπρεπε να σας δείξω σήμερα αυτό το κείμενο. Ανήμερα της 6ης επετείου της φυγής του πατέρα μου.

Στην απέναντι όχθη

Spiritfarer ονομάζεται αυτός που μεταφέρει τις ψυχές στο τελευταίο τους ταξίδι. Ο Δάντης περιγράφει τον βαρκάρη στην σημερινή ιδέα που έχουμε για την κόλαση ως ένα ζοφερό πλάσμα, που θέλει απλά να σε μεταφέρει στην απέναντι όχθη. Δεν σε ρωτάει ποιος είσαι, τι έκανες στη ζωή σου, τι εκκρεμότητες μπορεί να άφησες πίσω… Απλώνει απλά το χέρι, ζητάει το τίμημα και σε παγιδεύει βαθιά μέσα στα τάρταρα της κολάσεως…

Spiritfarer Review

Στο Spiritfarer όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ο Χάρος σας παραχωρεί τη θέση του γιατί έχει κουραστεί και είναι η ώρα του να φύγει. Εσείς παίζεται ως μία νεαρά κοπέλα με όνομα Stella. Η Stella έχει μαζί της και τον αγαπημένο της φίλο Daffodil. Μία γλυκιά, τριχωτή γάτα που την ακολουθεί παντού. Μαζί λοιπόν με τη Stella και τον Daffodil θα ξεκλειδώσετε δυνάμεις, θα βοηθήσετε πνεύματα να περάσουν στην απέναντι όχθη και θα μάθετε περισσότερα για εσάς και πως βρεθήκατε, να έχετε το ρόλο του Χάροντα. Η προσέγγισή σας όμως, είναι τελείως διαφορετική από την συνηθισμένη διαδικασία και εκεί είναι που πρέπει να σταθούμε σήμερα.

Ένα ταξίδι. Μία αγκαλιά. Ένα αντίο…

Επιστρέφουμε λίγο στην εισαγωγή. Δυστυχώς, η μοίρα τα έφερε έτσι που ο πατέρας μου δεν είναι πια εν ζωή. Δεκάδες από εσάς που θα διαβάζετε τώρα μπορεί να έχετε νιώσει το ίδιο. Η δική μου εμπειρία όμως, όπως και του κάθε ένα από εσάς έχει κάτι το διαφορετικό. Μετά από κάποια χρόνια προβλήματα και αρκετή ταλαιπωρία και του ίδιου αλλά και της μητέρας μου, ο πατέρας μου διασωληνώθηκε. Μία διαδικασία ύστατης ελπίδας για έναν άνθρωπο που φεύγει. Μερικά 24ωρα νωρίτερα είχε πέσει σε κώμα και πολλά από τα όργανά του εθεωρούντο ήδη νεκρά… Η τελευταία μας επικοινωνία λίγες ώρες νωρίτερα, όταν με βαριά ανάσα μου ζητούσε συγγνώμη που με τρόμαξε και έπρεπε να έρθω εσπευσμένα από τη δουλειά. Τότε κανένας δεν ήξερε ότι 5 ημέρες μετά θα του λέγαμε το τελευταίο αντίο, έχοντας απλά υπογράψει ένα χαρτί πιστοποίησης χωρίς καν να μπορέσω να τον αγκαλιάσω…

Spiritfarer Review

Οι λογαριασμοί που άφησε πίσω του πολλοί. Όχι “λογαριασμοί” με την αριθμητική έννοια. Απλά όταν ένας άνθρωπος 61 ετών φεύγει ξαφνικά από τη ζωή, κάτι αλλάζει σχετικά άμεσα. Από τότε και όσες φορές “συναντηθήκαμε”, πάντα προσπάθησα να φέρω την τελευταία μου ανάμνηση μαζί του για να την αλλάξω. Αντί για να μου λέει αυτός συγγνώμη που με ανησύχησε, να μπορέσω να κάτσω μαζί του μέχρι την τελευταία στιγμή. Να του πω ευχαριστώ στην αγκαλιά μου. Να τον αποχαιρετίσω όπως του άξιζε. Δυστυχώς όμως, όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος. Και αυτό ακριβώς είναι που πραγματεύεται το Spiritfarer. Σαν time stop μεταξύ της στιγμής που κλείνει τα μάτια του ο αγαπημένος σου άνθρωπος μέχρι την άλλη όχθη του ποταμού. Ένα αληθινό ταξίδι τελευταίας ευκαιρίας για κάθε ταξιδιώτη που θα πάρετε μαζί σας. Να χαιρετίσουν αυτούς που δεν πρόλαβαν. Να φάνε τα αγαπημένα τους φαγητά. Να κλείσουν γενικά ότι λογαριασμό άφησαν πίσω τους.

Παράξενες μα αληθινές ιστορίες

Ξέρω ότι ίσως σας κούρασα με το δράμα μου και τις προσωπικές μου ιστορίες. Όμως, αν έχεις βιώσει μία τέτοια στιγμή στη ζωή σου σημαδεύεσαι. Σημαδεύεσαι πραγματικά τόσο, που αλλάζεις γραμμή, τρόπο σκέψης και προτεραιότητες. Κάθε ιστορία ενός ανθρώπου όπως εγώ, είναι απλά η δική του εμπειρία. Το Spiritfarer παίρνει αυτές τις ιστορίες από διάφορους θανάτους, τις μετατρέπει σε πραγματικότητα και σας βάζει να τις ζήσετε. Οι συμβολισμοί δεκάδες. Τα νοήματα αμέτρητα. Οι στιγμές καθηλωτικές. Από μία απλή αγκαλιά, μέχρι το τελευταίο γεύμα ή τα αργά βήματα μίας ηλικιωμένης. Και όλα αυτά, για να οδηγήσετε τελικά τους επιβάτες της βάρκας σας, στο τελευταίο τους ταξίδι. Ένα ταξίδι, που οι Αρχαίοι μας φιλόσοφοι το θεωρούσαν σκοπό ύπαρξης. Ένα ταξίδι που ο μεγάλος καθηγητής Δημήτριος Λιαντίνης, έκανε τρόπο ζωής. Ένα ταξίδι, για την απόλυτη σιωπή. Το θάνατο.

Spiritfarer

Στο ρόλο του οικοδεσπότη

Ο ρόλος σας ως βαρκάρης έχει ένα μοναδικό σκοπό. Οι επιβάτες σας να φτάσουν έτοιμοι, στις πύλες του άλλου κόσμου. Έτοιμοι για το αιώνιο ταξίδι, που δεν έχει επιστροφή. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φροντίσετε για αυτό. Το Spiritfarer λοιπόν, πέρα από την πολύ σημαντική θεματολογία που πραγματεύεται, είναι ένα Management sim σχετικό με το Θάνατο. Ως Stella θα κληθείτε να μιλήσετε, να ικανοποιήσετε και να κάνετε χαρούμενους τους επιβάτες σας. Αν είχε άλλη θεματολογία, λεξιλόγιο και ιστορίες, άνετα θα μπορούσες να το περιγράψεις ως οικοδεσπότης σε κρουαζιερόπλοιο.

Έτσι θα χρειαστεί να χτίσετε, να ψαρέψετε, να μαγειρέψετε, να κλαδέψετε και να σκάψετε και όλα αυτά ενώ πλέετε σε μία απέραντη θάλασσα γεμάτη ψυχές και νησάκια. Έτσι θα ικανοποιήσετε κάθε επιθυμία των επιβατών σας, οι οποίοι θα σας δίνουν αποστολές και όσο τις καταφέρνετε θα ξεκλειδώνετε νέες και νέες μέχρι να έρθει το τέλος κάθε χαρακτήρα.

Εκτός όμως από τις βασικές ανάγκες τους, θα χρειαστεί να φροντίσετε και το πλοίο σας. Μαζεύοντας χρήματα και αντικείμενα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, θα παίρνετε διάφορες αναβαθμίσεις για το καράβι σας. Με αυτές θα μπορείτε να χτίσετε νέα δωμάτια που θα σας βοηθούν στα Resources ή θα ικανοποιούν ανάγκες των επιβατών σας, να μεγαλώσετε το διαθέσιμο χώρο στο πλοίο, ώστε να έχετε καλύτερο management με τα δωμάτιά σας και τέλος, να αποκτήσετε πρόσβαση σε μέρη που μία απλή βαρκούλα δεν θα μπορούσε ποτέ να πάει.

Ένα ταξίδι αναμνήσεων, φτιαγμένο από αληθινές ιστορίες αγάπης

Μία άρτια συνδεδεμένη Bucket List

Η διαδικασία του ταξιδιού στο Spiritfarer έχει το περισσότερο ζουμί. Ανοίγετε τη μηχανή σας, διαλέγετε σημείο μέσα από έναν αρκετά μεγάλο χάρτη και πηγαίνετε. Μέσα σε αυτό το χάρτη αριθμούνται πάνω από 35 νησιά, το καθένα με τον δικό του σημαντικό ρόλο και στο σενάριο αλλά και στα αντικείμενα που σας δίνει. Μέσα σε κάθε νησί, εκτός από σημαντικές ιστορίες, μπορείτε να ξεκλειδώσετε και νέες ικανότητες. Αυτές είναι απαραίτητες για την ομαλή έκβαση στην ιστορία, καθώς σας δίνουν πρόσβαση σε νέα μέρη που ξεκλειδώνουν με τη σειρά τους νέα υλικά, χαρακτήρες και ιστορίες.

Spiritfarer Review

Ένα από τα πολύ εντυπωσιακά στοιχεία του Spiritfarer είναι το ότι τα πάντα είναι άρτια συνδεδεμένα μεταξύ τους ενώ βασίζονται πολύ στη Φυσική. Από το μαγείρεμα, που θέλει τα σωστά υλικά, μέχρι της ορθή χρήση του ανέμου, που αν δεν γίνει έχοντας τις κατάλληλες ικανότητες σε οδηγεί κάπου αλλού. Και όλα αυτά για ένα Completionist-walkthrough με πάνω από 80 ώρες… Αν θα μπορούσε να υπάρχει ένα μικρό παράπονο σε αυτό, ήταν στο Pacing του παιχνιδιού και στη διαφορά από τον 3ο έως τον 4ο θάνατο, που προσωπικά μου πήρε 16 ώρες, όταν μέσα στις 3 πρώτες, θα έχετε δει 3 θανάτους…

Βαθαίνει η αγκαλιά σαν αγαπιέσαι…

Το πιο σημαντικό από όλα όμως, είναι η σωστή διαχείριση της διάθεσης των επιβατών σας. Μέσα από τις προμήθειες σας, θα χρειαστεί να τους φτιάξετε τα σωστά φαγητά, και να τους δώσετε τα κατάλληλα δώρα. Αυτοί θα σας ανταμείψουν με άλλα δώρα και διάφορα Mini events, που είναι πολύ σημαντικά για την πρόοδο της κεντρικής ιστορίας. Μέσα σε όλα αυτά όμως, θα χρειαστεί να πάρετε και αγκαλιές. Γιατί ένας άνθρωπος που βαδίζει τα τελευταία του βήματα, πιστέψτε με, τις έχει μεγάλη ανάγκη… Για αυτές τις αγκαλιές εξάλλου έχουν μιλήσει πολλοί.

Spiritfarer Review

Ένας από αυτούς, ο ποιητής Ανδρέας Αγγελάκης είχε πει: “κοιμήσου τώρα δεν θα με ξαναχάσεις, δεν θα σε ξαναχάσω”… Βαθαίνει η αγκαλιά σαν αγαπιέσαι…“. Και αυτός, έφυγε μικρός. Το 1991 σε ηλικία μόλις 51 χρόνων, στο νοσοκομείο Πειραιά, από AIDS. Νέος. Πριν προλάβει να ολοκληρώσει το έργο του και να κλείσει τους λογαριασμούς του…

Μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις που μπορούν να περιγράψουν τη σύγχρονη πραγματικότητα. Σίγουρα ένα γραπτό πάντα μπορεί να “μιλήσει” πιο επαγγελματικά. Όμως, όταν ένα κάδρο καταφέρνει να περάσει όλες τις πληροφορίες που θέλει, τα λόγια είναι απλά περιττά. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το Spiritfarer.

Spiritfarer

Από την πρώτη στιγμή θα αγγίξετε τον κόσμο του. Ζωντανός, γεμάτος χρώματα και καλοσύνη. Ό,τι θα ευχόσαστε να είχε ο άνθρωπός σας στο τελευταίο το ταξίδι. Ζεστασιά, ησυχία και γαλήνη. Συναισθήματα που βγαίνουν από το πρώτο πεντάλεπτο στο Spiritfarer και θα σας συνοδεύσουν μέχρι όσο αποφασίσετε να παίξετε. Αξίζει όμως να αναφερθεί και η ομαλότητα των animations, ή hand drawn αισθητική και η αλληγορική σχεδίαση των χαρακτήρων, με δεκάδες συμβολισμούς, μέσα από την όψη των ζώων. Αν κάτι τσιμπάει λίγο στο μάτι είναι τα επαναλαμβανόμενα animation των επιβατών σας, ειδικά κατά τη διαδικασία του φαγητού.

Η απόλυτη ησυχία

Πως θα φανταζόσασταν το θάνατο; Προσωπικά θα ήθελα να είναι ένα ήσυχο ταξίδι αναμνήσεων. Μόνος μου, βυθισμένος στις σκέψεις μου, να καταλαβαίνω τα λάθη μου στη ζωή, αλλά πάνω από όλα να έχω το χώρο να σκεφτώ. Και αυτό, νομίζω, θα το κατάφερνα μόνο στην απόλυτη ησυχία. Έτσι φαίνεται ότι σκέφτηκαν και στην Thunder Lotus Games, δίνοντας προτεραιότητα στο να σου πουν κάτι μέσα από τις δικές σου σκέψεις. Στο Spiritfarer λοιπόν, θα επικρατεί μία ωραία ησυχία, με μία μόνιμη μελωδία να παίζει με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί τον απαραίτητο λευκό θόρυβο. Οι ψιχάλες έντασης έρχονται με ότι σημαντικό συμβαίνει.

Spiritfarer

Όλα είναι τόσο αρμονικά συνδεδεμένα που καταφέρνουν να ικανοποιήσουν την αίσθηση σας, κάνοντας όμως την εμπειρία αρκετά ευχάριστη και ζωντανή. Μία extra πινελιά έρχεται και στο “voice acting”. Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται μία περίεργη γλωσσική διάλεκτος μεταξύ μουρμουρητών και ήχων ζώων, αλλά οι λέξεις Stella και Daffodil είναι ξεκάθαρες.

Δάνειο ζωής

Θα έπρεπε να υπήρχαν πολλοί τρόποι να κλείσουμε αυτό το κείμενο, αλλά η συναισθηματική φόρτιση της συγγραφής του δεν αφήνει περιθώρια επιλογής. Μέσα από το Spiritfarer κατάφερα να ζήσω στιγμές. Προσωπικές αναμνήσεις, καλές και κακές. Σαν κύριο μέλημά του, το game δείχνει να θέλει να απευθυνθεί σε άτομα που είναι ικανά να δουν το κάτι παραπάνω. Όπως αναφέρει και μέσα το ίδιο το Spiritfarer, η τέχνη είναι κάτι που μένει. Δεν έχει σχέση αν θα είναι ποτέ χρήσιμη, αλλά θα μείνει αγέραστη και ακούραστη στο χρόνο. Σε αντίθεση με την επιστήμη/τεχνολογία που κάποια στιγμή θα μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Οπότε παιχνίδια όπως το Spiritfarer θα μπορέσουν να μείνουν για πάντα ζωντανά. Γιατί τεχνολογικά δεν είναι αριστούργημα, όμως αυτό που πρεσβεύει και θέλει να αφήσει παρακαταθήκη, καμία τεχνολογία δε θα καταφέρει να το ξεπεράσει ποτέ.

Το ξέρουμε όμως, ότι σε πολλά σημεία του, αν πετάξεις έξω το συναισθηματικό και θεματικό του μανδύα, καταντά μονότονο. Θα μπορούσε κάποιος να το κατηγορήσει και για ρουτίνα. Θα κάνω όμως μία ερώτηση για να κλείσω. Η νοσοκόμα που ξυπνάει το πρωί, φοράει την στολή της, πηγαίνει στους ίδιους αρρώστους, τους ταΐζει το ίδιο φαγητό, ανταλλάζει τις ίδιες κουβέντες, φεύγει κάθε μέρα από τον ίδιο δρόμο και γυρνάει στο σπίτι της για να κοιμηθεί κάποια στιγμή, πιστεύετε ότι δεν χαμογελάει κάθε μέρα για όσα κατάφερε; Γιατί το να καταφέρνεις να δώσεις ένα μικρό δάνειο ζωής σε έναν συνάνθρωπό σου είναι μοναδικό και αυτό δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να στο πάρει εύκολα…

Διαβάστε ακόμα το Review του Kingdom Hearts: Melody of Memory πατώντας εδώ και βρείτε το Spiritfarer σε PC, Xbox One, PS4 και Nintendo Switch, ενώ συμπεριλαμβάνεται και στο Game Pass.

Spiritfarer Review

*Αφιερωμένο στον πατέρα μου και όσα δεν προλάβαμε να ζήσουμε μαζί τα 6 χρόνια απουσίας του.

Spiritfarer

9.3

9.3/10

Θετικά

  • Έντονο συναισθηματικό υπόβαθρο
  • Πολύ προσεγμένοι διάλογοι και σενάρια
  • Αλληγορική προέκταση των χαρακτήρων
  • Αλληλουχία μεταξύ ό,τι πρέπει να κάνετε
  • Καταπληκτικό Art και Sound Direction

Αρνητικά

  • Ίσως πολύ βαρύ και μονότονο για κάποιους
  • Μέτριο προς κακό Pacing στο κεντρικό σενάριο
  • Ίδια animation στο φαγητό

Χρήστος Καπάνταης

Commander Guts/ KaPandice / Bearded Guts Είμαι ο Χρήστος για όσους δεν με ξέρουν. Αγαπώ τα Games, την αρθρογραφία και έχω OCD. Είμαι μεγάλος θαυμαστής του καλού game design και λάτρης των αψεγάδιαστων voice overs. Επίσης, έχω ακόμα αφίσα Metal Gear Solid 1 στο δωμάτιο μου. Τέλος, έχω κόλλημα με τα νομικά όσων αφορά τα games. Παίζω από 4 χρονών και είμαι 32. Έχω δουλέψει σε διάφορα Ελληνικά gaming μεσα, και μέσω του Gamesenpai.gr βρήκα το ρόλο που μου ταιριάζει. Να αγαπάω αυτό που κάνω.Θα με βρείτε παντού και πάντα, ειδικά όμως στο facebook. Αγαπημένο μου αντικείμενο: Οι κάλτσες Pikachu/Αγαπημένη Κονσόλα: PSX/Αγαπημένο Game: Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots/Αγαπημένο Anime: Slam Dunk

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.