Ένας μυστηριώδης άντρας με κίτρινη μάσκα επισκέπτεται κατά την δύση του ήλιου το ίδιο πάρκο κάθε μέρα. Εκεί, ανάμεσα στο μικρό κοινό του από παιδιά, αρχίσει και δηιγείται τις ιστορίες του, εμπνευσμένες από παραδοσιακούς Ιαπωνικούς θρύλους. Όχι μόνο κάθε ιστορία είναι πιό μακάβρια και ανατριχιαστική από την τελευτάια αλλά ο αφηγητής των ιστοριών χρησιμοποιεί και μία παράξενη μέθοδο για να κάνει τις ιστορίες ακόμα πιό αληθοφανείς, το kamishibai, μια παλιά μηχανή με ζωγραφισμένα ρολά χαρτιού που ξετυλίσονται μαζί με την ιστορία.

Πρωτότυπο στην αφήγηση και με ιστορίες που σου σηκώνουν την τρίχα, το Yami Shibai πρόκειται για ένα από τα λίγα anime που κάνουν τόσο καλή χρήση του jump scare. Κάθε επισόδειο κρατάει το πολύ τέσσερα με πέντε λεπτά και είναι μια αυτόνομη ιστορία που δεν συνδέεται με τις υπόλοιπες. Αυτό που σίγουρα θα κινήσει την περιέργεια σε πολλούς είναι το animation. Οι κινήσεις είναι αργές και φυσικές κινήσεις όπως το ανοιγόκλειμα των ματιών δεν υπάρχουν ενώ την εμφάνισή τους κάνουν και φωτογραφίες και κανονικές σκηνές τραβηγμένες με κάμερα. Αυτό προφανώς δεν είναι θέμα low budget αλλά η προσπάθεια του δημιουργού να αποδώσει την εμπειρία του kamishibai που αν και λίγο δύσκολο να το συνηθίσεις, η καλή του χρήση σε μαγνητίζει. Ο ήχος παίζει κι αυτός τεράστιο ρόλο μιας που μιλάμε για horror anime και είναι από κάθε άποψη άψογος. Από τους voice actors που κάναν άριστη δουλειά στο να μεταφέρουν όλα τα συναισθήματα, από απορία μέχρι τρόμο, εως στο πως τελικά θα γίνει η χρήση των ηχητικών εφέ. Η σιωπή είναι εκκωφαντική και από εκεί που δεν το περιμένεις η μουσική χτυπάει μαζί με το σοκ που προκαλέι το jump scare.

Δυστυχώς όμως με κάθε σεζόν το Yami Shibai πέφτει. Η δεύτερη είναι λίγο χειρότερη από την πρώτη και ούτω καθ’ εξής μέχρι που η τέταρτη σεζόν (χειμώνας 2017) έχει αλλάξει τελείως και στο art αλλά και στο πόσο ανατριχιαστικές είναι οι ιστορίες, αφού πλέον έχουν καταλλήξει μια μάζα από κλισέ. Επειδή όμως οι πρώτες σεζόν είναι πολύ καλές για να μην τις δείτε, σας προτίνουμε να δείτε τις σεζόν από την τέταρτη προς την πρώτη, ώστε και να βγάλετε τα λιγότερο καλά επισόδεια από τη μέση αλλά και για να μπείτε σιγά σιγά στο mood και να έχετε τα πιο τρομακτικά επισόδεια για το τέλος.

Anime Info
Seasons: 4
Episodes: 12-13 (ανα σεζόν)
Aired (πρώτη σεζόν): 15/7/2013
Finished (τέταρτη σεζόν): 27/3/2017