Reviews

The Signifier Review

Πριν δυο εβδομάδες μπορέσαμε να σας δώσουμε μερικές πληροφορίες για το τι θα συναντήσετε στο παιχνίδι The Signifier. Ένα παιχνίδι που μπλέκει στοιχεία επιστημονικής φαντασίας και προβλήματα της καθημερινότητας, καθώς ακολουθεί τον Frederick Russell στην αναζήτηση του, για να ανακαλύψει τα μυστικά του θανάτου της Johanna Kast. Σήμερα, θα πάμε να δούμε αναλυτικά αυτό το ταξίδι και τι εντυπώσεις μας άφησε.

Το The Singnifier είναι ένα δημιούργημα, της Playmestudio και αποτελεί το πρώτο της δημόσιο της Project, πίσω από την χρηματοδότηση και έκδοση της Raw Fury. Είναι ένα Story-driven Tech-noir Mystery Game και κυκλοφόρησε στις 15 Οκτωβρίου του 2020. Με τους ιδιαίτερους μηχανισμούς του, μας βάζει να εξιχνιάσουμε μια υπόθεση αυτοκτονίας, ενώ πρέπει παράλληλα να διαχειριστούμε τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους γύρω μας, βάζοντας τα όλα σε σειρά προτεραιότητας

Story

The Signifier Review

Ο Frederick Russell είναι ένας νευρολόγος επιστήμονας, εξειδικευμένος στην ψυχολογία και την εξερεύνηση του ανθρώπινου μυαλού. Ως πρωτοπόρος δημιουργός μια τεχνολογίας AI που ονομάζεται Dreamwalker, έχει πρόσβαση σε αναμνήσεις νεκρών, αλλά και ζωντανών ανθρώπων. Αυτές είναι φυλαγμένες μέσα σε σκληρούς δίσκους και προβάλλονται ως μια προσομοίωση, όπου μπορούμε να δούμε την αντικειμενική και την υποκειμενική μνήμη. Προφανώς, αυτή η τεχνολογία πέρα από άλματα στην επιστήμη φέρνει και μεγάλη ευθύνη και μπελάδες. Έτσι, ο Russell βρίσκει τον εαυτό του ξαφνικά μπλεγμένο με την αντίστοιχη FBI της ιστορίας μας, καθώς με την τεχνολογία του Dreamwalker θα μπορέσει να μάθει σημαντικές πληροφορίες για τον θάνατο της Johanna Kast.

Ξεκινώντας από αθώες αναμνήσεις της παιδικής της ηλικίας, μέχρι και τις πιο σκληρές της ενηλικίωσης, μαθαίνουμε για τον τρόπο που ζούσε, μεγάλωσε και στο τέλος έφυγε από τη ζωή. Όμως, πέρα από τα δύσκολα μυστικά και γεγονότα που κρύβουν οι αναμνήσεις της Johanna, θα πρέπει να αλληλεπιδράσουμε και με τρία μέτωπα στον πραγματικό κόσμο. Ένα, είναι η αντίστοιχη FBI η οποία πιέζει χρονικά για απαντήσεις, διότι δεν σέβεται κανέναν και θέλει να μην δείξει κακιά δημόσια εικόνα. Δύο, είναι η εταιρία Go-AT η οποία βρίσκει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την έρευνα μας και το μηχάνημα μας Dreamwalker, ζητώντας μας μια θέση δίπλα τους. Τρία, είναι η ίδια μας η κόρη ονόματι Laura, η οποία θέλει πολύ να τα βρει με τον μπαμπά της και να βοηθήσει στην έρευνα του. Αλλά πόσο ασφαλής μπορεί να παραμείνει αν εμπλακεί σε αυτή την ιστορία.

Το Story και η ίντριγκα του The Signifier είναι το πιο δυνατό του κομμάτι. Πραγματικά σε τραβάει μέσα στην υπόθεση από τους πρώτους διαλόγους του, ανεβάζοντας την περιέργεια σου όσο προχωράς μέσα στις αναμνήσεις για να καταλάβεις τι έγινε και γιατί. Επίσης, οι αποφάσεις σου στους διάλογους που ανταλλάσσεις, θα σου δώσουν και διαφορετικό τέλος σε αυτή την ιστορία.

Gameplay

The Signifier Review

Βέβαια ένα ωραίο Story είναι πάντα σημαντικό να ακολουθείτε και από ένα ενδιαφέρον Gameplay. Έτσι το The Signifier δεν απογοητεύει ούτε στον τομέα αυτό. Έκτος από κάποιες εξαιρέσεις και παράπονα που θα αναφέρουμε παρακάτω.

Μηχανισμοί

Το παιχνίδι παίζεται ανάμεσα σε δυο κόσμους. Τον πραγματικό, όπου αλληλεπιδράτε με ανθρώπους και οι αποφάσεις σας έχουν σημασία και τον κόσμο των αναμνήσεων, μέσα από την προσομοίωση του Dreamwalker. Στον πραγματικό κόσμο το παιχνίδι είναι ένα Walking Simulator, που απλά κάνετε διαλόγους με τα πρόσωπα που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Ένα παράπονο μου εκεί, θα ήταν ο χρόνος που σας δίνεται για να δώσετε μια απάντηση, ο οποίος είναι πολύ λίγος. Θεωρώ ότι το να υπάρχει timer σε δύσκολες απαντήσεις που θα επηρεάσουν το τέλος της εμπειρίας σας, δεν είναι καλή ιδέα. Συν ότι βρήκα λίγο δύσκολο, να καταλάβω ποια ήταν η καλή και ποια η κακή απάντηση σε κάποιους διάλογους. Βέβαια, ίσως οι Developers ήθελαν να πάνε για μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, αλλά μέχρι να διαβάσεις τις επιλογές, δύσκολα θα έχεις χρόνο για να σκεφτείς την απάντηση σου.

Από την άλλη, στον κόσμο της προσομοίωσης δεν υπάρχει καμία πίεση χρόνου. Αυτό συμβαίνει γιατί εδώ το παιχνίδι γίνεται ένα Walking Puzzle Game. Διότι, ενώ αλληλεπιδράτε με διάφορα αντικείμενα, στις αναμνήσεις θα χρειαστεί να λύσετε κάποια Puzzle για να ξεκλειδώσετε συγκεκριμένες πτυχές μιας ανάμνησης. Οι μηχανισμοί είναι δυο και αρκετά απλοί και ενδιαφέρον.

Ο πρώτος είναι ότι μπορείτε να εναλλάσσεστε ανάμεσα στην υποκειμενική και την αντικειμενική μνήμη. Η μια, είναι πως έβλεπε και αισθανόταν ψυχικά μια κατάσταση το άτομο και η άλλη, πως την αντιλαμβανόταν με τις αισθήσεις και την λογική του. Η μια μνήμη μπορεί να δώσει απαντήσεις και δρόμους, που στην άλλη είναι μπλοκαρισμένοι και κλειστοί. Οπότε, θα βρεθείτε συνέχεια να αλλάζετε από την μια στην άλλη. Ο δεύτερος μηχανισμός είναι ότι θα βρίσκετε χαμένα κομμάτια μνήμης σε διάφορα σημεία των γεγονότων που αναλύετε. Πρέπει να καταλαβαίνεται που ανήκουν μέσα στο περιβάλλον της προσομοίωσης και σε πιο είδος μνήμης, ώστε να ξεκλειδώσετε πιο βαθιά κομμάτια μιας ανάμνησης.

Puzzles

The Signifier Review

Αφού λοιπόν πιάσετε τους παραπάνω μηχανισμούς, τους οποίους αναλύει με ακρίβεια η βοηθός σας EVE, ξεχύνεστε μέσα στα δεδομένα των αναμνήσεων για να λύσετε τα μυστικά τους και να βρείτε απαντήσεις.

Κάποια Puzzle είναι αρκετά αυτονόητα και θα τα λύνεται ενώ εξερευνάτε το περιβάλλον. Άλλα θα σας δυσκολέψουν περισσότερο, καθώς θα πρέπει να σκεφτείτε έξω από το κουτί, γύρω από το θεματικό ότι προσπαθείτε να περάσετε τους μηχανισμούς προστασίας αυτών των αναμνήσεων, όπου αποτελούν τα εμπόδια και τους αντίπαλους σας σε αυτό το παιχνίδι. Ευτυχώς, σε περίπτωση που δυσκολεύεστε πολύ να καταλάβετε τι κάνετε, μπορείτε με το πάτημα ενός κουμπιού να ζητήσετε την βοήθεια της EVE. Βέβαια, ποτέ δεν θα σας δώσει την λύση, αλλά θα σας δώσει αρκετά στοιχεία για να μπορέσετε να το σκεφτείτε μόνοι σας.

Δυστυχώς, το παράπονο μου εδώ είναι ακριβώς αυτό. Ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μάλιστα δύσκολες, η EVE δεν είχε τίποτα να μου πει για την κατάσταση που βρισκόμουν. Και με το να μην υπάρχουν πουθενά walkthrough στο ίντερνετ αναγκάστηκα να ζητήσω την βοήθεια των ίδιων των Developer. Ευτυχώς, ήταν και άκρος ευγενικοί και χαρούμενοι να βοηθήσουν, καθώς με διαβεβαίωσαν ότι υπάρχουν κάποια bugs όσο αναφορά την λειτουργία αυτή, τα οποία θα φτιάξουν στο Day1 Patch του παιχνιδιού. Πάντως αυτό έγινε μόνο σε δυο σημεία, και δεν ήταν λόγος να μου χαλάσει την εμπειρία.

Γραφικά

The Signifier Review
The Signifier Review

Σε αυτό τον τομέα έχω προσθέσει δυο φωτογραφίες για να δούμε. Το The Signifier ακολουθεί δυο διαφορετικές αρτιστικές προσεγγίσεις κατά την διάρκεια του. Μια πιο ρεαλιστική με 3D γραφικά όταν είστε στον πραγματικό κόσμο, και μια φωτορεαλιστική για τις αναμνήσεις, όταν είστε στην προσομοίωση. Και οι δυο τεχνικές συνοδεύονται από έναν εκπληκτικό ρεαλιστικό φωτισμό, και τα χρώματα τους είναι απίστευτα ζωντανά και ποικίλα. Έτσι, δίνεται κατευθείαν το στίγμα ότι είναι ένα παιχνίδι του 2020 και νιώθετε ένα με τον κόσμο του.

Ιδιαίτερα σε κάποια σημεία δεν γίνεται να μην κοντοσταθείτε και να θαυμάσετε την δουλεία των Developer. Αν και τα γραφικά δεν είναι αυτό που θα σας τραβήξει στο παιχνίδι, σίγουρα είναι ένας παράγοντας που βοηθάει πολύ στην συνολική εικόνα του παιχνιδιού και στην εμπειρία του παίχτη.

Βέβαια, πρέπει να αναφέρουμε ότι το game αν και έχει καλό Optimization για να παίζει και σε πιο Low end συστήματα, αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα με τα Frames του. Ειδικά σε περιοχές με έντονο φωτισμό και κίνηση. Συν ότι αρκετά Glitches είναι υπαρκτά και κάνουν το παιχνίδι να δείχνει άτσαλο πολλές φορές, ειδικά όταν είστε στον πραγματικό κόσμο. Τέλος, τα μοντέλα των χαρακτήρων δεν έχουν τρομερά Animations ούτε ο σχεδιασμός τους είναι κάτι το αξιοσημείωτο.

Ήχος / Voice Acting

The Signifier Review

Όπως και στο οπτικό κομμάτι, έτσι και το ηχητικό το The Signifier δεν μένει πίσω σε απόδοση. Με ωραία ηχητικά εφέ, κυρίως όταν είστε στον κόσμο των αναμνήσεων, δένει το όλο Story με το περιβάλλον του. Η μουσική αν και δεν είναι κάτι που θα σας μείνει, ταιριάζει όμως στην περίπτωση και στην συναισθηματική φόρτιση των χαρακτήρων… αν και είναι απούσα τις περισσότερες φορές.

Όμως αυτό που πραγματικά “κουβαλάει” το The Signifier είναι το Voice Acting του. Με εκπληκτικές εκτελέσεις από όλους τους Voice Actors, που ενσαρκώνουν όλους τους χαρακτήρες και το συναισθηματικό τους προφίλ, σαν να βλέπεις μια ταινία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς στο παιχνίδι υπάρχει αρκετός διάλογος με πολλαπλά πρόσωπα και ο παίκτης δεν πλήττει από αυτά που ακούει και τον τρόπο που φτάνουν στα αυτιά του.

Συμπέρασμα

The Signifier Review

Το The Signifier καταφέρνει να φέρει την υπόσχεση του εις πέρας. Υπόσχεται ένα παιχνίδι μυστήριου με ίντριγκα, αποφάσεις, μοναδικούς μηχανισμούς και το καταφέρνει πάρα πολύ καλά. Αν και είναι γύρω στις 4 ώρες, αξίζει πολύ να το ξανάεπισκεφτείτε για τα πολλαπλά τέλη του. Όπως επίσης για την καλύτερη κατανόηση της ιστορίας του. Το παιχνίδι κάθε άλλο παρά αισιόδοξο είναι, μεταφέροντας μια σκληρή πραγματικότητα που η τεχνολογία έχει υπερνικήσει την ανθρωπιά. Όμως, είναι στο χέρι μας να βάλουμε τις προτεραιότητες μας και να περάσουμε με ευχαρίστηση μέσα από αυτό το ταξίδι. Με πολύ καλό Voice Acting, γραφικά και Puzzles, το παιχνίδι είναι μια επιλογή που δεν πρέπει να προσπεράσετε. Ειδικά αν είστε Fan του είδους.

Το The Signifier κυκλοφόρησε στις 15 Οκτώβρη του 2020 για PC μέσω του Steam σε όλα τα λογισμικά, ενώ στις αρχές του 2021 θα γίνει διαθέσιμο και για PS4 και Xbox One. Είναι ένα παιχνίδι αυστηρά για ηλικίες άνω των 18, στην τιμή των 16,79€ και 17,31€ για την Deluxe Edition. Να σημειωθεί ότι από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας έγινε το Day 1 Patch που θα βελτιώσει την απόδοση και θα διορθώσει κάποια Bugs και Glitches.

Διαβάστε επίσης το Review μας πάνω στο The Dark Pictures: Man of Medan, πατώντας εδώ!

The Signifier Review

The Signifier

8.2

8.2/10

Θετικά

  • Ωραία ιστορία με ίντριγκα
  • Πανέμορφα Γραφικά
  • Πολύ καλό Voice Acting
  • Ιδιαίτεροι και καινοτόμοι μηχανισμοί

Αρνητικά

  • Όχι πολύς χρόνος για σημαντικές αποφάσεις
  • Μικρή διάρκεια παιχνιδιού
  • Χρήζει περεταίρω Optimazation και Bug Fixes
  • Κάποια puzzle χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις

Orestis Syrianoglou

Μεγάλος fan των indie games και ανοιχτός σε προτάσεις παιχνιδιών που έχουν φτιαχτεί με μεράκι, νιάξιμο και στοργή. Έχω ένα παλιό καναλάκι στο youtube και ένα στο twitch όπου streamάρω κάθε τετάρτη στις 16:00. Ανοιχτός σε κουβέντα και συζητήσεις.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
el Greek
X

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.