Board GamingReviews

The One Ring (Board Game) Review

Ένα Δαχτυλίδι

Το One Ring είναι ένα επιτραπέζιο Pen & Paper παιχνίδι που μας ταξιδεύει στη Μέση Γή, στον κόσμο
των βιβλίων “Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών” και “Το Χόμπιτ” του J.R.R. Tolkien, και μάλιστα μας
τοποθετεί χρονικά ανάμεσα στα δύο βιβλία . Πρωτοκυκλοφόρησε το 2011, υπό τον τίτλο The One Ring: Adventures over the Edge of the Wild, από την ιρλανδική Cubicle 7 και σχεδιάστηκε από τους Francesco Nepitello και Marco Maggi.

Η δεύτερη έκδοση του παιχνιδιού, με την οποία θα ασχοληθούμε σε αυτό το review, κυκλοφορεί από την σουηδική εταιρία Free League και ο Francesco Nepitello παραμένει ο σχεδιαστής του. Το One Ring έγινε το πιο επιτυχημένο επιτραπέζιο RPG όλων των εποχών στο Kickstarter όταν ολοκληρώθηκε στις 4 Μαρτίου του 2021, μαζεύοντας πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια.

Μία Παρέα

Με την κλασική Pen & Paper συνταγή, αυτό που απαιτείται για να παίξετε το One Ring είναι μια ομάδα παιχτών, τα μέλη της οποίας θα αναλάβουν τους ρόλους των χαρακτήρων και του Game Master που εδώ ο δημιουργός αποκαλεί Loremaster. O τίτλος αυτός δεν είναι καθόλου τυχαίος, ούτε χρησιμοποιείται για να διαφοροποιήθει από άλλα παιχνίδια του είδους. Είναι πέρα για πέρα ταιριαστός, καθώς όπως θα δούμε και παρακάτω, το One Ring δε βασίζεται τόσο στα εντυπωσιακά και ξεχωριστά mechanics του για να κρατήσει το ενδιαφέρον του παίχτη αμείωτο, αλλά στην εξειδίκευση του στον μαγικό και τεράστιο κόσμο του Tolkien.

Οι παίχτες λοιπόν, και ο Loremaster ειδικότερα, καλούνται να έχουν πάθος ή τουλάχιστον ενδιαφέρον για την ιστορία και τα πλάσματα της Μέσης Γής, άλλα εάν δεν κατέχουν τις απαραίτητες γνώσεις δεν χρειάζεται να ανησυχούν, καθώς τα rulebooks του One Ring έρχονται με εις βάθος λεπτομέρειες για να καλύψουν κάθε απορία και να διδάξουν στους παίχτες ότι χρειάζεται να ξέρουν για να ακολουθήσουν τη ροή των γεγονότων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Εάν λοιπόν έχετε μια ομάδα που αναζητά την ευκαιρία να ζήσει μια φανταστική περιπέτεια και τα μέλη της πάντα σκεφτόντουσαν πόσο ωραίο θα ήταν ένα RPG set up στον κόσμο που βολτάρουν ο Gandlaf, o Frodo, ο Aragorn και η υπόλοιπη συντροφιά, το ένα από τα δύο συστατικά στη λίστα με τα προαπαιτούμενα είναι στην κατοχή σας. Το άλλο είναι να αγοράσετε το παιχνίδι, αλλά πριν το κάνετε αυτό ρίξτε μια ματιά παρακάτω, ώστε να έχετε μια καλύτερη ιδέα για το τι έχει να σας προσφέρει το One Ring.

Ένας Κόσμος

Το lore του One Ring πρέπει να έχει τη δική του παράγραφο σε αυτό το review και αυτό γιατί είναι το
πλέον σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού. Ξέρω πως αυτή η επαναλαμβανόμενη αναφορά ίσως είναι
κουραστική για τον αναγνώστη, αλλά πραγματικά προσπαθώ να σας δώσω να καταλάβετε πόσο πολύ
βασίζεται το παιχνίδι σε αυτό το τομέα.

Δεν είναι μόνο το πόσο καλά γνωρίζει το έργο του Tolkien ο δημιουργός, αλλά και πόσο
εμπεριστατωμένα το έχει συμπεριλάβει μέσα στο παιχνίδι. Από τον χάρτη του κόσμου, που αποτελεί
βασικό εργαλείο για τους παίχτες καθώς ταξιδεύουν από περιοχή σε περιοχή, μέχρι τον τρόπο γραφής
των κειμένων όταν ο Loremaster λέει την ιστορία και οι παίχτες διαβάζουν τα backstories των
χαρακτήρων τους.

The One Ring (Board Game) Review

Κάποια από τα ίδια τα mechanics του παιχνιδιού, όπως το skill Riddle που είναι αφιερωμένο στο αρχαίο παιχνίδι της Μέσης Γής και αποτυπώνει ένα έθιμο πολλών από τους πολιτισμούς της, τα Distinctive Features και τα Attributes των χαρακτήρων που ορίζονται από χαρακτηριστικά που ο Tolkien αναφέρει και τιμά συχνά με αντίστοιχο τρόπο στο γράψιμο του, δημιουργούν μια άμεση σύνδεση μεταξύ του “σε τι αναφέρεται το παιχνίδι” και του “πως παίζεται”.

Για έναν επίδοξο παίχτη του One Ring είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ότι θα παίξει ένα παιχνίδι που έχει τεράστια αξία κυρίως λόγο του set up του, καθώς εάν το γδύσουμε από αυτό δεν μπορεί να σου προσφέρει κάτι παραπάνω από άλλους πιο γνωστούς τίτλους του είδους, όπως το Dungeons & Dragons ή το Pathfinder. Μάλιστα τα απλοϊκά mechanics του το καθιστούν λιγότερο ενδιαφέρουν. Όσο όμως κάποιος το παίξει για τον κόσμο στον οποίο επιδιώκει να τον βάλει, δε θα γνοιαστεί ποτέ για τίποτα άλλο πάρα να ακούσει την ιστορία και να συμμετάσχει ενεργά σε αυτή.

Οι κανόνες του παιχνιδιού ξεκινάνε με ένα γράμμα του Bilbo Baggins προς τον Balin, γιό του Fundin, και αμέσως μετά με ένα παράδειγμα του storytelling από τον Loremaster και της συμμετοχής των υπόλοιπων παιχτών στην όλη διαδικασία. Πριν μας εξηγήσει το παραμικρό για το πως παίζεται το παιχνίδι, στο βιβλίο που υπάρχει για αυτόν ακριβώς το σκοπό, ο δημιουργός δεν αναφέρεται στους κανόνες, αλλά στην ψυχή του παιχνιδιού και φαίνεται πως έχει ξεκάθαρο στόχο να μας δώσει ένα Pen & Paper επιτραπέζιο για να παίξουμε τις δικές μας ιστορίες στον κόσμο της Μέσης Γής. Κάθε τι που θα χρειαστούμε για να γίνει αυτό είναι άρτια δομημένο προς αυτή την κατεύθυνση.

Πολλά Ζάρια

Εντάξει, ο τίτλος είναι λίγο υπερβολικός, καθώς τα μόνα ζάρια που θα χρειαστείτε για να παίξετε είναι ένα δωδεκάπλευρο (d12) και ένα εξάπλαευρο (d6) ζάρι, αλλά σπανίως όταν θα έρθει η ώρα να τα ρίξετε θα φεύγει από το χέρι σας μόνο ένα. Αυτό είναι το κύριο και πρώτο mechanic του παιχνιδιού που καινοτομεί και προσπαθεί να ξεφύγει από την πεπατημένη του εικοσάπλευρου βασικού ζαριού. Εδώ ο συνδυασμός του Feat die (d12) και του Success die (d6) είναι το roll που αποφασίζει για οτιδήποτε θέλει να κάνει ένας παίχτης με τον χαρακτήρα του, με το επίπεδο δυσκολίας κάθε προσπάθειας να είναι διαφορετικό για κάθε χαρακτήρα βάση των ικανοτήτων του και όχι προκαθορισμένο από το ίδιο το παιχνίδι. Το Feat die προσδιορίζει το βασικό τροποποιητή της επιτυχίας κάθε προσπάθειας, ενώ το Success die δείχνει πόσο καλός είναι ο χαρακτήρας σε αυτό που προσπαθεί να κάνει, για αυτό και ο αριθμός των Feat dice μεταβάλλεται απο το ένα roll στο άλλο.

The One Ring (Board Game) Review

Το mechanic αυτό είναι ίσως λίγο πιο περίπλοκο από όσο χρειάζεται, ειδικά για έναν νέο παίχτη του
είδους, αλλά σε κάποιον πιο έμπειρο θα δώσει την αίσθηση του φρέσκου και σε κάθε περίπτωση είναι
μια καλή προσπάθεια για κάτι διαφορετικό και καινούργιο. Ίσως να δίνει περισσότερο χώρο στον
παράγοντα τύχη από όσο θα ήθελε κανείς, αλλά αυτό είναι καθαρά θέμα άποψης. Προσωπικά του βάζω ένα θετικό πρόσημο, καθώς κάθε δημιουργική προσπάθεια που δίνει μια άλλη σκοπιά του ίδιου
πράγματος και γίνεται έξυπνα και εύστοχα μου φαίνεται καλή.

Λίγοι Κανόνες

Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά λίγοι και απλοί και όπως στα περισσότερα Pen & Paper,
μαθαίνονται παίζοντας. Απλά στο One Ring αρκούν ένα με δύο sessions για να έχεις μάθει τα πάντα.
Μετά από αυτό οι μηχανισμοί του παιχνιδιού είναι επαναλαμβανόμενοι, με τη δράση να φθίνει, καθώς οι επιλογές για το τι μπορείς να κάνεις δεν είναι πολλές, τουλάχιστον στα χαρτιά. Όπως όμως είπαμε ήδη, βασικός σκοπός του παιχνιδιού είναι το storytelling και οι απλοί κανόνες βοηθάνε πολύ ώστε ο παίχτης γρήγορα να εξοικειωθεί και να αρχίσει να δίνει βάρος σε αυτό που πραγματικά μετράει στο One Ring.

Μάλιστα το storytelling του παιχνιδιού προσφέρει μεγάλο χώρο για αναζωπύρωση της δράσης, καθώς όσο πιο ενεργός είναι κάποιος στο πλάσιμο της ιστορίας μαζί με τον Loremaster, τόσο θα του κατεβαίνουν ιδέες για πράγματα που μπορεί να κάνει με το χαρακτήρα του, που δεν είναι γραμμένα στους κανόνες, αλλά πηγάζουν από τη φαντασία του και το καλό role playing. Ένα από τα mechanics που ανέφερα και νωρίτερα, τα Distinctive Features, δίνει στον κάθε χαρακτήρα κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που σκοπό έχουν να τον εμπνεύσουν να αποφασίζει και να δίνει ιδέες για το τι θα έκανε ο χαρακτήρας του και επικαλούμενος αυτά τα χαρακτηριστικά να κερδίζει διάφορα πλεονεκτήματα καθώς κάνει κάτι.

Όλο το φύλλο χαρακτήρα βασίζεται σε 3 Attributes, 18 skills και μόλις 4 είδη όπλων. Από αυτά
προκύπτουν τα υπόλοιπα, λιγοστά stats που έχει κάθε παίχτης για να παίξει, κάνοντας το παιχνίδι
κάπως φτωχό σε πλουραλισμό. Τα λίγα Attributes, ενώ κάνουν το παιγνίδι κατανοητό γρήγορα, ειδικά για καινούργιους παίχτες, μοιάζουν σε κάποιες περιπτώσεις να μη χωράνε όλα όσα θα ήθελε ένας πιο
έμπειρος στο χώρο των επιτραπέζιων RPG. Tα skills από την άλλη είναι ο μόνος μηχανισμός του
παιγνιδιού που είναι κάπως περίπλοκος, με πολλά από αυτά να έχουν μικρές και μη ξεκάθαρες διαφορές μεταξύ τους, και δίνουν την αίσθηση ότι θα μπορούσαν να είναι λιγότερα, ειδικά από τη στιγμή που τα Attributes από τα οποία εξαρτώνται είναι τόσο λίγα. Παρόλα αυτά, ακριβώς επειδή το One Ring θέλει τον παίχτη να επηρεάζει την ιστορία καθώς εκείνη εξελίσσεται, οι πολλές επιλογές στα skills προσφέρουν ένα είδος στρατηγικής για το πως θα καταφέρει κάποιος κάτι μένοντας στο role playing του χαρακτήρα του. Οι μάχες έχουν ελάχιστη στρατηγική και εάν η ομάδα πάει σε πολλές τέτοιες, όχι μόνο δεν προσφέρουν στη δράση, αλλά γίνονται και λίγο κουραστικές. Είναι ξεκάθαρο πως ο δημιουργός θέλει να υπάρχουν κάποιες στιγμές όπου τα όπλα να αναλαμβάνουν να πουν την ιστορία, αλλά προτιμά ο παίχτης να μην επιζητά αυτό το μονοπάτι, το οποίο ακόμα και από άποψη επιβράβευσης, πληρώνει λίγο σε σχέση με το ρίσκο που έχει για τους χαρακτήρες.
Αυτά δεν είναι τα μόνα mechanics του παιχνιδιού, αλλά είναι τα σημαντικότερα κατά τη γνώμη μου, καθώς η λειτουργία τους δίνει μια καλή ιδέα για τη διάθεση του δημιουργού και για το τι θα συναντήσουν οι παίχτες όταν ξεκινήσουν το One Ring.

The One Ring (Board Game) Review

Μια ματιά στο μέλλον

Το One Ring είναι ένα καινούργιο παιχνίδι, τουλάχιστον όσον αφορά αυτή του την έκδοση και ειδικά με τα δεδομένα των Pen & Paper RPGs. Ο δημιουργός του έχει την πείρα και ότι έχει φτιάξει φαίνεται πως έχει γίνει εσκεμμένα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Το lore πάνω στο οποίο έχει βασιστεί είναι ο μεγαλύτερος πυλώνας της παγκόσμιας λογοτεχνίας του φανταστικού και όχι μόνο, ενώ το ενδιαφέρον του κόσμου για αυτό δεν μοιάζει να χάνεται καθώς τα χρόνια περνούν, αλλά αντιθέτως όλο και αυξάνεται. Η γνώση δε του αντικείμενου που υπάρχει στο παιχνίδι είναι βαθιά.

Η εταιρία πίσω από το παιχνίδι έχει πολλές επιτυχίες στο χώρο με τις κυκλοφορίες της τα τελευταία δέκα χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας εποχής που το επιτραπέζιο παιχνίδι, και ειδικά τα Pen & Paper, έχουν τεράστια απήχηση. Όσα μειονεκτήματα έχω αναφέρει παραπάνω, μένει να αποδειχτεί εάν θα είναι τέτοια καθώς το One Ring θα φτιάχνει το δικό του fun base. Το “know how” είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει ώστε το παιχνίδι να εξελιχθεί και να γίνει καλύτερο, και η πρόταση που κάνει είναι ολοκληρωμένη και εύστοχη.

The One Ring (Board Game) Review

Μια Γνώμη

Το One Ring είναι ένα καλό παιχνίδι, με πολύ καλά δομημένο υλικό ως προς αυτό που θέλει να
προσφέρει, το οποίο είναι μια σειρά περιπετειών στον κόσμο του Tolkien.
Οι μηχανισμοί του είναι μια απλουστευμένη εκδοχή των κλασικών Pen & Paper μηχανισμών, που ενώ
δεν έχουν πολύ βάθος, εξυπηρετούν τους τομείς στους οποίους δίνει το περισσότερο βάρος του, το role playing και το storytelling.
Αξίζει να ασχοληθείτε μαζί του, είτε ψάχνετε μια νέα πρόταση στα Pen & Paper, είτε θέλετε να μπείτε
τώρα στο χώρο και αναρωτιέστε με ποιο παιχνίδι να καταπιαστείτε. Ειδικά εάν σας εξιτάρει η θεατρολογία της Μέσης Γής. Εάν είστε ήδη αφοσιωμένοι σε έναν από τους άλλους μεγάλους τίτλους του είδους, δύσκολα θα σας πείσει να αφήσετε το παιχνίδι που παίζετε για εκείνο, αλλά και σε αυτή την περίπτωση έχει συγκινήσεις να σας προσφέρει και μπορεί να γίνει το “go to” παιχνίδι για τα οne-off sessions της Pen & Paper παρέας σας.

Το Review μας βασίστηκε στο The One Ring™ Bundle που μας απέστειλε η εταιρεία μαζί με το Loremaster’s Screen & Rivendell Compendium.

aristotelis filaktos

Είμαι ο Αριστοτέλης ή γνωστός και ως DarkMagician (ναι ακόμα δεν είμαι σίγουρος αν το nickname που διάλεξα είναι αυτό που ήθελα, αλλά τώρα πάει, δεν αλλάζει :P ). Γεννημένος το 1995 και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ασχολούμουν με το gaming, από το Gameboy και διάφορες κονσόλες, όσο και με το pc. Πλέον η αλήθεια είναι ότι το pc και τα online games με έχουν κερδίσει. Μιας και το gaming αλλά και τα anime είναι κάτι που μου αρέσουν πολύ έφτιαξα το GameSenpai.gr!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
el Greek
X

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.