Ο προγραμματιστής της Overwatch Blizzard Entertainment έχει ξεκινήσει να εκδίδει προειδοποιήσεις σε παίκτες που χρησιμοποιούν εφαρμογές στατιστικής third-party όπως Pursuit και Visor. Οι παίκτες που χρησιμοποιούν αυτά τα προγράμματα θα μπορούσαν να απαγορευτούν μόνιμα από το παιχνίδι αν παραμείνουν ενεργοποιημένα.

Προγράμματα όπως το Pursuit και το Visor χρησιμοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση του παιχνιδιού και την παροχή feedback στους παίκτες. Το Visor, το οποίο κέρδισε πρόσφατα $ 4,7 εκατομμύρια σε χρηματοδότηση για την ενημέρωση του προγράμματος, δίνει άμεσα feedback, ενώ το Pursuit προσφέρει feedback μετά από έναν αγώνα. Και οι δύο εφαρμογές τρέχουν κατά τη διάρκεια αγώνων Overwatch και παρακολουθούν τι συμβαίνει στο παιχνίδι για να δημιουργήσουν τη δική τους στατιστική ανάλυση. Το Pursuit συνεργάζεται επί του παρόντος με τους Overwatch League πρωταθλητές της  Philadelphia Fusion, μεταξύ άλλων ομάδων Overwatch World Cup.

Οποιοδήποτε πρόγραμμα τρίτου μέρους που χρησιμοποιεί πληροφορίες σχετικά με την τοποθέτηση του εχθρού, την υγεία του εχθρού, ultimate usage του εχθρού ή την τελική ετοιμότητα “δημιουργεί ένα άνισο πεδίο για κάθε άλλο παίκτη στο χάρτη”, γράφει ο Powers. Η Blizzard βρήκε αυτά τα προγράμματα κατά παράβαση της Άδειας Χρήσης Τελικού Χρήστη της Blizzard. Ούτε το Pursuit ούτε το Visor ονομάστηκαν ρητά στην ανάρτηση φόρουμ Overwatch, αλλά επισημάνθηκαν ως παραβιάζοντας τη συμφωνία χρήστη σε προειδοποιήσεις που είχαν σταλεί στους Overwatch παίκτες.

Η Blizzard δεν θα απαγορεύσει αμέσως ή θα αναστείλει τους παίκτες. Αντ ‘αυτού, στέλνονται προειδοποιήσεις σε παίκτες που έχουν χρησιμοποιήσει τα προγράμματα κατά την αναπαραγωγή Overwatch. Σε περίπτωση που ένας παίκτης συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα προγράμματα, η Blizzard θα λάβει μέτρα εναντίον ενός λογαριασμού παραβίασης “μέχρι και συμπεριλαμβανομένης μόνιμης απαγόρευσης”.

“Ο ανταγωνισμός αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά στο Overwatch”, γράφει ο Powers. “Το θεμέλιο του καλού ανταγωνισμού είναι ότι όλοι οι παίκτες είναι εξίσου εξοπλισμένοι για να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον, αλλά πολλές εφαρμογές τρίτου μέρους διασπούν το ισότιμο πεδίο στην Overwatch για το οποίο προσπαθούμε».